Επανέκθεση μετά την επιστροφή

Επανέκθεση μετά την επιστροφή

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες, το Μουσείο Κορίνθου θα γιορτάσει και επίσημα την επιστροφή των αρχαίων που εκλάπησαν από τις προθήκες του τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου του 1990, φυγαδεύτηκαν στις ΗΠΑ και επαναπατρίσθηκαν -ύστερα από σχετικές διπλωματικές ενέργειες- τον περασμένο Ιανουάριο στη χώρα μας. Πρόκειται για τα 285 αντικείμενα ανάμεσά τους: μαρμάρινες κεφαλές, αγγεία πήλινα και γυάλινα, ειδώλια, κοσμήματα και μικροαντικείμενα τα οποία αρχαιοκάπηλοι αφαίρεσαν με τη μέθοδο του ριφιφί, αφού πρώτα τραυμάτισαν και φίμωσαν τον νυχτοφύλακα. Φεύγοντας, εκτός από τις αρχαιότητες που στέρησαν από την Κόρινθο τεκμήρια της ιστορίας της περίπου 20 αιώνων, πήραν μαζί τους και 1.000.000 δρχ. που προορίζονταν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Το άλλο Σάββατο όμως, το κοινό θα απολαύσει την επιστροφή τους, που μπορεί βέβαια να έγινε στην αρχή του χρόνου στο μουσείο αλλά στις προθήκες τους τα αρχαία θα επανατοποθετηθούν τώρα και θα αποτελέσουν την έκθεση που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού. Μία εκδήλωση σημαντική όχι μονο γιατί τα αντικείμενα διασώθησαν αλλά και γιατί η επανέκθεσή τους αποτελεί την τρίτη μεγάλη επιστροφή αρχαίων αντικειμένων που πέτυχε η χώρα μας.

Το 1999 το τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής αξιοποιώντας συγκεκριμένες πληροφορίες οργάνωσε ταξίδι στις ΗΠΑ μαζί με αρχαιολόγο του Μουσείου Κορίνθου προκειμένου να παραληφθούν τα αρχαία. Στην επιχείρηση που έγινε στο Μαιάμι της Φλόριντα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η βοήθεια του FBI N. Υόρκης.

Εκτός από τα αρχαία της Κορίνθου σημαντικές περιπτώσεις επαναπατρισμού αποτέλεσαν ο θησαυρός των Αηδονιών αλλά και τα 35 αντικείμενα που εκλάπησαν το 1994 από την οδό Μελιδώνη στον Κεραμεικό και επεστράφησαν από τη Μελβούρνη, όπου εντοπίσθηκαν το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή