Ρωσική πρωτοπορία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (Χειμάρρας 5, Ρέθυμνο) είναι σημαντική ασφαλώς για τα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που παρουσιάζει, αλλά και γιατί δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Κρήτης να δει από κοντά έργα που επηρέασαν την τέχνη και τα κινήματα του 20ού αιώνα. Πρόκειται για την έκθεση «Ρωσική Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη». H ρωσική πρωτοπορία γεννήθηκε από τους καλλιτέχνες που υπερέβησαν τα όρια της παραδοσιακής τέχνης, στο ίδιο κλίμα που προετοίμαζε την ρωσική επανάσταση.

Τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας συνδέθηκαν με την Ελλάδα, χάρη στον ανθρώπο που τα συγκέντρωσε κομμάτι-κομμάτι. O συλλέκτης Γεώργιος Κωστάκης απέκτησε το πρώτο έργο του, της Ροζάνοβα, το 1946, και δέκα χρόνια αργότερα είχε αποκτήσει μια τεράστια συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Τα υπόλοιπα έχουν περιέλθει, με αγορά, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Από αυτήν τη συλλογή, του ΚΜΣΤ, προέρχεται η παρούσα έκθεση. Περιλαμβάνει 40 έργα και δύο κοστούμια των Ροντσένκο, Μάλεβιτς, Πόποβα, Λιζίντσκι, Ματιούσιν, Ρέντκο, Νικρίτιν κ.ά.

Την ίδια μέρα, εγκαινιάζεται και μια άλλη έκθεση, στο χώρο τέχνης «8» του Κέντρου. Παίρνουν μέρος οκτώ καλλιτέχνες, συνεργάτες του Κέντρου που διδάσκουν στα εργαστήριά του. Οι Βούλα Γουνελά, Κατερίνα Κορρέ, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις, Τάσος Τριανταφύλλου, Μαρία Χουλάκη και Κώστας Χρηστίδης, καταθέτουν ο καθένας την προσωπική τους γραφή. Και οι δύο εκθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή