Το σινεμά της Παλαιστίνης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O άγνωστος στο ελληνικό κοινό κινηματογράφος της Παλαιστίνης, που συζητήθηκε πρόσφατα με την πρώτη συμμετοχή παλαιστινιακής ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών («Θεϊκή παρέμβαση» του Ελία Σουλεϊμάν), παρουσιάζεται από την Παρασκευή και στην Αθήνα. Το εβδομαδιαίο αφιέρωμα «Ιντιφάντα και κινηματογράφος», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνάντησης Μεσογειακού Ανθρωπισμού Αθήνα-Παλαιστίνη, συνδιοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ETEKT. Το προφίλ του παλαιστινιακού κινηματογράφου, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην Ελλάδα, έδωσε χθες ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Μισέλ Χλέιφι. «Οι παλαιστινιακές ταινίες», είπε, «επικεντρώνονται στην αγωνιστική πλευρά μας και είναι συνδεδεμένες με τη μοίρα του παλαιστινιακού λαού. Οπως και η κοινωνία μας, έτσι και ο κινηματογράφος μας είναι μια έννοια αόρατη, που καταγράφει τα γεγονότα και περνάει μηνύματα. Από τη δεκαετία του ’70 ωστόσο, που η κατάσταση στην Παλαιστίνη μεταφέρεται με μεγαλύτερη αμεσότητα από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, οι κινηματογραφιστές μας στράφηκαν σε ανθρωπιστικά θέματα. O κινηματογράφος μας είναι φτωχός, γίνεται με λίγα μέσα, αλλά έχει πλούσιο υλικό».

Είναι αναπόφευκτος ο συσχετισμός των ταινιών με τη δύσκολη πραγματικότητα που ζει η Παλαιστίνη, έτσι η επόμενη ταινία του Χλέιφι, παρότι ο ίδιος ζει στο Βέλγιο, έχει ένα θέμα σαφέστατα επηρεασμένο από την εκρηκτική κατάσταση της περιοχής. Μια Παλαιστίνια μάνα αναγνωρίζει τη φωνή του γιου της σε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τις ομάδες αυτοκτονίας. Στο αφιέρωμα «Ιντιφάντα και κινηματογράφος» θα προβληθούν 26 ταινίες, ενώ τις ταινίες τους θα παρουσιάσουν στο κοινό οι σκηνοθέτες Ζόμπχι Ζουμπάιντι, Χισάντ Κάγιεντ, Ζαν Σαμούν και ο Μισέλ Χλέιφι. Οι προβολές, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Τριανόν» και στο Πεδίον του Αρεως. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Ημερίδα για την Παλαιστίνη, μουσικές εκδηλώσεις, ποιητικό και θεατρικό αναλόγιο και έκθεση φωτογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή