«H ζωή υπάρχει για τον θάνατο»

«H ζωή υπάρχει για τον θάνατο»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο θέατρο δεν μ’ ενδιαφέρει ο ευτυχισμένος έρωτας. Σε καμία περίπτωση. O έρωτας είναι κάτι υπέροχο αλλά η ζωή υπάρχει για τον θάνατο. Ζούμε για να πεθάνουμε. Οπως η Πενθεσίλεια. Ερωτευόμαστε για να ζήσουμε και να αντέξουμε αυτό που δεν θα αποφύγουμε. Πέρα από το ρομαντικό είναι τραγικό. Και ίσως γι’ αυτό και ποιητικό. Κι εγώ είμαι ένα τραγικό πρόσωπο, όχι ρομαντικό…».

Εξομολογείται ο Πέτερ Στάιν, ο κορυφαίος σκηνοθέτης, με αφορμή την παράσταση που ετοιμάζει με ένα αρχαιόθεμο έργο, την «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ, η οποία, όπως είναι γνωστό, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο, εγκαινιάζοντας στην ουσία και τα φετεινά Επιδαύρια (21 και 22 Ιουνίου).

Οι πρόβες έχουν, βεβαίως, αρχίσει και σύντομα μεταφέρονται σε ανοικτό χώρο στην Ιταλία, αφού η παράσταση θα παιχτεί φέτος το καλοκαίρι σε ανοιχτούς χώρους πριν μεταφερθεί το χειμώνα σε κλειστούς. Μετά την Επίδαυρο, θα παιχτεί στα αρχαία θέατρα των Συρακουσών, Ιταλία, της Μέριδας, Ισπανία, και του Καρνούτουμ, Αυστρία.

Το έργο (1808) αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα του Αχιλλέα για τη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια, συμμάχου των Τρώων, την οποία και τραυματίζει θανάσιμα. O θίασος αποτελείται από 60 άτομα, ηθοποιούς του φημισμένου Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, αφού η παράσταση θα ανεβαστεί στην ιταλική γλώσσα. (Στην Επίδαυρο θα υπάρχει υποτιτλισμός.) Επικεφαλής είναι η Μανταλένα Κρίσπα, σύζυγος του Στάιν, η οποία θα υποδυθεί την Πενθεσίλεια, και ο συμπατριώτης της Γκρατσιάνο Πιάτσα, Αχιλλέας. Παίζουν επίσης η Ανίτα Μπαρτολούτσι, Μεγάλη Ιέρεια, ο Γκιουζέπε Αντινιάτι, Οδυσσέας, ο Τζιόρτζιο Λουπάνο, Διομήδης, η Ντέμπορα Ζούιν, Μερόη, και η Πία Λαντσιότι, Προθόη.

Από ελληνικής πλευράς, ο Διονύσης Φωτόπουλος, τακτικός συνεργάτης του Στάιν, έχει κάνει τα σκηνικά, ενώ 16 από τις κοπέλες από τον 32μελή Χορό των Αμαζόνων είναι Ελληνίδες ηθοποιοί και χορεύτριες. Τα κοστούμια έχει κάνει η βραβευμένη με Οσκαρ Φράνκα Σκουαρτσιαπίνο, τη μουσική συνέθεσε ο Αρτούρο Ανεκίνο, τη χορογραφία έκανε ο Αντρέ Τζίνγκρας και τους φωτισμούς ο Τζ. Γουάισμπαρντ.

Με την παράσταση αυτή μετέχει στο φεστιβαλικό καλοκαίρι της Επιδαύρου ο δήμος Ασκληπιείου (Λιγουριού). Πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας, της Change Performing Arts και των Φεστιβάλ των Συρακουσών, Μέριδας και Καρνούτουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή