Ολα γύρω από τον Ξενόπουλο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές οι εκδόσεις με κείμενα ή για τα κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη? περισσότερες οι αντίστοιχες για το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου στη χρονιά που τελειώνει – χρονιά επετειακή για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Παπαδιαμάντη και τα 100 από το γενέθλιο έτος του Εμπειρίκου. Στο 2001 όμως, εντάχθηκε και η επέτειος για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Αγγελου Σικελιανού και του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Στις εκδοτικές δραστηριότητες σ’ ό,τι αφορά το έργο του τελευταίου θα σταθούμε? έργο ογκώδες και πολύπλευρο: πεζογραφικό, κριτικό, θεατρικό, δοκιμιακό, μεταφραστικό, δημοσιογραφικό. Το συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Ζάκυνθο και εκείνο που έπεται στην Αθήνα, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, είναι η φιλολογική προσέγγιση του έργου του. Υπάρχει όμως και η εκδοτική δραστηριότητα. Τι έχει ήδη κυκλοφορήσει και τι πρόκειται να εκδοθεί από το έργο ή για το έργο του Γρ. Ξενόπουλου λοιπόν.

Το ξεκίνημα έγινε με το αφιερωματικό τεύχος της «Νέας Εστίας» και ακολούθησε η προσωπογραφία (χρονολόγιο και λεύκωμα) «Γρηγόριος Ξενόπουλος 1867-1951» του Διονύση Μουσμούτη από τις εκδόσεις «Περίπλους», με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, στο οποίο όμως μάλλον θα άξιζε καλύτερη τυποτεχνική εμφάνιση.

Μια δίτομη δερματόδετη έκδοση της «Διάπλασης των Παίδων», από τις εκδόσεις «Βλάσση», όπου ανήκουν τα δικαιώματα των έργων του Ξενόπουλου, κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για τα τεύχη του περιοδικού που διηύθυνε ο Γρ. Ξενόπουλος για περισσότερο από 70 χρόνια. Οι εκδόσεις εξέδωσαν τα τεύχη του 1896 -χρονιά που ανέλαβε την αρχισυνταξία του περιοδικού- και του 1947, τελευταίο έτος που κυκλοφόρησε το περιοδικό υπό τη διεύθυνσή του. Από τις εκδόσεις «Βλάσση» θα ακολουθήσει επιλογή κριτικών κειμένων για το έργο του Ξενόπουλου σε επιμέλεια Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και του ΕΚΕΒΙ.

Σημαντικές είναι και οι εκδόσεις που θα ακολουθήσουν, ηλεκτρονικές και έντυπες: Το ΕΛΙΑ, με τη συμβολή του EKEBI, θα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα τεύχη της «Διαπλάσεως των Παίδων». Οι ίδιοι φορείς ανέλαβαν και τη φωτοαναστατική επανέκδοση του μυθιστορήματος του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Νικόλας Σιγαλός», καθώς και την ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση μέρους από τα έργα του Ξενόπουλου που αφορούν την τέχνη.

Σημαντική έκδοση για τους μελετητές του ξενοπούλειου έργου και τους ερευνητές είναι η «Εργογραφία Μαρκάκη» με το σύνολο του τεράστιου έργου του Ξενόπουλου. Από την «Εργογραφία Μαρκάκη» ένα μόνο μέρος της έχει εκδοθεί, στη «Νέα Εστία» το 1951. Τέλος, αφιέρωμα ετοιμάζεται και από το περιοδικό «Τετράδια Ευθύνης», που επιμελείται ο Κώστας Τσιρόπουλος. H επετειακή επιλογή των εκδόσεων κυριαρχεί – υστερούν οι εκδόσεις με κείμενα προσέγγισης στο έργο. Ισως η φετινή επέτειος να είναι ένα μικρό πρώτο βήμα για περισσότερες κριτικές προσεγγίσεις.

Το πασίγνωστο έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» ανεβάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ της Κέρκυρας, σε μετάφραση Τζένης Καρέζη-Σταμάτη Φασουλή, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και πρωταγωνιστές, στους τέσσερις ρόλους, τους Μελίνα Μποτέλη, Κοσμά Ζαχάροφ, Χρήστο Τακτικό και Μαντίλη Μπαλακλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή