O ιστορικός Λένος Μαυρομμάτης

O ιστορικός Λένος Μαυρομμάτης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τον πρόωρο χαμό του ιστορικού Λένου Μαυρομμάτη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Μαθητής μεγάλων δασκάλων

Γεννημένος την 28η Οκτωβρίου 1940, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στο Βελιγράδι στην Aix eProvence και στο Παρίσι. Διετέλεσε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Παρίσι I (Σορβόννη, Πάνθεον) και υπήρξε μαθητής των μεγάλων ακαδημαϊκών δασκάλων, Διονυσίου A. Ζακυθηνού, George Duby, Georges Ostrogorski, Paoul Lemerle, Ελένης Αρβελέρ, Νίκου Σβορώνου,Αndre Guillou. Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας στο Παρίσι και δίδαξε στην Ecole des Hautes Etudes eSciences Sociales (1971-1984).

Είχε διευθύνει από κοινού με τον A. Guillou την ανασκαφή στα Στάγειρα (1975-1979) των EHESS-CNRS. Από το 1985 εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και είχε την ευθύνη του ερευνητικού προγράμματος «Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός Κόσμος». Ηταν επίσης Fellow του RobinsoCollege Cambridge, ενώ πολλά βιβλία του εκδόθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Λένος Μαυρομμάτης είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και διδάξει σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Ηταν μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της τριμελούς επιτροπής για τις βυζαντινοσλαβικές σπουδές της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νέες ιδέες

Προικισμένος επιστήμων και άνθρωπος είχε αναπτύξει τις βαλκανικές σπουδές στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ιστορική έρευνα, εισφέροντας νέες ιδέες για την οργάνωσή της σαν μέλος της ομάδας προετοιμασίας του νόμου-πλαισίου για την επιστημονική έρευνα. Για την προσφορά του είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ως επίτιμος δημότης Σταγείρων, Ξένο Μέλος της Ενωσης Βουλγάρων Επιστημόνων, Fellow του RobinsoClub, Cambridge και Fellow του Πανεπιστημίου Ρrinsto(Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών). H απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στις βυζαντινές σπουδές και στον επιστημονικό κόσμο. H επιμνημόσυνη δέηση θα ψαλεί σήμερα στις 11 το πρωί στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή