Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές

Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ό,τι αφορά το τοπίο της ελληνικής μουσικής τα πράγματα παραμένουν τυχαία και περιστασιακά. Από τις πρόσφατες παραγωγές ξεχωρίζει ένας δίσκος της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών με τραγούδια σε ποίηση Καβάφη, μελοποιημένα από τον Γιάννη Ιωαννίδη. O συνθέτης μελοθετεί ακόμα και στίχους που έχουν φθαρεί από την κατάχρηση, σεβόμενος λόγο και τονισμούς, πλάθοντας ατμόσφαιρες βαθιάς ευαισθησίας.

Μερικά από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του Μανόλη Καλομοίρη κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μόλις πριν από λίγους μήνες: στην Ελλάδα, αυτό που οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα ήταν αυτονόητο και θα είχε πραγματοποιηθεί προ πολλού, γίνεται σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη. Πάντα, φυσικά, με την ευθύνη του άοκνου σκαπανέα Βύρωνα Φιδετζή (Ρhormigx).

Στη σειρά εκδόσεων της EPA εμφανίστηκε πρόσφατα ένας δίσκος με έργα Θ. Καρυωτάκη, Σ. Μιχαηλίδη, Γ. Καζάσογλου, Γ. Πλάτωνος και Δ. Βισβάρδη. Σημαντικότατη είναι η ηχογράφηση των 32 έργων για πιάνο του Σκαλκώτα που ερμηνεύει εντυπωσιακά ο N. Σαμαλτάνος για τη σουηδική εταιρεία BIS, καθώς επίσης τα 24 πρελούδια για πιάνο του Γ. A. Παπαϊωάννου, ερμηνευμένα από τον Σπ. Τσελέντη (Εκδοση Ιόνιου Πανεπιστημίου).

Η σχέση της Ντόρας Μπακοπούλου με τον Σοπέν καταγράφηκε στο πλαίσιο ενός διπλού δίσκου (Σείριος) που έχει συλλάβει τις πτυχές ενός εσωτερικού διαλόγου διαμορφωμένου στην διάρκεια μίας μακράς καλλιτεχνικής πορείας. O Δημήτρης Σγούρος εξέπληξε με την ωριμότητα που ερμηνεύει Σούμαν και Μπραμς, σε έναν από τους πιο εμπνευσμένους δίσκους της σταδιοδρομίας του (Elysium). Ως Ελληνας λογίζεται πλέον και ο Ούβε Μάτσκε, που ερμηνεύει Σούμπερτ (Virgin), αντιστεκόμενος στη γενική τάση όλο και πιο γρήγορων, δεξιοτεχνικών αναγνώσεων. O δικός του είναι ένας Σούμπερτ που αναδιατυπώνει παραδοσιακές αξίες με σύγχρονη αισθητική.

Λιγότερο γνωστός, ο Φινλανδός Σακάρι Οραμο διαδέχτηκε τον Σάιμον Ρατλ στη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μπέρμιγχαμ. Με βάση τις ερμηνείες του στις Συμφωνίες αρ. 2 & 4 του Σιμπέλιους (Erato), την εθνική του κληρονομιά, μοιάζει να θέτει υποψηφιότητα για το πάνθεον τού αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή