ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέοι και ΔΗΠΕΘέατρα στο Εθνικό μετά το Πάσχα

Τελειώνουν την ερχόμενη Κυριακή οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και μετά την ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα τη θέση τους παίρνουν παραστάσεις νέων σχημάτων και Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζοντας και φέτος την επαινετή τακτική να παραχωρεί δωρεάν κάθε άνοιξη τη μεν Πειραματική του Σκηνή σε θιάσους νέων (θεσμός που έχει ονομαστεί «Αδειος Χώρος»), καθώς και τη Νέα Σκηνή σε θέατρα από την επαρχία (ΔΗΠΕΘΕ), τα οποία διευκολύνονται έτσι να δείξουν τη δουλειά τους στην Αθήνα, θα παρουσιάσει και φέτος, αμέσως μετά το Πάσχα και ώς τις αρχές Ιουνίου, σειρά παραστάσεων στις δύο αυτές σκηνές του.

Συγκεκριμένα:

ΔΗΠΕΘΕ: Στη Νέα Σκηνή θα φιλοξενηθούν φέτος τέσσερα ΔΗΠΕΘΕ, ένα κάθε βδομάδα του Μαΐου, τα οποία θα παίζουν από Πέμπτη έως και Κυριακή. H αρχή θα γίνει την Πέμπτη μετά το Πάσχα, 9 του μηνός, με το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, που θα παρουσιάσει το γνωστό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και με τις Νικολέτα Βλαβιανού, Ηρώ Μουκίου, Ειρήνη Μπαλτά και Μαρία Φιλίππου στους τέσσερις σπαρταριστούς ρόλους του έργου. Ακολουθεί το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (Λαμίας) που από 16 έως και 19/5 θα παρουσιάσει τον κλασικό «Φιάκα» του Δ. Μισιτζή, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου, με πρωταγωνιστές τους Τάκη Χρυσικάκο και Τάσο Πεζιρκιανίδη. Σειρά μετά έχει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, που από 23 έως 26/5 θα παρουσιάσει την «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου για την ερμηνεία της οποίας έχει εξασφαλίσει την κορυφαία τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου. Παίζει μαζί της ο Γιώργος Κορμανός. Σκηνοθεσία Γιάννης Τσιόλης. Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που θα παρουσιάσει, από 30/5 έως 2/6, το «Δάφνες και Πικροδάφνες» επίσης των Κεχαΐδη-Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, με τους Θόδωρο Ιγνατιάδη, Αντώνη Κουτσελίνη, Πάνο Πανόπουλο και Θανάση Τσιδίμη.

ΑΔΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: Συνολικά εφτά θεατρικές ομάδες νέων θα παρουσιάσουν δουλειά τους στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού. Κατά σειράν θα παιχτούν οι παραστάσεις:

– «H δολοφονία του Μαρά» του Πίτερ Βάις από το Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (9-12/5) σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή και με 26 ηθοποιούς καθώς και τέσσερις μουσικούς επί σκηνής.

– «Μικρές Ανόητες Αμαρτίες» από τρία διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ, που θα παρουσιάσει η «Θεατρική Ομάδα Δωδέκατη Νύχτα» 15-18/5. Μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου, με τους ηθοποιούς Μαριάννα Κάλμπαρη, Νίκο Κατή και Γιώργο Χαραλαμπίδη.

– Εργο του Πέτερ Χάνκε με τίτλο «Την ώρα που δεν γνωρίζαμε τίποτα ο ένας για τον άλλο» θα παρουσιάσει (21-24/5) το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αλίμου «Παρά θίν’ αλός» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα και μουσική Πλάτωνος Ανδριτσάκη με τη συμμετοχή εικοσάδας ηθοποιών.

– «Εξόριστοι» του Τζέιμς Τζόις από την ομάδα «Πρώτες Υλες» (27-30/5) σε σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα και σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, με τους Λαέρτη Μαλκότση, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπάνου και Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

– «Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ» του Ντάριο Φο από την ομάδα Θ.Ε.Α.Τ.Ο. της Παραμυθιάς, σε σκηνοθεσία Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και πολλούς ηθοποιούς (1 και 2/6). Και τέλος

– «Οι μαστοί του Τειρεσία» του Γκιγιόμ Απολινέρ από την ομάδα «Είσοδος Κινδύνου», σε σκηνοθεσία Ελενας Τιμπλαλέξη και με δέκα ηθοποιούς από 5-8 Ιουνίου.