O Ολυμπισμός εμπνέει και τους καλλιτέχνες

O Ολυμπισμός εμπνέει και τους καλλιτέχνες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν εμπνέουν μόνο τους αθλητές για μεγάλες επιδόσεις, αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες. Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου θα εγκαινιαστεί στην «Αθηναΐδα» η έκθεση «Ολυμπισμός και Τέχνη» που συγκεντρώνει έργα σπουδαίων εικαστικών και έρχεται στη χώρα μας με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «H Καλλιπάτειρα». Πρόκειται για μία συλλογή από 50 δημιουργίες που ανήκουν στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό. H αφορμή για τη συλλογή αυτή ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που συνέπεσε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Οι Γάλλοι κριτικοί Gerard Xyrigeura και Francis Parent κάλεσαν 50 σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τους ζήτησαν να φτιάξουν ένα χαρακτικό έργο, εμπνεόμενοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα σε αυτούς που κλήθηκαν στη Λωζάννη ήταν οι Adami, Andrea, Arabis, Cezar, Cremonini, Sol Le Wit, Nam JuPaik, Soto, Rotella, Velickovic, Tapies, Oppenheim και τρεις Ελληνες: Φασιανός, Βυζάντιος και Χριστοφόρου. Οι δημιουργοί οικειοποιήθηκαν είτε τα μυστικά της λιθογραφίας είτε της μεταξοτυπίας και των μικτών τεχνικών και έφτιαξαν τη συλλογή «Suiet Olympic Centennial».

H έκθεση που θα κρατήσει μόνο μέχρι και τις 15 Απριλίου διοργανώνεται με τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως ανακοίνωσε ο Ευαγ. Βενιζέλος θα συνοδεύεται από δέσμη πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάποιες εκ των οποίων θα είναι αφιερωμένες στον Δημήτριο Βικέλα, πρώτο πρόεδρο ΔΟΕ. Με την αφορμή της έκθεσης αυτής, που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, την Πέμπτη 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθηναΐδα συζήτηση με θέμα «Σταθμοί και τάσεις της σύγχρονης χαρακτικής» με ομιλητές τους: N. Γρηγοράκη, Χάρη Καμπουρίδη, Τάκη Κατσουλίδη, Μαρία Μαραγκού, Τόνια Νικολαΐδη και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή