Με τη ματιά του M. Καραγάτση

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βιβλία του M. Καραγάτση κυκλοφόρησαν μόλις από τις εκδόσεις «Εστία». H πολυδιαβασμένη και διαρκώς ευπώλητη «Μεγάλη χίμαιρα» -σε πρόλογο τον οποίο επιμελήθηκε η Μαίρη Μικέ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- είναι το ένα. «H σπουδή του Καραγάτση στη «Μεγάλη Χίμαιρα» για τα όρια και τα μέτρα της επιθυμίας, που όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Μαρίνας μπορεί να διασχίζει τα σύνορα της φυλής, του έθνους και της θρησκείας, είναι συγχρόνως και η κατάθεση ενός δυναμικού προβληματισμού για την κοινωνική δεξίωσή της και συνεπώς για τις δυνατότητες αποδοχής ή απόρριψης του φυσικού/αφύσικου», γράφει η M. Μικέ.

Ταξιδιωτικά

Το δεύτερο αποτελείται από κείμενα ταξιδιωτικών εντυπώσεων, γραμμένα από τον M. Καραγάτση και δημοσιευμένα σε εφημερίδες (στην «Καθημερινή» και στη «Βραδυνή» κυρίως) από το 1938 ώς το 1952, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Εστία», με εξώφυλλο της Νίκης Καραγάτση και επιμέλεια της Αντειας Φραντζή. Το διαφορετικό σ’ αυτήν την έκδοση, το νέο, είναι η προσπάθεια να καταδειχθεί η «ελληνική» ματιά του Καραγάτση, ο οποίος ταξιδεύει, παρατηρεί, σχολιάζει και προσφέρει στους αναγνώστες των ελληνικών εντύπων της περιόδου τη δυνατότητα να πληροφορηθεί. Οσο για τον σημερινό αναγνώστη, αυτός μέσω των κειμένων ταξιδεύει στον παρελθόντα χρόνο, στις νοοτροπίες των ανθρώπων πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Λένος Μαυρομμάτης είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και διδάξει σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Ηταν μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της τριμελούς επιτροπής για τις βυζαντινοσλαβικές σπουδές της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή