ΣΙΝΕ-ΔΙΚΤΥΟ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νικήτρια του «Χρυσού Λέοντος» στην τελευταία Μόστρα της Βενετίας Μίρα Ναΐρ («Monsoowedding»), θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο επόμενο φεστιβάλ του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-17 Φεβρουαρίου. Περίπου είκοσι ταινίες θα διεκδικήσουν τη «Χρυσή Αρκτο» στην Μπερλινάλε, που αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ, μαζί με εκείνα των Καννών και της Βενετίας.

Εκτός από εισπρακτικές επιτυχίες, ο κινηματογραφικός «Χάρι Πότερ» έχει και προβλήματα. Στην Ισπανία οι Καταλανοί απείλησαν με μποϊκοτάζ αν δεν κυκλοφορήσουν μεταγλωττισμένες κόπιες και στα καταλανικά, ενώ στην Κίνα ήδη πωλούνται βιντεοκασέτες κακής ποιότητας στη μαύρη αγορά. H κασέτα είναι πειρατική εγγραφή με βιντεοκάμερα μέσα από αίθουσα και μάλιστα σε κάποιο σημείο φαίνεται ένας θεατής που περνά μπροστά από την κάμερα. Στη Γερμανία τέλος, ένας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής χαρακτήρισε τον μικρό μάγο «κακή επιρροή για τα παιδιά».

Εχει ήδη συντάξει τις λίστες των εκατό καλύτερων ταινιών, των εκατό καλύτερων κωμωδιών, των πιο συναρπαστικών θρίλερ και των καλύτερων ηθοποιών. Επόμενος στόχος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) είναι η σύνταξη της λίστας των εκατό καλύτερων ιστοριών αγάπης. H λίστα θα διαμορφωθεί από ένα σύνολο 400 ταινιών, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μιας ώρας, να είναι αγγλόφωνες, να χαρακτηρίζονται από τον ρομαντικό δεσμό δύο ή περισσότερων ηρώων και να αποκαλύπτουν πάθη, τα οποία «να έχουν εμπλουτίσει την κινηματογραφική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να συνεχίζουν να εμπνέουν τους σύχρονους καλλιτέχνες και το κοινό». Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα ψηφίζουν 1.800 άνθρωποι του κινηματογράφου, ενώ η τελική κατάταξη θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο σε ένα τρίωρο τηλεοπτικό αφιέρωμα.

Πρόωρα αρχίζει τις διαπραγματεύσεις της για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων η Ενωση Αμερικανών Σκηνοθετών. Αν και απομένουν επτά μήνες για τη λήξη της σύμβασης, η Ενωση συμφώνησε με την αντίστοιχη Ενωση των παραγωγών να προχωρήσει άμεσα σε συζητήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις διαπραγματεύσεις των συμβάσεων των ηθοποιών και των σεναριογράφων.

Μόνο χολιγουντιανά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα εγκαίνια του νέου θεάτρου Kodak στη λεωφόρο Χόλιγουντ του Λος Αντζελες. Μπαλόνια, τραγούδια και πομπώδεις λόγοι συνόδευσαν την έναρξη της λειτουργίας το νέου θεάτρου, που από τον Μάρτιο και για τα επόμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια θα αποτελέσει το σπίτι των βραβείων Οσκαρ. Παναγιώτης Παναγόπουλος

Ουσιαστικά τρία πρόσωπα: H 40χρονη καθηγήτρια του πιάνου Ερικα (Ιζαμπέλ Ιπέρ), η συμπληρωματική μορφή και φράγμα της, η εξουσιαστική μητέρα (Ανί Ζιραρντό) και ο νεαρός ταλαντούχος μαθητής και εραστής Βάλτερ (Μπενουά Μαζιμέλ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή