Νέες εκδόσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΒΛΙΟ – Frederic Barbier – Ιστορία του βιβλίου – μετ. Μαρία Παπαηλιάδη – εκδ. «Μεταίχμιο» – σελ. 504, 30 ευρώ

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μεγάλων και μικρότερων εκδοτικών οίκων από τους πολυεθνικούς ομίλους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προκαλούν ανησυχία όσον αφορά την αλλοίωση και την αλλοτρίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα των εκδόσεων. Γι’ αυτό ο τομέας της ιστορίας του βιβλίου έχει στις μέρες μας μεγάλη απήχηση. Διευθυντής ερευνών στο γαλλικό CNRS, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του από τη σκοπιά της λογοτεχνικής, οικονομικής, τεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Νάνσυ Χιούστον

Το τραγούδι της πεδιάδας

μετ. Ρένα Χατχούτ

εκδ. «Καστανιώτη»

σελ. 256, 14,67 ευρώ

Ο Πάντον Στέρλιγκ αφηγείται την ιστορία του στην εγγονή του, την περιπέτεια μιας οικογένειας μεταναστών που εδώ και τέσσερις γενιές έχουν ριζώσει στις πεδιάδες της Αλμπέρτα στον Καναδά: την παιδική ηλικία και τις συγκρούσεις με τον πατέρα του, τον γάμο με την ενάρετη Κάρεν, τη φιλοδοξία να γράψει μια διατριβή για τον χρόνο, τον έρωτά του για μιαν Ινδιάνα, που θα του αποκαλύψει την ομορφιά του κόσμου αλλά και τη γενοκτονία που υπέστη ο λαός της.

Μπιργκίτε Κόσοβιτς

Χωρίς ενοχές

μετ. Σωτήρης Σουλιώτης

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 144, 7,50 ευρώ

Πρόκειται για ένα απόκοσμο παραμύθι για την πίστη, τον έρωτα και τις ενοχές. O ορφανός Θόδωρος αποφασίζει όταν ενηλικιώνεται να αφιερωθεί στον Θεό. H γνωριμία του, ωστόσο, με την όμορφη παντρεμένη Ματίλντα θα τον αναγκάσει να προδώσει τον όρκο του. Στην Ιερουσαλήμ, όπου ταξιδεύει, μια παράξενη ηλικιωμένη γυναίκα τού διηγείται την ιστορία της νεαρής συζύγου του σουλτάνου που πρέπει να αντιμετωπίσει τις μηχανορραφίες των υπολοίπων γυναικών του χαρεμιού. Οποιον δρόμο κι αν ακολουθήσει κανείς, λοιπόν, υπάρχει πάντα κάποιο τίμημα.

Ζαν-Κλωντ Ιζζό

Ερωτας και θάνατος στη Μασσαλία

μετ. Τζένη Κωνσταντίνου

σελ. 120, 8 ευρώ

Γνωστά στο ελληνικό κοινό, τα βιβλία του Ιζζό μεταφέρουν στον αναγνώστη το χρώμα και το κλίμα των λιμανιών, την αύρα και το μυστήριο της Μεσογείου. Μέσα από επτά ιστορίες ξεδιπλώνονται μπροστά μας η ζωή των ναυτικών, οι εφήμερες σχέσεις και οι αναζητήσεις, οι ελπίδες και οι απογοητεύσεις τους.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ

Ψυχολογία και θρησκεία

μετ. K. Καλογερόπουλος

εκδ. «Ιάμβλιχος»

σελ. 174, 9,68 ευρώ

Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ίσως το βασικό ψυχολογικό θεμέλιο για την επαφή του ατόμου με το σύνολο των ψυχικών του δυνάμεων και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Οι δυνάμεις πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε θρησκεία, ανεξαρτήτως προέλευσης, είναι ουσιαστικά ψυχικές και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη συνολική υγεία της ανθρωπότητας.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Αmelie Cantin

O πειρατής κόλλησε γρίπη

εικ. S. Leibrandt, M. Τarride

μετ. Νίκος Κουλούρης

εκδ. «Μεταίχμιο»

σελ. 48, 8 ευρώ

Καθώς ψήνεται στον πυρετό, ο μικρός ήρωας φαντάζεται ότι είναι πειρατής, νικάει τους εχθρούς του και σώζει την καλή του. Το βιβλίο θίγει το καυτό ζήτημα της βίας στο σχολείο και αναδεικνύει τη δύναμη της παιδικής φαντασίας ως μέσο ψυχολογικής άμυνας των παιδιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αντωνάκης

Εφαρμογές οικονομικών της άμυνας στην ελληνική οικονομία

εκδ. «Παπαζήση»

σελ. 336

Εγχειρίδιο εφηρμοσμένης οικονομικής επιστήμης, το έργο εξετάζει τη διάρθρωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών, τις επιδράσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τις επιδόσεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τις οικονομικές επιπτώσεις από την ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Φιλοδοξεί, δε, μέσω της εφαρμογής των εργαλείων της οικονομικής θεωρίας και της οικονομομετρίας, να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων από τους φορείς της οικονομικής πολιτικής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μanuel de Landa

1.000 χρόνια της γραμμικής ιστορίας

μετ. Μάκης Βαϊνάς

εκδ. «Κριτική»

σελ. 494, 24,5 ευρώ

Ακολουθώντας την παράδοση των Μπροντέλ, Ντελέζ και Γκαταρί, ο ειδικευμένος στις μη γραμμικές δυναμικές θεωρίες Μανουέλ ντε Λάντα εξετάζει τα τρία πεδία που έδωσαν σχήμα στις ανθρώπινες κοινωνίες των χιλίων τελευταίων χρόνων: την οικονομία, τη βιολογία και τη γλωσσολογία. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα προσέγγιση της μελέτης των ανθρωπίνων κοινωνιών, των ασταθών μορφών των πόλεων, των οικονομιών, των τεχνολογιών και των γλωσσών τους.

ΜΕΛΕΤΗ

Ιsaiah Βerlin

Τρεις κριτικοί του Διαφωτισμού

Vico, Hamann, Ηerder

μετ. Γ. Μερτίκας

εκδ. «Κριτική»

σελ. 536, 26 ευρώ

Ενας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ο Isaiah Berlin, εξετάζει το έργο των Βίκο, Χέρντερ και Χάμαν ως βασικών επικριτών του γαλλικού Διαφωτισμού. Και παράλληλα διευκρινίζει τι θεωρεί άστοχο ή εσφαλμένο στη σκέψη τους, αναλύoντας κατόπιν τις συνέπειες των ιδεών τους για τους μεταγενέστερους. Εμπνευστής του ρομαντισμού ο Χάμαν, πατέρας του ευρωπαϊκού εθνικισμού ο Χέρντερ και υπέρμαχος των ανθρωπιστικών σπουδών ο Βίκο, αποτελούν τρεις από τις φυσιογνωμίες που έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου πνευματικού πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή