Περιπλους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοσυρροή για τον Σεφέρη

Ο κινηματογράφος «Απόλλων» την Κυριακή το μεσημέρι είχε και όρθιους, στην αβάν πρεμιέρ προβολή ενός ντοκιμαντέρ: του βραβευμένου στη Θεσσαλονίκη «Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Και αν το χειροκρότημα στο τέλος της προβολής δεν ακούστηκε καταιγιστικό, ήταν γιατί οι περισσότεροι από τους θεατές σκούπιζαν τα μάτια τους, την ώρα που διάβαζαν τα ζενερίκ. Παρόντες στην αίθουσα εκπρόσωποι της λογοτεχνικής κοινότητας, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κριτικοί. Αλλά και οι ιδιότυποι «πρωταγωνιστές» του ντοκιμαντέρ, οι πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας, που ξαναείδαν τον εαυτό τους όπως ήταν τότε και ξαναδιάβασαν, σήμερα, τη γνώμη τους για τον Σεφέρη, με τα ίδια λόγια που την έγραψαν στο τεύχος-αφιέρωμα στον Σεφέρη, στο παράνομο περιοδικό της φυλακής «Τετράδια». Παρούσα, για πέμπτη φορά θεατής του ντοκιμαντέρ, και η προγονή του Σεφέρη, Αννα Λόντου, από τους ουσιαστικούς συντελεστές παραγωγής του ντοκιμαντέρ. Μετά το τέλος της προβολής, οι Δημήτρης Μαρωνίτης, Λάκης Παπαστάθης και Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησαν για τον Σεφέρη και το ντοκιμαντέρ. Από την Παρασκευή, το ντοκιμαντέρ του Στ. Χαραλαμπόπουλου θα προβάλλεται στο «Τριαντόν Filmcenter».

H ανάπτυξη της Γενναδείου

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα είναι από το 1926, όταν εγκαινιάστηκε, μία από τις σπουδαιότερες πηγές μελέτης του ελληνισμού. Από το 1996 έχει αρχίσει μία μεγάλη εκστρατεία για την ανακαίνιση και επέκταση της Βιβλιοθήκης και της Σχολής, μια μεγάλη προσπάθεια έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις. H πρώτη φάση ήταν η επέκταση και ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Γενναδείου. H δεύτερη φάση είναι η ανακαίνιση της Ανατολικής Πτέρυγας και η επέκτασή της με δημιουργία αμφιθεάτρου 355 θέσεων. Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου (12.00μ.) παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλου, θα θεμελιωθεί το CotseHall και θα γίνει εκδήλωση για την ανακαίνιση της Ανατολικής Πτέρυγας της Γενναδείου. H τρίτη φάση προβλέπει την ανακαίνιση της υπάρχουσας Δυτικής Πτέρυγας και τη μετατροπή της σε μουσείο. Επικεφαλής αρχιτέκτων είναι ο Ιωάννης Βικέλας.

Η συμβολή του Ρέντφορντ

Είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους σταρ του Χόλιγουντ, αν και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Κινηματογράφου μόνο με Οσκαρ σκηνοθεσίας για τους «Συνηθισμένους ανθρώπους». O Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα αποκτήσει ακόμη ένα βραβείο, τιμητικό αυτή τη φορά, στις 24 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί η 74η απονομή των βραβείων. Το βραβείο θα αναγράφει «Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, δημιουργός του φεστιβάλ Σάντανς, πηγή έμπνευσης για τους απανταχού ανεξάρτητους και καινοτόμους κινηματογραφιστές». Οπως είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Φρανκ Πίρσον, «η αφοσίωση του Μπομπ στην ανεξάρτητη κινηματογραφία είχε τεράστια θετική επίδραση στην κινηματογραφική βιομηχανία εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ίδρυσε το Σάντανς. Οι νέοι δημιουργοί για χρόνια θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από την εκπαίδευση που παρέχει το ινστιτούτο του, καθώς και τη διεθνή προβολή, που προσφέρει το φεστιβάλ».

Το CBS για τον Χίτλερ

ΣΕΙΡΑ. Το αμερικανικό δίκτυο CBS ετοιμάζει να μεταφέρει στη μικρή οθόνη την περίφημη βιογραφία του Χίτλερ, που έγραψε ο ιστορικός Ιαν Κέρσο σε δύο τόμους (ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Scripta). H τηλεοπτική σειρά θα έχει τέσσερα ωριαία επεισόδια και θα προβληθεί την περίοδο 2002-2003. O παραγωγός Εντ Γκέρνον δηλώνει πως η σειρά θα εστιάζει στο πρόσωπο του Χίτλερ. «Θα αφηγηθούμε την ιστορία ενός αντιήρωα», λέει. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην κοινωνία, που επέτρεψε στον Χίτλερ να εκτελέσει το σχέδιό του. Σκοπός της σειράς θα είναι η αποφυγή μελοδραματικών στοιχείων ή ανακριβειών. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η βιογραφία του Κέρσο ως ο ασφαλέστερος οδηγός.

ΚΩΣΤΑΣ I. ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ. Ζωγραφική. (Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα, 2001).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή