Περιπλους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό για την Επίδαυρο

Οχι μόνο στην Επίδαυρο αλλά και σε άλλα αρχαία ή σύγχρονα αμφιθέατρα θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι τις δύο τραγωδίες που έχει αποφασίσει να παρουσιάσει – και για τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει πρόβες: H «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τη Μαρία Σκουλά στον ομώνυμο ρόλο και τους Ακύλα Καραζήση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκο Χατζόπουλο, Αιμίλιο Χειλάκη κ.ά., θα κάνει πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 20 Ιουλίου και στην Επίδαυρο θα παιχτεί 2 και 3 Αυγούστου. Σκηνικά-κοστούμια Γιάννης Μετζικόφ, μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ. H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Παναγιώτη Φαραζή, χορογραφίες Βάσως Μπαρμπούση και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, με τη Λυδία Κονιόρδου Αντιγόνη και τους Μαρία Κατσαδιάκη, Σοφοκλή Πέππα, Κώτσα Τριανταφυλλόπουλο, Νίκο Αρβανίτη, Κοσμά Φοντούκη, Θέμη Πάνου, Μιράντα Ζαφειροπούλου και Θόδωρο Κατσαφάδο κ.ά. H πρεμιέρα θα δοθεί στα Ιωάννινα, 22/7, ενώ στην Επίδαυρο θα παιχτεί στις 9 και 10 Αυγούστου.

Πέθανε ο βαρώνος φον Τίσεν

Το περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή ο βαρώνος Hans Heinrich voThysse- Bornemisza, μεγάλος συλλέκτης τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου στη Μαδρίτη, που υπέφερε από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. O 81χρονος βαρώνος, παντρεμένος με την Ισπανίδα CarmeCervera, είχε την τύχη να κληρονομήσει από τον πατέρα του αρκετούς πίνακες διάσημων ζωγράφων και αντικείμενα τέχνης, μαζί με μια τεράστια περιουσία. Από το 1947 και ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70 κατάφερε να αποκτήσει πολύ σημαντικά έργα. Το 1993, το ισπανικό κράτος αποφάσισε να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του 19ου και του 20ού αιώνα, που εκτίθεται σήμερα στη Μαδρίτη αλλά και στη Βαρκελώνη.

Τα αγαπημένα της Στρέιζαντ

Τα «απαραίτητα» τραγούδια της μακρόχρονης και επιτυχημένης τραγουδιστικής καριέρας της Μπάρμπρα Στρέιζαντ συγκεντρώθηκαν σε ένα διπλό cd, με τον τίτλο «The essential Barbra Streisand». Στη συλλογή υπάρχουν και τα ανέκδοτα έως σήμερα «Someday my prince will come» και «You’ ll never walk alone».

Εγκλημα στο Διαδίκτυο

Ενα επίκαιρο μυθιστόρημα που αφορά τη νέα εποχή της πληροφορικής, τα προσωπικά δεδομένα και τη σχέση πολίτη-κράτους είναι το βιβλίο του Αμερικανού Ντέιβιντ Κάλντεργουντ «O κώδικας της ανατροπής», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Π. Τραυλός» σε μετάφραση Λένας Ταχματζίδου. Είναι ένα βιβλίο αγωνίας που αγγίζει ευρύτερα ζητήματα ηθικής και δημοκρατίας. «O ήρωας του «O κώδικας της ανατροπής» θα πάψει πολύ σύντομα να είναι φανταστικό πρόσωπο», σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. «O κόσμος του θα γίνει και δικός μας, οι δε «ανακαλύψεις» του θα διευκολύνουν τους πολίτες να είναι αφεντικά των εισοδημάτων τους ξεφεύγοντας από το μακρύ χέρι του άπληστου κράτους. H δημοκρατία αποδεικνύεται ανίκανη να συγκρατήσει τη δύναμη του κράτους και να σταματήσει τη διάβρωση των προσωπικών δεδομένων. H ισχυρή κρυπτογραφία προσφέρει την ελπίδα… Αυτό το βιβλίο θα αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος».

Στις 11 Μαΐου λήγει ο διαγωνισμός θεατρικού σεναρίου για νεαρούς συγγραφείς που οργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Maladie d’ Αmour-Θέατρο των Τεχνών». Πληροφορίες: τηλ. 0410 – 285.684.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή