Περιπλους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Εγραψαν για την Ακρόπολη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φροντισμένη έκδοση κυκλοφόρησε η «Ενωση Φίλων της Ακροπόλεως». Πρόκειται για τον τόμο «…Εγραψαν για την Ακρόπολη, 1850-1950» με κείμενα επιφανών επισκεπτών των νεότερων χρόνων στον Ιερό Βράχο, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα. Περιλαμβάνονται κείμενα των Φλομπέρ, Ρενάν, Φρόιντ, Παλαμά, B. Γουλφ, Πικιώνη, Ντε Κίρικο, Λε Κορμπιζιέ, Ζακ ντε Λακρετέλ, Σεφέρη, Θεοτοκά, Κοκτό, Μαλρό, Μιλιέξ, Κέστνερ, Καμύ, Χάιντεγκερ κ.ά. Ως επίμετρο παρατίθενται οι εντυπώσεις από την Ακρόπολη, Δανών επισκεπτών του 19ου αιώνα με επιλογή και μετάφραση της αρχαιολόγου Αριστέας Παπανικολάου-Κρίστενσεν. H γενική επιμέλεια είναι της γεν. γραμματέως της «Ενωσης», αρχαιολόγου Εβης Τουλούπα. Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της «Ενωσης Φίλων της Ακρόπολης», Μακρυγιάννη 2-4 (τηλ. 010-92.49.333). Προσφέρεται δωρεάν αλλά η «Ενωση» δέχεται μικρές δωρεές (5-10 ευρώ).

Η περίπτωση Αλέν ντε Μπότον

Ο Βρετανός Αλέν ντε Μπότον, με το γαλλικό όνομα, 33 ετών, διδάσκει φιλοσοφία στο LondoUniversity και από πολύ νεαρή ηλικία δημιούργησε αίσθηση με τα γεμάτα φαντασία και καλαισθησία βιβλία του. H μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του είναι το «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου». Στην Αγγλία το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 1997 και πήρε ενθουσιώδεις κριτικές και στα ελληνικά κυκλοφόρησε μόλις τώρα από τις εκδόσεις «Πατάκη» σε μετάφραση Ιωάννη Ανδρέου. Είναι ένα γεμάτο χιούμορ και σοφία βιβλίο, που χρησιμοποιεί ως καμβά τον κόσμο και τις ιδέες του Προυστ για να γίνει εν τέλει ένας οδηγός ευτυχίας. O Αλέν ντε Μπότον έχει χωρίσει το βιβλίο σε κεφάλαια με οδηγό τον Προυστ και μας συμβουλεύει: πώς να αναζωογονήσεις μια σχέση, πώς να επιλέξεις καλό γιατρό, πώς να απολαύσεις τις διακοπές, πώς να επωφεληθείς από κάτι που σε βασανίζει, πώς να κάνεις πολλούς φίλους κ.λπ. Ενα πολύ ευχάριστο και έξυπνο βιβλίο.

Επιθεώρηση στο «Μετροπόλιταν»

Η δεύτερη επιθεώρηση του καλοκαιριού ανεβαίνει σήμερα στο θέατρο «Μετροπόλιταν», προεκλογικού περιεχομένου κι αυτή, όπως φαίνεται από τον τίτλο της «Παπουτσωμένη… Ντόρα». Οι συγγραφείς της, Αγγ. Πυριόχος, Π. Χατζηκουτσέλης, Γ. Γεωργίου, θυμίζουν επιτυχίες-τραγούδια που ακούστηκαν στη σκηνή του θεάτρου για πρώτη φορά, από το «Τραμ το τελευταίο», το «Θέλω κοντά σου να μείνω» μέχρι αφιερώματα στη M. Λίντα και τον M. Χιώτη και τη θρυλική «Οδό Ονείρων» του M. Χατζιδάκι. Την υποψήφια… Ντόρα υποδύεται ο Στάθης Ψάλτης ενώ ο ίδιος μαζί με τον Κώστα Βουτσά σατιρίζουν τον Φοίβο και την Αθηνά, τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην επιθεώρηση, που σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Π. Μεταξόπουλος, πρωταγωνιστούν επίσης οι: B. Τριφύλλη, Π. Χατζηκουτσέλης, K. Γιουλάκη, Σ. Ζαννίνου.

Λόρκα στο Κολλέγιο

Το έργο του Λόρκα «Τα Μάγια της Πεταλούδας» παρουσιάζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (Ψυχικό), την Παρασκευή (8.30 μ.μ.). H παράσταση δίδεται στη μετάφραση της Ιουλίας Ιατρίδη και σε σκηνοθεσία Ηλία Ασπρούδη, ενώ τα έσοδα θα ενισχύσουν τους σκοπούς της «Μέριμνας», εταιρείας που στηρίζει ψυχολογικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. H παράσταση δίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης των έργων των σπουδαστών των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων. Είσοδος: 10 ευρώ (πληρ. τηλ. 010-67.48.153).

ΕΚΘΕΣΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή