Μια σπουδαία συλλογή στο Τελλόγλειο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης εμπιστεύτηκε ο συλλέκτης Δημήτρης Τσάμης για να δωρίσει 502 αριστουργήματα της ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής τέχνης, εξήντα τεσσάρων καλλιτεχνών, κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων. Προέρχονται από μια αξιόλογη συλλογή περίπου 600 έργων του 19ου και του 20ού αιώνα που συγκρότησε ο δωρητής ύστερα από περίπου μισόν αιώνα συλλεκτικής δραστηριότητας. Ενα μικρό μέρος αυτής, 82 συνολικά έργα, δωρήθηκε το 1997 στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος ο κάτοχός της αναζητούσε το πολιτιστικό ίδρυμα που θα υιοθετούσε και θα αναδείκνυε τις εξαιρετικές δημιουργίες.

Οι ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί με τη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια και έζησε έως το 1949 (σπούδασε νομικά και μουσική), συνέβαλαν κατ’ αρχάς στην απόφασή του να επιλέξει για τη δωρεά πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Επιδίωξή του είναι, ωστόσο, τα έργα του να αποτελούν αντικείμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενώ ταυτόχρονα να συνθέτουν μια μόνιμη έκθεση σε αίθουσα τέχνης με άρτια υποδομή. Ετσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Τελλόγλειο Ιδρυμα κατέχει μια σπουδαία συλλογή μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγείται στην ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιωνα ώς το 1960. H σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πρώιμα δείγματα δουλειάς σημαντικών δημιουργών του 19ου αιώνα και έναν μεγάλο αριθμό χαρακτικών και σχεδίων (περί τα 350), μεταξύ των οποίων του Δημητρίου Γαλάνη που δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καλλιτεχνικής του πορείας. «H προσεκτική επιλογή των έργων δεν είναι τυχαία», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, μέλος του Δ.Σ. του Τελλόγλειου. «O Τσάμης συγκέντρωνε τα έργα έχοντας δίπλα του καλούς συμβούλους όπως ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, χαράκτης-ζωγράφος, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, χαράκτης, και ο χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης, με τον οποίο είχε στενή φιλία στο Παρίσι.

Ολα τα έργα της συλλογής (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά και γλυπτά) θα εκτεθούν στους τρεις ορόφους του Τελλόγλειου Ιδρύματος σε μια έκθεση με τίτλο «Ενας αιώνας ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Μαρτίου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του δωρητή. «H έκθεση αποτελεί ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ταυτόχρονα ένα μάθημα χαρακτικής, καθώς η συλλογή εκπροσωπείται από έργα σπουδαίων δημιουργών και με όλες τις τεχνικές χάραξης», εξηγεί η κ. Γουλάκη-Βουτυρά.

Στο ισόγειο του κτιρίου θα αναπτυχθούν οι ελαιογραφίες και τα σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα που αποτελούν το 1/3 της συλλογής. Αφορούν κυρίως τοπογραφίες, νεκρές φύσεις και πορτρέτα, μεταξύ των οποίων έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Εκτορα Δούκα, Συμεών Σαββίδη, Νικόλαου Γύζη, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπυρίδωνα Βικάτου, Αγγελου Γιαλλινά, Πολύκλειτου Ρέγκου, Χαλεπά, Χατζή, Πανταζή, του αδελφού του Γιάννη Τσάμη, που ζει στο Παρίσι, καθώς και άλλων ζωγράφων.

Στον πρώτο και δεύτερο όροφο θα φιλοξενηθούν τα χαρακτικά Ελλήνων δημιουργών όπως των Δημητρίου Γαλάνη, που περιλαμβάνει 150 έργα από τα πρώτα του 1906 έως το 1960, με πλήρεις σειρές εκ των οποίων 27 σαγκίνες, του συνεχιστή του Αγγελου Θεοδωρόπουλου (60 έργα), των Λυκούργου Κογεβίνα (τέσσερα σπάνια προπολεμικά χαρακτικά τυπωμένα στο Παρίσι), Πολύκλειτου Ρέγκου (50 έργα), των συμβούλων του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Φωφώς Καχριμάνη, Ορέστη Κανέλλη κ.ά.

Στην ίδια συλλογή ξεχωρίζουν 14 έργα κυρίως χαρακτικά και ακουαρέλες, ξένων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, εκπροσώπων κυρίως της γαλλικής σχολής, όπως των Ματίς, Ρενουάρ, Μαγιό, Ντεγκά και Μορισό, καθώς και 10 γλυπτά των σημαντικών προπολεμικών καλλιτεχνών Απάρτη, Σώχου, Τόμπρου και Θωμόπουλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT