Ταινίες Μπούρμαν στην Αθήνα

Ταινίες Μπούρμαν στην Αθήνα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις δεκάδες νέες παραγωγές ξαναανακαλύψαμε τις ταινίες του προέδρου της διεθνούς κριτικής επιτροπής Τζον Μπούρμαν, σε ένα ειδικό τιμητικό αφιέρωμα.

Το ίδιο αφιέρωμα του φεστιβάλ με τον τίτλο «Ενας οραματιστής της εποχής του» μεταφέρεται και στην Αθήνα, στο «Τριανόν – Filmcenter», όπου από σήμερα και μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα προβληθούν 16 ταινίες του Βρετανού δημιουργού.

Στον κύκλο προβολών περιλαμβάνονται και οι 14 μεγάλου μήκους ταινίες του Μπούρμαν, καθώς και δύο μικρού μήκους. Οι ταινίες του αφιερώματος, το οποίο πραγματοποιείται στο «Τριανόν», είναι: οι μικρού μήκους «Ονειρεύτηκα ότι ξύπνησα» και «Δύο γυμνές λουόμενες», καθώς και οι: «Οταν ξέσπασε η βία», «Δύο λιοντάρια στον Ειρηνικό», «Ζαρντόζ», «O επαναστάτης του Αλκατράζ», «Εξορκιστής II: O αιρετικός», «Λέων ο έσχατος», «Εξκάλιμπερ», «Πιάσε μας αν μπορείς», «Το σμαραγδένιο δάσος», «Ελπίδα και δόξα», «Εκεί που βρίσκεται η καρδιά», «Πέρα από τη Ρανγκούν», «O στρατηγός» και «O ράφτης του Παναμά». O Τζον Μπούρμαν, που μεγάλωσε δίπλα στα κινηματογραφικά στούντιο Σέπερτον, άρχισε να δουλεύει ως δημοσιογράφος και πριν καταλήξει στον κινηματογράφο πέρασε από το ραδιόφωνο.

Σε όλη του την καριέρα δεν σταμάτησε να κινείται μεταξύ Βρετανίας και Χόλιγουντ, προσπαθώντας να διατηρήσει ισορροπίες και κυρίως τον απόλυτο έλεγχο των ταινιών του. Γύρισε την πρώτη του ταινία («Πιάσε μας αν μπορείς») στη Βρετανία και πήγε στην Αμερική για τον «Επαναστάτη του Αλκατράζ» και το «Δύο λιοντάρια στον Ειρηνικό».

Εξοργισμένος όμως από τις αλλαγές των παραγωγών στο μοντάζ, επέστρεψε στη Βρετανία και δεν γύρισε παρά το 1971, για το «Οταν ξέσπασε η βία», όπου ήταν και παραγωγός. Μέχρι την τελευταία του ταινία, τον «Ράφτη του Παναμά», ο Τζον Μπούρμαν ταξιδεύει αδιάκοπα μεταξύ των γεωγραφικών ηπείρων και των κινηματογραφικών ειδών.

Ουσιαστικά τρία πρόσωπα: H 40χρονη καθηγήτρια του πιάνου Ερικα (Ιζαμπέλ Ιπέρ), η συμπληρωματική μορφή και φράγμα της, η εξουσιαστική μητέρα (Ανί Ζιραρντό) και ο νεαρός ταλαντούχος μαθητής και εραστής Βάλτερ (Μπενουά Μαζιμέλ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή