ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Albert Cossery-Ξεχασμένοι από το Θεό-μετ. Κώστας Μαυροειδής-εκδ. «Ρrinta»-σελ. 182, 3.200 δρχ.

Αν οι λέξεις έχουν κάποια δύναμη, έγραφε ο Χένρι Μίλερ, θα λέγαμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με το είδος του βιβλίου που προπορεύεται των επαναστάσεων ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζει την επανάσταση. O Κοσερί δίνει το λόγο σε αυτούς που είναι βουβοί. Δεν εκφράζονται βέβαια με τον τρόπο των επαγγελματιών ταραχοποιών που ο μαρξισμός έχει διαμορφώσει την ιδεολογία τους. H γλώσσα τους είναι παιδική και ώρες-ώρες απλή σε βαθμό ανοησίας, αλλά και τόσο πλούσια σε περιεχόμενο που αν οι ίδιοι το συνειδητοποιούσαν θα έκαναν τους δυνατούς αυτού του κόσμου να ανατριχιάζουν και να τρέμουν. Οι ήρωες συχνά εκφράζονται με τη φαντασία τους, με τη γλώσσα του ονείρου που στην περίπτωσή τους δεν απαιτεί καμιά ερμηνεία ψυχαναλυτική. Είναι μια γλώσσα τόσο καθαρή, όσο ένα σύνθημα στον τοίχο.

Rose Vincent-Το μαργαριτάρι -του Καρδινάλιου-μετ. Τιτίνα Σπερελάκη-εκδ. «Ενάλιος»-σελ. 298

H Ορτάνς Μαντσίνι είναι μία από τις ωραιότερες γυναίκες της Ευρώπης. Αρχοντες, συγγραφείς, πρίγκιπες, όλοι υποκύπτουν στη γοητεία της. Θα μπορούσε να γίνει μέχρι και βασίλισσα εφόσον ο θείος της, ο Καρδινάλιος, την προορίζει να γίνει ιδρύτρια της δυναστείας Μαζαρίν, κληροδοτώντας της την τεράστια περιουσία της. H Ορτάνς όμως διαφέρει. Αντικομφορμίστρια και διόλου φιλόδοξη, άθεη σε μια θεοκρατική εποχή, κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με την αξία τους. Αλλάζει τους εραστές ανάλογα με τα γούστα της και αποποιείται την περιουσία του θείου της, προκειμένου να κατακτήσει την ελευθερία της. Θα εγκαταλείψει, τέλος, τον άντρα της, που είναι φορτικός με τη ζήλια του και θέλει να την εγκλωβίσει σε μια χρυσή φυλακή.

Ανίτα Σριβ-Η γυναίκα του πιλότου-μετ. Ρένα Χατχούτ-εκδ. «Καστανιώτη»-σελ. 349, 5.000 δρχ.

Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο άντρας με τον οποίο η Κάθριν Λάιονς έζησε δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια; Μετά το θάνατό του, η Κάθριν ανακαλύπτει ότι η έκρηξη του αεροπλάνου που κυβερνούσε ο Τζακ δεν ήταν απλό ατύχημα. Βασισμένη σε ελάχιστα στοιχεία -ένα τσαλακωμένο χαρτί, έναν αριθμό τηλεφώνου, μερικούς στίχους-, η Κάθριν αποφασίζει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ραμόν Δίας Ετερόβικ-Τα επτά παιδιά του Σιμενόν-μετ. Κρίτων Ηλιόπουλος-εκδ. «Οpera»-σελ. 288, 3.500 δρχ.

Είναι το έβδομο μυθιστόρημα του Χιλιανού Ραμόν Δίας Ετερόβικ, ο οποίος αποτελεί τον ανανεωτή της αστυνομικής αφήγησης στη Λατινική Αμερική. Κεντρικός του ήρωας είναι ο μοναχικός ντετέκτιβ Ερέδια, επιρρεπής στο αλκοόλ, στα μπολερό, στις ιπποδρομίες και στα μυθιστορήματα του Χεμινγουέι. Σύμφωνα με τον μεγάλο Σεπούλβεδα, «το μυθιστόρημα αυτό κρατά την αφηγηματική γραμμή που αγαπάμε, που δεν περιορίζεται και δεν οριοθετείται από συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή λογοτεχνία που ανοίγει νέους δρόμους».

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ευγένιος Τριβιζάς*-Η τελευταία μαύρη γάτα-εικ. StepheWest-εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»-σελ. 400, 3.600 δρχ.

Σε ένα μακρινό νησί, τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια – παγίδες και χίλιους δυο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει το σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα απομένει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Δριμύ κατηγορώ κατά του ρατσισμού και της δεισιδαιμονίας, εκτός από τους μικρούς αναγνώστες, το έργο αυτό απευθύνεται και σε μεγάλους.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Dorrit Cohn-Διαφανή Πρόσωπα-μετ. Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη-εκδ. «Παπαζήση»-σελ. 400

Οταν πρωτοεκδόθηκε, το βιβλίο χαιρετίστηκε ως μια από τις σπουδαίες συνεισφορές στην κατανόηση της τέχνης του μυθιστορήματος. Το πρώτο μέρος του αναφέρεται σε αφηγήσεις πρώτου προσώπου, με τους ενσαρκωμένους αφηγητές να κατοικούν στη μυθιστορηματική πραγματικότητα που διηγούνται. Το δεύτερο μέρος αφορά τριτοπρόσωπες αφηγήσεις διαμεσολαβημένες από τον προικισμένο με μαντική ικανότητα ασώματο αφηγητή. Στην ανάλυσή της η συγγραφέας καλύπτει όλο το φάσμα των αφηγήσεων, που επιλέγουν τη στροφή του μυθιστορήματος προς την εσωτερικότητα.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Εντευκτήριο-τεύχος 55-Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2001-σελ. 192, 2.500 δρχ.

Με ένα μικρό δοκίμιο του Σαρλ Μπωντλέρ για τον έρωτα (μετ. T. Δημητρούλια), αφορισμούς του Γιάννη Βαρβέρη καθώς και απόσπασμα από εκτενέστερο κείμενο του Τζβέταν Τοντορόφ για το κακό (μετ. B. Τομανά) κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του «Εντευκτηρίου». Δημοσιεύονται επίσης το δοκίμιο του Στρατή Πασχάλη «Ποίηση: εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια;» και το μελέτημα του Αλέξη Ζήρα «Οι μεταμορφώσεις της Νέκυιας στην ποίηση του Γιάννη Βαρβέρη». Μεταφράζουν ακόμα ο Διονύσης Καψάλης – Εμιλι Ντίκινσον, η Μαργαρίτα Μέλμπεργκ ποίηση της Δανέζας Μαρί Σίλκεμπεργκ και η Σοφία Νικολαΐδου στίχους από τέσσερις «Μπαλάντες για φόνους» του Νικ Κέιβ.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κώστας Γιαμπάνης-Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη-εκδ. «Δωδώνη»-σελ. 349

Γεννημένος στα 1933, ο Κώστας Γιαμπάνης ξεμπαρκάρει το 1959 στο Ρότερνταμ και με εντολή του KKE αναπτύσσει πολιτική και συνδικαλιστική δράση τόσο ανάμεσα στους ναυτεργάτες όσο και στους Ελληνες μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη. Το 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και πρωτοστατεί στην Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών. Τον Νοέμβριο του 1983 το Πολιτικό Γραφείο τον καθαιρεί από την Κομματική Επιτροπή της KON, επειδή διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί το KKE απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, και το 1984 διαγράφεται από το Κόμμα.

JohCarey επιμ.-Τα μεγάλα ρεπορτάζ-Από την αρχαιότητα στον 20ό αιώνα-μετ. Αγγέλα Βερυκοκάκη-τόμος A΄, σελ. 465, 6.500 δρχ.

Πώς ένιωσε κάποιος που βρέθηκε παγιδευμένος στη λάβα που κατέστρεψε την Πομπηία; Κάποιος που δείπνησε με τον Αττίλα; Και εκείνος που είδε τα κλεμμένα Ελγίνεια σε μια υγρή αποθήκη του Λονδίνου το καλοκαίρι του 1808; Ταξιδιώτες, πολεμιστές, δολοφόνοι, θύματα και επαγγελματίες ρεπόρτερ είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να πουν «ήμουν εκεί». O Φλομπέρ κάνει έτσι ρεπορτάζ όταν γράφει για τις πόρνες-χορεύτριες στην Εσνα της Αιγύπτου. Και το ίδιο και ο Δαρβίνος όταν γράφει για τα πουλιά στο Αρχιπέλαγος Γκαλάπαγκος. «Είναι ένας κόσμος θαυμαστός», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιώργος Γραμματικάκης, «ένα μικρό σύμπαν ιστορίας, προσωπικών αισθημάτων και κοινωνικών ηθών…».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κωνσταντίνος -Λυμπερόπουλος-Η σύγκρουση -H ισλαμική πρόκληση και οι στρατηγικές της Δύσης-εκδ. «I. Σιδέρης»-σελ. 158

H σχέση της ισλαμικής Ανατολής με την ευρωπαϊκή και υπερατλαντική Δύση βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση της διπολικής ισορροπίας, υποστηρίζει ο πρέσβης Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος. H σχέση ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, ιστορική και επίκαιρη, πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη, είναι ζωτική και πολυτάραχη συγχρόνως. Ενώ όμως η απειλή αποσταθεροποίησης του μεσογειακού χώρου με την εμφάνιση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού είναι ορατή και τα προβλήματα παραμένουν ανοικτά, η Ευρώπη εμφανίζεται άβουλη, διστακτική και ελάχιστα αποτελεσματική. Απορροφημένη από τα εσωτερικά της προβλήματα και από την άμεση απειλή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, δεν έχει βρει το δρόμο για να χαράξει μια ξεκάθαρη πολιτική για τον μεσογειακό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή