Οι Ελληνες κινηματογραφιστές συμπαρίστανται στον Γ. Σολδάτο

Οι Ελληνες κινηματογραφιστές συμπαρίστανται στον Γ. Σολδάτο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμπαράσταση του κινηματογραφικού κόσμου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ο Γιάννης Σολδάτος στη δικαστική διαμάχη που έχει προκύψει με την εταιρεία παραγωγής «Καραγιάννης-Καρατζόπουλος». Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι της εταιρείας κατέθεσαν αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την απαγόρευση του βιβλίου του Γιάννη Σολδάτου «Ενας αιώνας Ελληνικός Κινηματογράφος» (εκδόσεις «Κοχλίας»). Αφορμή, η δημοσίευση μικρού αριθμού φωτογραφιών χωρίς την άδεια του παραγωγού. Το δικαστήριο απέρριψε την άμεση εκτέλεση των ασφαλιστικών μέτρων (γεγονός που απέτρεψε την κατάσχεση και την απόσυρση του βιβλίου από τα βιβλιοπωλεία) και όρισε τακτική δικάσιμο για την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

Η αίτηση της εταιρείας παραγωγής στηρίζεται στη διάταξη 47 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. O Γιάννης Σολδάτος, αλλά και οι ιθύνοντες του εκδοτικού οίκου αντιτείνουν ότι πρόκειται για φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται καθαρά για διαφημιστικούς λόγους. Το ίδιο υποστήριξε, χθες, ανάμεσα σε άλλα, και ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου: «Κανείς δεν είναι εναντίον της απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ διαφορετική ιστορία. Πρόκειται για τις φωτογραφίες που μοιράζονταν και μοιράζονται από τους παραγωγούς στους δημοσιογράφους με τη σημείωση «Παρακαλώ για τη δημοσίευση». Πιο καυστικός, ο Γιάννης Σμαραγδής: «Αυτοί που κόπτονται για τα πνευματικά δικαιώματα δεν τα αποδίδουν στους ηθοποιούς όταν προβάλλονται οι ταινίες τους στην τηλεόραση».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι σκηνοθέτες Αντώνης Κόκκινος, Νίκος Γραμματικός και Δήμος Αβδελιώδης και ο παραγωγός Γιώργος Σπέντζος. Πολλοί δημιουργοί και ηθοποιοί πήραν θέση υπέρ του συγγραφέα και της έκδοσης με γραπτές τους δηλώσεις (Αλέξης Δαμιανός, Παντελής Βούλγαρης, Θανάσης Βέγγος κ. ά.). Ενδεικτικά παραθέτουμε την άποψη του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «H δυνατότητα να χρησιμοποιείται υλικό για μία μνημειώδη έκδοση όπως αυτή που έφτιαξε ο Γιάννης Σολδάτος έπρεπε να επαινεθεί αντί να δημιουργεί προβλήματα. Αντίθετα έπρεπε να προβληθεί. O παραγωγός που αντιδρά θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει με περισσότερο γενναιόδωρη διάθεση, γιατί πρόκειται για το καλό και την προβολή όλων μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT