Και στη Σπάρτη Μέγαρο Μουσικής

Και στη Σπάρτη Μέγαρο Μουσικής

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεπές στην αρχή του έγκαιρου προγραμματισμού το Μέγαρο ανακοίνωσε χτες το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2002-2003. «H επερχόμενη περίοδος προμηνύεται μεγαλειώδης και ανανεωτική», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Λαμπράκης προλογίζοντας την ανακοίνωση του προγράμματος.

Πέρα από τα εντυπωσιακά ή αναμενόμενα του προγράμματος, ο πρόεδρος του OMMA έκανε τρεις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις:

1. Μέσα στην επόμενη περίοδο θα αρχίσει να λειτουργεί και η καινούργια πτέρυγα του Μεγάρου, που οικοδομείται υπογείως πίσω και δίπλα από το υπάρχον κτίριο.

2. Το κράτος δεσμεύθηκε να φτιάξει αεροδρόμιο στη Σπάρτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανεγερθεί και στην πόλη αυτή Μέγαρο Μουσικής, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου (Λάκωνος).

3. Θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους της πρωτεύουσας η συνεργασία με το Μέγαρο. Επί τόπου συναυλίες της Καμεράτας, σύνδεση των δημοτικών ωδείων με τη Μουσική Βιβλιοθήκη, συμμετοχή δημοτών, νέων ως επί το πλείστον, σε μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ περιλαμβάνονται στη συνεργασία αυτή, που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Μετά τον X. Λαμπράκη, παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος και ο υπεύθυνος της σειράς «Γέφυρες» συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

ΟΠΕΡΑ: Υπερπαραγωγή (Πολιτιστική Ολυμπιάδα) της «Γυναίκας χωρίς σκιά» του Ρίχαρντ Στράους (άπαιχτη εδώ), με Εθνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Δανίας, μαέστρο Μίκαελ Σένβαντ, σκηνοθεσία Μίκαελ Χάμπε και κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές (Οκτώβριος 2002). Επίσης «Τουραντότ» με διεθνές καστ (Απρίλιος 2003).

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ-ΜΑΕΣΤΡΟΙ: Εθνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Δανίας με M. Σένβαντ (13,16/10), Φιλαρμονική Ρότερνταμ με Βαλέρι Γκεργκίεφ (30,31/10), Ορχήστρα Παρισίων με Κριστόφ Εσενμπαχ (25,26/11), English Baroque Soloists και Χορωδία Μοντεβέρντι υπό Τζον Ελιοτ Γκάρντινερ (29,30/1), Φιλαρμονική Αμβούργου με Ινγκο Μετζμάχερ (10,11/2), Φιλαρμόνια Λονδίνου με Κριστόφ φον Ντοχνάνι (25,26/3).

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Ρεσιτάλ των Ιβο Πογκορέλιτς (15/3), Δ. Σγούρου (19/3), Λάζαρ Μπέρμαν (22/3), Ραντού Λούπου (τα κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν, 13,15,17/5) και Αλφρεντ Μπρέντελ (28/5).

ΧΟΡΟΣ: Επανάληψη της «Ζιζέλ» τα Χριστούγεννα, χορογραφία Λεων. ντε Πιαν, με τους κορυφαίους Ρώσους χορευτές Ντιάνα Βισνιέβα και Βλαδιμίρ Μάλαχοφ, αφενός, Σβετλάνα Ζαχάροβα και Ιγκόρ Ζελένσκι, αφετέρου (20-30/12). O σταρ Μάλαχοφ θα δώσει και προσωπικό ρεσιτάλ (20-23/1).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Συναυλίες από: Τρίο εγχόρδων Αρκιμπουντέλι με Ανερ Μπιλσμα (29/10), Κουαρτέτο Κοντάι με Σγούρο (11/11) και το βιολοντσέλο της Χαν Να Τσανγκ (18/2). Επίσης το καθιερωμένο, υπό τον Λ. Καβάκο, Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου (20-28/2) που θα περιλαμβάνει έργα «γύρω από τη μουσική του Μπαχ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Μεγάλο αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, που επιμελήθηκε ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος και περιλαμβάνει πέντε συναυλίες (24/11-13/12), στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα του για πιάνο και φωνή, μουσική δωματίου, συμφωνίες και, το σημαντικότερο, σε πρώτη, ουσιαστικά, εκτέλεση, το έργο «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα». Αφιέρωμα επίσης θα γίνει (16/10) και στον Στέλιο Καφαντάρη υπό τον Θόδωρο Αντωνίου.

«ΓΕΦΥΡΕΣ»: Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται εκδηλώσεις στους τομείς Κινηματογράφος και Μουσική (ταινίες Πάμπστ), Χορός και Μουσική (ταινίες χορού), αφιέρωμα στις μουσικές της Κρήτης, μουσικά κινούμενα σχέδια, Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, μουσικοθεατρική εκδοχή του «Μικρού πρίγκιπα» από τον Τάση Χριστογιαννόπουλο κ.ά., το Φεστιβάλ Κιθάρας του Κώστα Κοτσιώλη, τζαζ με τον Μπόμπι Μακφέριν (20,21/3) και συναυλίες τραγουδιού των Μιχάλη Γρηγορίου με την Σαβίνα Γιαννάτου (Απρίλιος), Θάνου Μικρούτσικου (Φεβρουάριος) και Μαρίας Φαραντούρη σε τραγούδια Ζιλφί Λιβανελί (Μάρτιος).

ΜΠΑΡΟΚ: Συναυλίες με μουσικές Χέντελ (Ακαδημία Παλιάς Μουσικής υπό Πολ Γκούντβιν, 2, 3/11) και Μπαχ (Χέλμουτ Ρίλινγκ και Ακαδημία Μπαχ Στουτγκάρδης, 26, 30/11). Επίσης το Ορατόριο «Ιεφθάε» του Χέντελ με Καπέλα Ιστροπολιτάνα και σολίστ τη Σόνια Θεοδωρίδου (21, 22/4).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ: Συναυλίες τον Νοέμβριο, Ιανουάριο και Μάρτιο με Οξφορντ Φιλομούσικα, Νας Ανσάμπλ, Αφιέρωμα στον Σένμπεργκ, στη σύγχρονη ελληνική μουσική, εργαστήρια κλπ.

ΚΑΜΕΡΑΤΑ KAI ΕΙΔΙΚΕΣ εκδηλώσεις: Σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι μαέστροι θα διευθύνουν την Καμεράτα, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως συναυλία Ελένης Καραΐνδρου (Φεβρουάριος), πρωινά της Κυριακής και η νέα σειρά «Δευτέρα Βράδυ στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος» όπου διακεκριμένοι αλλά και νεοεμφανιζόμενοι Ελληνες και ξένοι σολίστ θα δίνουν ρεσιτάλ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Τέλος, θα γίνουν δύο εκθέσεις στο Μέγαρο, μία μεγάλη αφιερωμένη στον σπουδαίο Ελληνα σκηνογράφο Πάνο Αραβαντινό, που μεσουράνησε στην Ευρώπη στον μεσοπόλεμο και μία με μηχανικά μουσικά κουτιά και άλλα παρεμφερή αντικείμενα (Δεκέμβριος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή