Με άπαιχτο έργο Ευριπίδη το Αμφι-Θέατρο στην Επίδαυρο

Με άπαιχτο έργο Ευριπίδη το Αμφι-Θέατρο στην Επίδαυρο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η πρώτη φορά που θα δει το φως της σκηνής. Το άπαιχτο μέχρι σήμερα έργο του Ευριπίδη, «Υψιπύλη», παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, από το «Αμφι- Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η «Υψιπύλη» -σώζεται αποσπασματικά- δεν είναι τραγωδία, έχει ευτυχές τέλος και ανήκει στον κύκλο δημιουργιών του Ευριπίδη που αποκαλούμε «ειρωνικά δράματα». Διδάχτηκε γύρω στα 408 π.Χ. στην Αθήνα και αναφέρεται στην πρώην βασίλισσα της Λήμνου και σύζυγο του Ιάσονα. H Υψιπύλη, εξόριστη από την πατρίδα της, βρίσκεται σκλάβα στο παλάτι του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, όπου πουλήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε σκοτώσει τον πατέρα της, τον καιρό που όλες οι γυναίκες της Λήμνου είχαν ορκιστεί να σκοτώσουν όλους τους άντρες, και περιμένει τα χαμένα της παιδιά. Αθελα της, όμως, γίνεται υπαίτια για τον θάνατο του Οφέλτη, μικρού γιου του Λυκούργου και της Ευρυδίκης. Τελικά σώζεται την τελευταία στιγμή από την τιμωρία, μετά την παρέμβαση των δύο από καιρό χαμένων γιων της και του θεού Διονύσου.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου, ενώ τη μετάφραση των αποσπασμάτων και τη συμπλήρωσή τους (βάσει μαρτυριών αρχαίων σχολιαστών) ανέλαβε ο Τάσος Ρούσσος. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Ζιάκας, ενώ τη μουσική ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Στον ρόλο της Υψιπύλης εμφανίζεται η Λήδα Τασοπούλου. Παίζουν επίσης οι Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Γιαχαλής, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ινώ Μενεγάκη, Σπύρος Μαρκόπουλος, Αντώνης Μάρος, Λευτέρης Βενιάδης, Ράσμη Τσόπελα, Ανδρομάχη Γεωργίου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή