Νέα ματιά στο έργο του Γρ. Ξενόπουλου

Νέα ματιά στο έργο του Γρ. Ξενόπουλου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μοιάζουν επετειακές οι εκδηλώσεις ή οι εκδόσεις με ή για το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, δεν παύει όμως να είναι μια ευκαιρία για να προσεγγιστούν με νέα ματιά τα έντονα ίχνη του στα ελληνικά γράμματα. Ετσι, πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Πολιτισμού και το EKEBI διοργανώνει ένα συνέδριο -στις 28 και 29 Νοεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου με τη συμμετοχή 16 φιλολόγων- και επιχορηγεί έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Ετσι, και μέσω της νέας τεχνολογίας, μελετητές και ερευνητές του έργου του θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο τμήμα του έργου του Ξενόπουλου, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλούν το χρόνο τους στις πολλές βιβλιοθήκες όπου μέχρι σήμερα φυλάσσεται.

Ετσι, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων το ΕΛΙΑ, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του EKEBI, αναπαρήγαγε τα τεύχη του περιοδικού «H Διάπλασις των Παίδων» κατά την περίοδο που τη διηύθυνε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1894-1948).

H αναπαραγωγή έγινε με την τεχνική της μικροφωτογράφησης και της ψηφιακής σάρωσης. Από τον ίδιο φορέα δημιουργείται: ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά από 9-12 ετών, το οποίο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας με αντιπροσωπευτικά διηγήματα και παιχνίδια από τη «Διάπλαση»? η επανέκδοση του πρώιμου μυθιστορήματός του «Νικόλαος Σιγαλός» (1890) με εκτενή εισαγωγή της Εφης Αμιλήτου και της βιβλιογραφίας που είχε συντάξει ο Π. Μαρκάκης και περιλαμβάνει το σύνολο της πνευματικής παραγωγής του χωρισμένο σε τέσσερα μέρη.

Τέλος, από το EKEBI θα κυκλοφορήσει το επετειακό τεύχος για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, με αναλυτικό χρονολόγιο, εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας και ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή