Ημερολογιο

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή 19/5

Μουσική

Πρωινό

στο Μέγαρο

Κυριακάτικο πρωινό με Μότσαρτ, Χέντελ, Γκριγκ και Φρόλοβ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προτείνει η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Σολίστ στο Κοντσέρτο για όργανο του Χέντελ είναι ο Νίκολας Κίναστον, ενώ τη συνολική μουσική διεύθυνση έχει ο νεαρός μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος. Εναρξη στις 11.30π.μ.

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Το μουσικό έργο της Χλόης Αμαράντου «Αμάραντα όνειρα» παρουσιάζεται από 14 μουσικούς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Παλαιοκαστρίτη, σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τα μουσικά κομμάτα θα διανθιστούν με χορογραφίες, body painting και παντομίμα, ενώ οι ηθοποιοί Μαίρη Βιδάλη, Τέλης Ζώτος και Χρήστος Φωτίδης θα διαβάσουν κείμενα από τα ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούντα. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου και στην εθελοντική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών «Προμηθέας».

Λεωφ. Συγγρού 143

Χορός

Την καινούργια της παραγωγή με τίτλο «Kennel» παρουσιάζει η ομάδα χορού «griffon» σε συμπαραγωγή με το θέατρο του Νότου, στο θέατρο «Αμόρε». H χορογραφία είναι της Ιωάννας Πορτόλου όπως και τα σκηνικά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η μουσική του Τάσου Παλαιορούτα. Χορεύουν οι: Σεσίλ Μικρούτσικου, Βαγγελιώ Ράντου, Σταυρούλα Σιάμου, Κατερίνα Σκιαδά και Θώμη Σταμούλη. Παραστάσεις μέχρι και τις 26 Μαΐου.

Πριγκιποννήσων 10

Θέατρο

Το έργο του Φαίδωνα Καστρή «Χώμα στην μπανιέρα» παρουσιάζεται στο θέατρο «Παραμυθίας». H σκηνοθεσία είναι του Ηλία Κουντή, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη, η μουσική του Παναγιώτη Κιουρτσόγλου και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Νικητίδου, Δέσποινα Παπάζογλου, Στέλιος Πετράκης και Θοδωρής Σκούρτας. Κάθε μέρα στις 9.30, μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Παραμυθίας 27, Κεραμεικός

Δευτέρα 20/5

Μουσική

Ο Θ. Νικολόπουλος

στις «Γραμμές»

Ενα πρόγραμμα με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια παρουσιάζουν ο Θανάσης Νικολόπουλος και οι συνεργάτες του, σήμερα και αύριο στη μουσική σκηνή «Γραμμές». Δημοτικά, ρεμπέτικα και λαϊκά αλλά και τραγούδια από την καινούργια δισκογραφική δουλειά του δημιουργού. Φιλικά θα συμμετάσχει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός

Εικαστικά

«Το φάσμα της όπερας» είναι ο τίτλος της καινούργιας έκθεσης ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου που φιλοξενείται στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη». Το περιεχόμενο των έργων της επηρεάζεται από διάφορα στοιχεία Ανατολής και Δύσης καθώς και από έντονη ελληνικότητα. H έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου.

Πλατεία Κολωνακίου 20

Στην «Γκαλερί της Ερσης» εγκαινιάζεται η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη-Σαραντοπούλου. Είναι μια πρόσφατη ενότητα έργων της καλλιτέχνιδος, με τίτλο «Παρόντος Χρόνου» που πραγματεύεται μορφολογικά τη ρευστότητα της εικόνας. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Κλεομένους 4, Δεξαμενή

Εκδήλωση

Την ερχόμενη Κυριακή 26 του μηνός το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Συν αλλήλοις» οργανώνει ημερήσια επίσκεψη στην Ελευσίνα. H επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στα σπουδαία μνημεία της περιοχής και διάλεξη με θέμα «H αθανασία της ψυχής και τα ελευσίνια μυστήρια». Πληροφορίες στο τηλέφωνο 7218169.

Τρίτη 21/5

Οπερα

Η «Σταχτοπούτα»

στο Ηρώδειο

Η «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι, η πολύ επιτυχημένη όπερα για παιδιά που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή, μεταφέρεται στο Ηρώδειο. H Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνοθέτις της παράστασης, δημιούργησε ένα μουσικό παραμύθι με 16 επιλεγμένες άριες και σύνολα από την όπερα, που συνδέονται μεταξύ τους με θεατρικούς διαλόγους και πρόζα, βασισμένους στο λιμπρέτο του Τζ. Φερέτι. Παίρνουν μέρος οι: Μαρίνα Φιδέλη, Νίκος Στεφάνου, Μιχάλης Κατσούλης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ελένη Ζιώγα κ.ά. Παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αύριο και την Πέμπτη 23 του μήνα.

Ηρώδειο

Βιβλίο

Οι εκδόσεις «Μέλισσα» παρουσιάζουν το βιβλίο «Houses of the Morea. Σπίτια του Μορεά», σε επιμέλεια Frederick A. Cooper. H εκδήλωση πραγματοποιείται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στις 7 μ.μ.

Σουηδία 61, Κολωνάκι

Φωτογραφία

Χιουμοριστικές φωτογραφίες με τεράστιες πράσινες τσιχλόφουσκες, ψεύτικες τούρτες και ροζ βραδινές γόβες μαζί με αστραφτερά δόντια και ξανθιές μπούκλες παορυσιάζει η έκθεση φωτογραφίας της Laura Dodsoστην γκαλερί «3». H φωτογράφος δημιουργεί εικόνες πειρασμού όπου τα γλυκά τρόφιμα ταυτίζονται με τη διαφήμιση και τη βιομηχανία ομορφιάς. H έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 4 Ιουνίου.

Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι

Εικαστικά

Η καλλιτέχνις Λία Σταματοπούλου πραγματοποιεί ατομική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί «λέντζου» με έργα που εστιάζουν στην ανθρώπινη μορφή. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ελαιών 15, N. Κηφισιά

Τετάρτη 22/5

Θέατρο

Ποντιακό

κωμειδύλλιο

Με το κωμειδύλλιο «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» του Θόδωρου Γρ. Κανονίδη-Αππόλωνα που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δίνει φέτος το παρών στο ΚΘΒΕ, η Ποντιακή Σκηνή. Γραμμένο στην ποντιακή και τη δημοτική διάλεκτο, συνταιριάζει την Ανατολή με τη Δύση, και ιστορεί ένα μέρος των ελληνικών πράξεων και της ελληνικής γλώσσας στον Εύξεινο Πόντο. H σκηνοθεσία είναι του Ερμή Μουρατίδη, η μουσική του Οδυσσέα Δημητριάδη και του Θόδωρου Κανονίδη, τα σκηνικά της Λέας Κούση και κοστούμια της Χρύσας Μάντακα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ολγα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Οδυσσέας Γωνιάδης, Νίκος Παναγιωτίδης, Ρούλα Παντελίδου κ.ά.

Θεσσαλονίκη

Συμπόσιο

«Επιστήμες και θρησκεία» είναι το θέμα του συμποσίου που διοργανώνει το περιοδικό «Ουτοπία» στην αίθουσα λόγου και τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, σήμερα και αύριο στις 7μ.μ. Σήμερα δίνουν διάλεξη οι καθηγητές πανεπιστημίου Ευτύχης Μπιτσάκης και Αύγουστος Μπαγιόνας και η δρ φιλοσοφίας YvoQuiniou, και αύριο οι: Michel Paty διεθ. ερευνών στο CNRS, Κατερίνα Μάτσα δρ Ψυχιατρικής και Περικλής Παυλίδης δρ Φιλοσοφίας.

Πεσμαζόγλου 5

Πέμπτη 23/5

Βιβλίο

Η γεωπολιτική

ενός διχασμού

Το βιβλίο του Pierre Blanc «O διαμελισμός της Κύπρου. H γεωπολιτική ενός διχασμένου νησιού», παρουσιάζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο και τις εκδόσεις Ολκός, στο auditorium του Ινστιτούτου στις 7.30. Θα μιλήσουν γι’ αυτό οι: Pierre Blanc, Cristophe Chiclet δημοσιογράφος στη Le Monde Diplomatique και Niyazi Kizilyurek καθηγητής στο Πανεπιστήμιου της Κύπρου. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Σίνα 31

O εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη παρουσιάζει το βιβλίο του Αγγελου Μπρατάκου «H ιστορία της Νέας Δημοκρατίας», στην Παλιά Βουλή στις 12 το μεσημέρι. Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Φώτης Κουβέλης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Σιούφας.

Σταδίου

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Ιανός, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Σάκη Σεράφα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία», διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου αλλά και ολόκληρης της σειράς «Μια πόλη στη λογοτεχνία». Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Πασχαλίδης υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Φατούρος καθηγητής ΑΠΘ και οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Κώστας Ακρίβος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Βίκτωρ Αρδίτης. Στο βιβλιοπωλείο Ιανός στις 8.30.

Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη

Μουσική

Τον γνωστό Φιλανδό βιολοντσελίστα Αρτο Νόρας θα έχει σολίστ η Καμεράτα στη σημερινή της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. O Αλέξανδρος Μυράτ θα διευθύνει έργα Αντωνίου, Σοστακόβιτς και Μέντελσον, στην τελευταία γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο του Μεγάρου, συναυλία της Καμεράτας.

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Εικαστικά

Στην γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζεται έκθεση του καλλιτέχνη James Casebere. Τα έργα του φέρουν τα κύρια χαρακτηριστικά του Μεταμοντέρνου: την αντικατάσταση της πραγματικότητας από το ομοίωμα και την υπερπληθώρα φωτογραφικών εικόνων. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου.

Επταχάλκου 11, Αθήνα

Χορός

Η νεοσύστατη ομάδα σύγχρονου χορού «Ζήτα», πραγματοποιεί την πρώτη της παράσταση παρουσιάζοντας το έργο «Citrus Cinensis», στο θέατρο «Χοροροές». Τη χορογραφία έχουν κάνει οι: Ιρις Καραγιάν, Αλεξία Κωστή και Μυρτώ Κατσίκη. Τη μουσική επιμέλεια ο Χρήστος Ξενάκης, τα κοστούμια η Βασιλική Παναγιωτοπούλου και τους φωτισμούς η Ελισάβετ Μωράκη. Χορεύουν οι: Ιρις Καραγιάν, Αλεξία Κωστή, Μυρτώ Κατσίκη, Βάσω Λυκούρα και Εύη Χατζάκη. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 26 Μαΐου.

Ιάκχου 14, Γκάζι

Παρασκευή 24/5

Φωτογραφία

Ασπρόμαυροι

χώροι και μορφές

Την πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάζει στο «Φωτοχώρο» η Μαίρη Χριστοφίδη. Εκθέτει μια σειρά μαυρόασπρων φωτογραφιών σε δύο ενότητες. Στην πρώτη κυριαρχεί ο χώρος, ενώ στη δεύτερη η ανθρώπινη μορφή. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου.

Τσακάλωφ 44, Αθήνα

Θέατρο

Τη μαύρη κωμωδία του Ντάβιντ Γκίζελμαν «Κόλπερτ» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα από το θεάτρο «Αμόρε», φιλοξενεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το έργο κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Γιώργος Δεπάστας, τη σκηνοθεσία η Βίκυ Γεωργιάδου και τα σκηνικά-κοστούμια η Ειρήνη Σαριμούτσου. Παίρουν οι ηθοποιοί Λένα Κιτσοπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Αργύρης Ξάφης, Σωκράτης Πατσίκας και Μαρία Σκουλά.

Θεσσαλονίκη

Βιβλίο

Το βιβλίο του Διονύση Καψάλη «Στον καιρό» παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Αγρα στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου στις 8μ.μ. H έκδοση περιέχει 60 επιφυλλίδες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Αυγή» από το 1996 ως το 1999. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Βούλγαρης πολιτικός επιστήμων, Δημήτρης Κυρτατάς αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντελής Μπουκάλας συγγραφέας-δημοσιογράφος και Γιώργος Κοροπούλης συγγραφέας.

Ακαδημίας 23

Σάββατο 25/5

Μουσική

Βυζαντινά από

την Ελ. Βιτάλη

Στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά δίνει συναυλία η Ελένη Βιτάλη στο πλαίσιο των «Παλαιολογείων 2002». H παράσταση θα περιλαμβάνει βυζαντινούς θρησκευτικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, ενταγμένα στη θρησκευτική φύση των «Παλαιολογίων» που αποτίουν φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Μυστράς

Το μουσικό σύνολο «Carousel» εμφανίζεται στο «Μπαράκι του Βασίλη». Ερμηνεύει fados, παραδοσιακά ιταλικά και τραγούδια από τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο και της Καλαβρίας. Εναρξη στις 10.30μ.μ.

Διδότου 3, Κολωνάκι

Εικαστικά

Ακουαρέλες, τέμπερες, ελαιογραφίες, παστέλ και ακρυλικά με θέματα τοπία, νεκρές φύσεις, φρούτα, λουλούδια και διάφορα αντικείμενα περιλαμβάνει η έκθεση της Κάτιας Διαμαντοπούλου που εγκαινιάζεται σήμερα στο ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν. Θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 28 Μαΐου.

Μάρκου Αυρηλίου 5, Πλάκα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή