Αρχαίο ελαιοτριβείο και ρωμαϊκές αγροικίες

Αρχαίο ελαιοτριβείο και ρωμαϊκές αγροικίες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά και εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων στη Λευκάδα, τα οποία σχετίζονται με την αρχαία τειχισμένη πόλη, μόλις διόμισι χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης πόλης.

Συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της περιφερειακής οδού (επονομαζόμενης Φιλοσόφων) αποκαλύφθηκαν μεμονωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις αγροτικού χαρακτήρα. Δύο συγκροτήματα – αγροικίες όπου αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον δύο κύριες οικοδομικές φάσεις.

Το δυτικό συγκρότημα θεμελιώθηκε σύμφωνα με τα ευρήματα στον 4ο αι. π.Χ. και ήταν σε χρήση έως τους υστεροελληνικούς χρόνους, ενώ η νεότερη οικοδομική φάση του χρονολογείται από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ.

Κατά την IB΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που είναι αρμόδια για τις ανασκαφές (η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), ενδιαφέρον παρουσιάζει το ανατολικό συγκρότημα, μια αγροικία ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. π.Χ.- ύστερος 2ος-3ος αι. μ.Χ.) που περιελάμβανε τους χώρους κατοικίας αλλά και εργαστηριακές εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου καθώς και εργαστήριο επεξεργασίας πορφύρας.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν και αργυρά και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, ορισμένα από το νομισματοκοπείο της γειτονικής Νικόπολης, χάλκινα ακέραια αγγεία και ένα αγαλματίδιο νεανικής αντρικής μορφής, επίσης χάλκινο.

Εν τω μεταξύ, ευρήματα αποκαλύφθηκαν και κατά τις εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση αγωγού στην περιοχή της Λυγιάς. Οικοδομικά λείψανα που συσχετίζονται με το αρχαίο λιμάνι της Λευκάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή