Εκδόσεις θεατρικής παιδείας με υψηλούς στόχους

Εκδόσεις θεατρικής παιδείας με υψηλούς στόχους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σειρά «Βιβλία για το Θέατρο», που έχει εγκαινιαστεί από τις εκδόσεις KOAN, συγκροτεί σταδιακά, τίτλο τον τίτλο, μία πρότυπη θεατρική βιβλιοθήκη. Με πάνω από δέκα τίτλους έως τώρα σε κυκλοφορία και με αρκετούς ακόμη υπό έκδοση, η θεατρική σειρά προσεγγίζει κατά κύριο λόγο τη θεωρία, τον προβληματισμό και την προσωπική μαρτυρία χωρίς να αποκλείει την ένταξη θεατρικών έργων, όπως π.χ. τον «Βυσσινόκηπο» του Αντον Τσέχοφ σε απόδοση Θωμά Μοσχόπουλου.

Ενας από τους τίτλους της σειράς, τα «Νήματα του Χρόνου», η αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ, ήταν η «ατμομηχανή» όλης της σειράς, ήταν ο τίτλος που έστρεψε πολλά βλέμματα γύρω από αυτή τη χαμηλόφωνη αλλά συστηματική προσπάθεια συγκρότησης μιας βιβλιοθήκης θεατρικής παιδείας.

Η εγχώρια εκδοτική αγορά αναλαμβάνει συχνά να αναπληρώσει κενά θεματικής βιβλιογραφίας. Συνηθέστερα, τα εγχειρήματα αυτά είναι ενθουσιώδη στην αρχή για να καταλήξουν στην αποσπασματική παρουσία πριν τελικώς εκπνεύσουν. Πλείστα όσα παραδείγματα από φιλόδοξα σχέδια Ελλήνων εκδοτών που σταδιακά φυλλορροούν. Οι πρώτες ενδείξεις για τη θεατρική σειρά των εκδόσεων ΚΟΑφανερώνουν μία κατ’ αρχήν συνέπεια. Ηδη, ξεπεράστηκε ο ψυχολογικός φραγμός των δέκα πρώτων τίτλων, οπότε πράγματι μπορεί κανείς να μιλήσει για σειρά. H επιλογή δείχνει επίσης ένα εύρος και μία διάθεση συλλογής τίτλων με ποικιλία σε ιδεολογική καταγωγή και ιστορικό πλαίσιο. Βρίσκει κανείς τη συλλογή δοκιμίων του Εουτζένιο Μπάρμπα, σκηνοθέτη, θεωρητικού και ιδρυτή του Θεάτρου Οντιν («Θέατρο: Μοναξιά, δεξιοτεχνία, εξέγερση», μτφ. Κων. Αν. Θεμελής, επιμ. Λ. Μασγκράου) αλλά και τα κείμενα του Σταντάλ «Ρακίνας και Σαίξπηρ». O Πίτερ Μπρουκ έχει έναν ακόμη τίτλο, την «Ανοιχτή Πόρτα» (σκέψεις πάνω στο θέατρο), ενώ επίκειται ένα ακόμη βιβλίο του Μπάρμπα («H μυστική τέχνη του ηθοποιού-Λεξικό Θεατρικής Ανθρωπολογίας»).

Από τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς επισημαίνουμε επίσης το βιβλίο του Γιόσι Οϊντα «O ακυβένητος ηθοποιός» (μτφ. Θ. Τσαπακίδης, Ελ. Παπαχριστοπούλου), που αναφέρεται τόσο στα ταξίδια του Ιάπωνα θεατράνθρωπου όσο και στη συνεργασία του με τον Πίτερ Μπρουκ. Κυκλοφορεί επίσης του ιδίου «O αόρατος ηθοποιός». Ακόμη: Μέι Λαν Φαν «H ζωή μου στη σκηνή», Ζεάμι «Θησαυροί του Θεάτρου Νο», Κορνέιγ «Οι τρεις ενότητες του θεάτρου» κ.ά. Τα «Βιβλία για Θέατρο» έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα και προσεκτικά. Κάθε νέος τίτλος βαθαίνει αυτήν την προσπάθεια που η επισήμανσή της έχει νόημα ενθάρρυνσης της θεατρικής παιδείας πίσω από τη θεατρική πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή