Περιπλους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιολογικές ταινίες από τη Μεσόγειο

Από την Τουρκία και το Ιράν έως την Ιταλία, την Αυστρία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τριάντα οκτώ ταινίες διεθνούς παραγωγής (18 εκτός διαγωνισμού και 20 διαγωνιζόμενες) συμμετέχουν φέτος στην 4η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου (Φεστιβάλ «Αγών»), που οργανώνει κάθε δύο χρόνια το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες», υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Οι προβολές ξεκινούν αύριο το πρωί στον κινηματογράφο «Απόλλων» και θα διαρκέσουν έως τις 19 του μήνα. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η Λένα Σαββίδη, γεν. γραμματέας του «Αγώνα», μίλησε με ενθουσιασμό για την πορεία του θεσμού, ο οποίος, όπως τόνισε, «καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και ανακοίνωσε επίσης ότι «φέτος για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο του Κοινού (σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων), στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι ταινίες, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πρόκειται να ιδρυθεί Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας, με έδρα την Αθήνα». Από την πλευρά της, η Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής, υπογράμμισε ότι φέτος τα βραβεία του «Αγώνα», σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, εκπαιδευτικής ταινίας (βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού), πρωτοτυπίας στη σύλληψη (βραβείο του κοινού) είναι όλα ισάξια και θα συνοδεύονται από χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ». Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

«Ισμήνη» στη Λαμία

Σε θεσμό έχει εξελιχθεί το Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές που διεξάγει για πέμπτη χρονιά φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στη Λαμία. Είναι μια θεατρική γιορτή που εστιάζει στις μονοπρόσωπες παραστάσεις και στα ρεσιτάλ ερμηνείας. Στις 17 Μαΐου σειρά έχει η Ασπασία Παπαθανασίου, η οποία θα παρουσιάσει την «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου, την επιτυχημένη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. H Ασπασία Παπαθανασίου εμφανίζεται στο φετινό φεστιβάλ μετά τις παραστάσεις που έδωσαν ήδη μέσα στον μήνα Μάιο ο Βασίλης Παπαβασιλείου («Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου) και η Μελίνα Μποτέλλη («Οι άντρες περνούν»). Ολες οι παραστάσεις δίνονται στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας, με ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.

Το Balkanika για το 2002

Στην Αχρίδα συναντήθηκαν φέτος λογοτέχνες και βιβλία από τις βαλκανικές χώρες. Εκεί κρίθηκαν και συγκρίθηκαν, στο πλαίσιο του βραβείου Balkanika, το οποίο θεσμοθέτησαν Βαλκάνιοι εκδότες (ο «Κέδρος» από ελληνικής πλευράς). Φετινός νικητής, με ομοφωνία της κριτικής επιτροπής, ο Venko Andronovski από τη FYROM, με το βιβλίο «O ομφαλός του σύμπαντος». Το βιβλίο θα εκδοθεί στα ελληνικά από τον «Κέδρο», απ’ όπου έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία που διαγωνίστηκαν μέχρι σήμερα στο βραβείο Balkanika. Την Ελλάδα φέτος εκπροσώπησε το βιβλίο του Νίκου Θέμελη «H ανατροπή». O συγγραφέας Αρης Μαραγκόπουλος (μέλος της κριτικής επιτροπής από ελληνικής πλευράς) μετέφερε το σκεπτικό των κριτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι «έχουν σπάσει τα δεσμά με τις φολκλόρ παραδόσεις και έχουν ελαχιστοποιηθεί τα βιβλία με θέμα την καταδίκη του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα βιβλία των σημερινών Βαλκανίων στηρίζονται στο παρελθόν, αλλά προσπαθούν να δουν το μέλλον. Μέσα από την ποικιλία της μορφής αρχίζει να διαμορφώνεται ενιαία βαλκανική φωνή».

Δεύτερος κύκλος στον «Ζυγό»

Ως την Κυριακή θα διαρκέσει ο δεύτερος κύκλος μουσικών παραστάσεων στον «Ζυγό» της οδού Κυδαθηναίων 22, όπου ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει μια διαδρομή στα τραγούδια-σταθμούς της καριέρας του, καθώς και επιλογές από τα καινούργια του τραγούδια. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος μοιράζεται τη σκηνή με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μελίνα Ασλανίδου, σε ένα καθαρά λαϊκό πρόγραμμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή