Περιπλους

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα έρχεται στην Ελλάδα και την Παρασκευή το βράδυ (19.00) θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο «Πατάκη» (Ακαδημίας 65), όπου θα παρουσιάσει το έργο του και θα συνομιλήσει με το κοινό. O συγγραφέας του πολυδιαβασμένου «Ενας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης», του «Γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει», του «Patagonia Express» και άλλων διάσημων μυθιστορημάτων που τον καθιέρωσαν, επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες, της πρεσβείας της Χιλής και των εκδόσεων opera, που εκδίδουν τα έργα του στα ελληνικά. Θα υπάρξει αυτόματη μετάφραση από τον Miguel Capuano, επίσημο διερμηνέα του βασιλέα της Ισπανίας, του προέδρου και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Υellow Submarine» σε θεατρική σκηνή

Τη μεταφορά του θρυλικού «Yellow Submarine» στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου με τη μορφή μιούζικαλ, διαπραγματεύονται οι Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, η Γιόκο Ονο και ο Μάικλ Τζάκσον, που κατέχει τα δικαιώματα των τραγουδιών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι την παράσταση σκοπεύει να ετοιμάσει το διάσημο «Cirque du Soleil», το οποίο στις παραστάσεις του χρησιμοποιεί ακροβάτες, κλόουν και ισορροπιστές. Τα ίδια στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν και σε αυτήν την παράσταση, εάν τελικά ανέβει στη σκηνή, αφού οι διαπραγματεύσεις αναμένονται μακρόχρονες και δύσκολες, εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων των δικαιούχων.

Δημόσια έργα επί Τρικούπη

Ενα εικονογραφημένο βιβλίο στο οποίο αναλύεται η εκσυγχρονιστική πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη στα τέλη του 19ου αιώνα εξέδωσαν οι εκδόσεις Καπόν με την ευκαιρία της ίδρυσης της Εδρας Νεοελληνικών Σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes eSciences Sociales στο Παρίσι, της οποίας η εταιρεία «Γέφυρα A.E.» είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς. H ίδια εταιρεία συμβάλλει στην κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου που φέρει το όνομα «Χαρίλαος Τρικούπης». Ηταν ένα από τα οράματα του μεγάλου πολιτικού που μέσα σε διάστημα 20 ετών μεταμόρφωσε την Ελλάδα, ιδρύοντας επί της ουσίας την αστική υποδομή της χώρας. Αυτήν τη γοητευτική (και πάντα επίκαιρη) διαδρομή αφηγείται η ιστορικός Λύντια Τρίχα σε αυτήν τη νέα ελκυστική έκδοση που έχει τον τίτλο «O Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα».

Η παιδική τέχνη στο επίκεντρο

Επτά χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα, τηλ. 33.12.621) και με την ευκαιρία αυτή το Δ.Σ. αποφάσισε να κάνει ευρύτερα γνωστό το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά το 2001. Σε μία εκδήλωση που έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Κυριακή, οι υπεύθυνοι του Μουσείου θα παρουσιάσουν τους ανανεωμένους χώρους και τα νέα εκθέματα, τις νέες δραστηριότητες του Εκπαιδευτικού Τμήματος, τις νέες συνεργασίες καθώς και την προκήρυξη του 16ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής. Οι νέες εκθέσεις και οι εκδόσεις (κάρτες Χριστουγέννων, αφίσες κ.ά.) θα αποτελέσουν επίσης μέρος της παρουσίασης.

Το άδοξο τέλος της M. Θόρντον

Στο αεροπορικό δυστύχημα που έγινε το Σάββατο στη Ζυρίχη, μεταξύ των 24 θυμάτων υπήρξαν και τρεις μουσικοί. H τραγουδίστρια Μέλανι Θόρντον, καθώς και δύο από τα τρία μέλη του γυναικείου γκρουπ «PassioFruit». H 34χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια ήταν γνωστή από τη συνεργασία της με το γκρουπ «La Bouche». Μαζί τους είχε κάνει τις dance επιτυχίες «Be my lover», «Sweet dreams» και «Falling ilove», ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το σινγκλ της «Wonderful love», που επρόκειτο να κυκλοφορήσει χθες, είχε επιλεχθεί για τη μουσική επένδυση ενός διαφημιστικού της Κόκα-Κόλα. Ηταν μια θεαματική αλλαγή για την καριέρα της Θόρντον, που είχε δοκιμάσει την τύχη της στη Γερμανία, φτάνοντας το 1992 με μόλις 15 δολάρια στην τσέπη, όμως δεν πρόλαβε να γευτεί μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Το αθηναϊκό box office

Ασυνήθιστη ισοπαλία σημειώθηκε στο αθηναϊκό box office το τριήμερο που πέρασε, με τις τρεις σημαντικότερες ταινίες που «άνοιξαν» την Παρασκευή να κάνουν σχεδόν τα ίδια εισιτήρια. Μικρό προβάδισμα είχε το «Κανταχάρ» του Μοσέν Μαχμαλμπάφ, που έκανε 3.500 εισιτήρια σε τρεις αίθουσες, βοηθούμενο ίσως από την επικαιρότητα εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ακολουθεί η «Δασκάλα του πιάνου» του Μίκαελ Χάνεκε, με 5.500 εισιτήρια σε τέσσερις αίθουσες. Μικρότερη από το αναμενόμενο ήταν, τέλος, η προσέλευση του κοινού στο «Beautiful people» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αν και η ταινία προβάλλεται σε δέκα αίθουσες της Αθήνας, τα εισιτήρια κατά το πρώτο τριήμερο δεν ξεπέρασαν τις 10.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή