Περιπλους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θησαυροί πίσω στην Αίγυπτο

Το πρώτο μέρος μιας συλλογής αρχαιοτήτων που εξήχθη λαθραία από την Αίγυπτο, ως ευτελή αναμνηστικά, επεστράφη στον τόπο καταγωγής. Ενα τμήμα επιζωγραφισμένου τάφου, ηλικίας 4.400 ετών, παραδόθηκε στις αιγυπτιακές Αρχές, γεγονός που χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση. H εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της επιδικασμένης υπόθεσης του λαθρέμπορα Φρέντερικ Σουλτς, ιδιοκτήτη γκαλερί τέχνης και πρώην προέδρου της Αμερικανικής Ενωσης Εμπόρων Εργων Αρχαίας Τέχνης. O Σουλτς είχε δεχθεί τον θησαυρό από τον παράνομο εξαγωγέα του και προχώρησε σε μεταπώλησή του σε συλλέκτη του Λονδίνου. O αρχικός εξαγωγέας συνελήφθη και κατέδωσε τον Σουλτς, ο οποίος είχε πωλήσει αιγυπτιακούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσα στους οποίους μία προτομή ενός φαραώ αξίας 1.2 εκατ. δολαρίων. Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι θα ανακτήσουν το σύνολο του θησαυρού άθικτο, μετά την καταδίκη του Σουλτς σε τριετή φυλάκιση. H Αίγυπτος είναι χώρος δράσης πολλών αρχαιοκάπηλων, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ασύλληπτοι.

Διευκρίνιση του ΥΠΠΟ

Το θέμα της καταστροφής αρχαιοτήτων σε οικόπεδο της Κηφισιάς, γωνία Αχαρνών και Σωκράτους 21, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της «K», προκάλεσε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Στο εν λόγω οικόπεδο, όπως διευκρινίζεται η ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια για την περιοχή B΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων από το φθινόπωρο του 2001 ώς τον Ιούνιο του 2002. Συγκεκριμένα τονίζεται: «H ανασκαφική έρευνα υπήρξε πλούσια σε κινητά ευρήματα, από τα οποία ξεχωρίζουν, κυρίως, η κεραμική και ένα χάλκινο ξίφος των Γεωμετρικών Χρόνων, καθώς κι ένα δικαστικό πινάκιο των Κλασσικών Χρόνων. Δεδομένων της απουσίας οιασδήποτε μνημειώδους κατασκευής, του απλού τύπου των αποκαλυφθέντων τάφων, καθώς και της κακής κατάστασης διατήρησής τους, η αρμόδια B΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έκρινε ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα δεν ήταν άξια διατήρησης και χορήγησε στον ενδιαφερόμενο άδεια ανέγερσης οικοδομής υπό συγκεκριμένους όρους, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία που τηρείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Κινηματογράφος στα Χανιά

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος» είναι θεσμός πλέον στα Χανιά και φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια λειτουργίας, με ποιοτικές πάντα επιλογές. Ως την 1η Οκτωβρίου, θα προβληθούν δεκάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο «Κήπος» με καλλιτενχικό υπεύθυνο τον Κώστα Μαυρακάκη. Φέτος, προχώρησαν δύο νέες συνεργασίες, όπως αυτή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και με την ΕΛΜΕ Χανίων, ενώ για μία ακόμη χρονιά ο «Κήπος» συνεχίζει τη συνεργασία του με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, καθιερώνοντας τον «Αύγουστο της Αρχιτεκτονικής», ένα αφιέρωμα που για τίτλο του έχει «Κινηματογράφος και Πόλη» και που απλώνεται σε όλον τον Αύγουστο με ειδικές προβολές και συζητήσεις.

Ο Κουασιμόδος ευθυγραμμίζεται!

Ενας θεατρικός θίασος στη Βρετανία αποφάσισε να υιοθετήσει πολιτικώς ορθά κριτήρια προκειμένου να ανεβάσει το κλασικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ «H Παναγία των Παρισίων». Στην αγγλική μετάφραση το 1833, το κλασικό αυτό έργο πήρε τον τίτλο «O καμπούρης της Νοτρ Νταμ» κι έκτοτε έτσι είναι γνωστό στα αγγλικά. Τώρα, ο θίασος Oddsocks ProductioCompany στο Ντερμπισάιρ αποφάσισε να αλλάξει τον τίτλο σε «O κωδωνοκρούστης της Νοτρ Νταμ», για να μην προσβάλει όσους υποφέρουν από την ίδια δυσμορφία. Ολες οι κινηματογραφικές μεταφορές του έργου έχουν διατηρήσει τον αρχικό «προσβλητικό» τίτλο. Σημεία των καιρών…

Η Μαύρη Κωμωδία

Ενα αφιέρωμα στη μαύρη κωμωδία ξεκινάει αυτήν την Παρασκευή σε έναν από τους αγαπημένους κινηματογράφους των σινεφίλ, το «Αλφαβίλ», που φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει με ανοιγοκλειόμενη οροφή και πολλές καλτ ταινίες! Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα προβληθεί η ταινία «Ντελικατέσσεν» των Ζαν Πιέρ Ζενέ και Μαρκ Καρό, τη Δευτέρα και την Τρίτη «Τα σατανικά κόλπα του Φου Μαντσού» του Πιρς Χάγκαρντ, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στη μαύρη κωμωδία, με τον κλασικό αλλά πάντα δημοφιλή «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς.

ΑΚΡΟΑΣΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή