Νέες Εκδόσεις

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ – Γραφή – Αφιέρωμα στον Νάσο Βαγενά – Φθινόπωρο 2002 – τεύχος 53-54 – σελ. 232 – 8 ευρώ

Με δεκαεννιά κείμενα ανθρώπων των γραμμάτων γύρω από το έργο του ποιητή Νάσου Βαγενά κυκλοφορεί το περιοδικό «Γραφή», που εκδίδει ο «Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων». Γράφουν για θέματα όπως η κρίση του ελεύθερου στίχου και ο μεταμοντερνισμός, η μετάφραση ως ποιητική, η θεματική του θανάτου ή η σχέση που αναπτύσσει το έργο του Βαγενά με τον Σικελιανό, μεταξύ άλλων, οι Στέλιος Βιρβιδάκης, Νένα I. Κοκκινάκη, Ηλίας Κεφάλας, Ηλίας Λάγιος, Δ. Κοσμόπουλος, Γρ. Πεντζίκης, Μορφία Μάλλη, Αλεξάνδρα Σαμουήλ. O Σάββας Παύλου συμπληρώνει την εργογραφία Βαγενά 1997-2002, ο Κώστας Λάνταβος συνομιλεί μαζί του ενώ ακολουθώντας την κεντρική ιδέα της «Συντεχνίας» ο Θωμάς Ψύρρας γράφει για τη σημασία που έπαιξε η θεία του Νάσου Βαγενά στο ποιητικό του έργο.

Νομοκανονικά

τεύχος 2, Οκτώβριος 2002

εκδ. «Αντ. N. Σάκκουλα»

σελ. 214

Χωρίς να είναι νομικός, ο Παπαδιαμάντης κατάφερε με το έργο του να γίνει ο αγωγιάτης της νομικής παράδοσης που έκρυβε η εποχή του. Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Σ, Γεωργιάδης στο άρθρο «Πραγματικά και φανταστικά κωλύματα γάμου στα έργα του Παπαδιαμάντη», που δημοσιεύεται στο 2ο τεύχος της Επιθεώρησης Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου «Νομοκανονικά». Στο διήγημα «H τελευταία βαπτιστική» τον απασχολεί, έτσι, η ύπαρξη ή μη κωλύματος γάμου μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων που έχουν τον ίδιο ανάδοχο. Στον «Γάμο του Καραχμέτη» αναπτύσσεται η περίπτωση άκυρου γάμου λόγω διγαμίας, ο οποίος όμως δεν προσβλήθηκε ποτέ ενώπιον δικαστηρίου. Στη «Χήρα παπαδιά», τέλος, προβάλλεται το κώλυμα γάμου για τη χήρα αποθανόντος ιερέως, το οποίο δεν προβλεπόταν ωστόσο από τον νόμο. Ανάμεσα στα θέματα του περιοδικού περιλαμβάνονται ακόμα: H. N. Καστανά «H νομολογία του ΕΔΔΑ σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας», A. Σ. Καριώτογλου «Εισαγωγή στο ισλαμικό δίκαιο» και K. A. Βαβούρκου «Προστασία εκκλησιαστικών ακινήτων στα Δωδεκάνησα».

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τίμπορ Φίσερ

Η συμμορία της διανόησης

μετ. Γιώργος-

Ικαρος Μπαμπασάκης

εκδ. «Πατάκη»

σελ. 400 – 19 ευρώ

Καθηγητής φιλοσοφίας, λουφαδόρος και λάτρης του ποτού, ο Εντι Φέρετρος συναντά στο Παρίσι έναν αλλόκοτο αλήτη, τον Ουμπέρ, και δεν διστάζει να προχωρήσει μαζί του σε κατά συρροήν ληστείες τραπεζών μέσω της περιβόητης Συμμορίας της Διανόησης. Με χιούμορ οι δύο «συμμορίτες» θα ανατρέψουν κάθε τάξη: θα αρνηθούν να ληστέψουν μια τράπεζα επειδή ένας υπάλληλός της είναι κακοντυμένος – θα του δώσουν μάλιστα χρήματα να ντυθεί. Θα επιτεθούν σε ένα βιβλιοπωλείο επειδή διαθέτει μονάχα εμπορικά βιβλία και όχι έργα Σπινόζα, Πλάτωνα και Σέξτου Εμπειρικού. Θα χλευάσουν, τέλος, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Γκέοργκ M. Οζβαλντ

Το μόνο που μετράει

μετ. Πελαγία Τσινάρη

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 248 – 10 ευρώ

Ο Τόμας Σβαρτς δεν βλέπει την ώρα που θα λάβει τη θέση διευθυντή της τράπεζας όπου δουλεύει. Οταν όμως αντ’ αυτού προσλαμβάνεται μια δυναμική εκπρόσωπος του άλλου φύλου χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Πολύ γρήγορα θα απολυθεί, για να διαπιστώσει ωστόσο ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι και απ’ έξω οι ίδιοι. Αυτά λοιπόν που έμαθε στην τράπεζα, μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσει στο σκοτεινό περιβάλλον δύο μικροαπατεώνων.

Ρeter S. Βeagle

Γιγάντια οστά

και άλλες ιστορίες

μετ. Αυγ. Τσριμώκος

– M. Μέντη

εκδ. Αnubis

σελ. 311 – 17 ευρώ

Το βιβλίο περιέχει έξι ιστορίες μαγείας και δράσης από έναν από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού. Οι κριτικοί τον συνέκριναν με τον J. R. R. Τolkieκαι τον C. S. Lewis. Ανάμεσα στα άλλα, το διήγημα «Λαλ και Σούκιγιαν» περιγράφει την τελευταία επικίνδυνη απόδραση ενός θρυλικού ζευγαριού? στα «Γιγαντιαία οστά» ένας οικογενειακός θρύλος αποκτά νέες διαστάσεις? ενώ η «Ιστορία της Τσούσι-Ουάι» δείχνει ότι ακόμα και ένα ψάρι μπορεί να τραγουδά.

Ντομένικο Σταρνόνε

Οδός Τζεμίτο

μετ. Αννα Παπασταύρου

εκδ. «Καστανιώτη»

σελ. 478

O Φεντερίκο είναι ένας άνθρωπος πεισματάρης και καβγατζής. Ξεσπά όλη τη βία που συσσωρεύει μέσα του στη γυναίκα του Ρουζινέ, καθώς πιστεύει πως το πεπρωμένο του είναι ταυτισμένο με το πεπρωμένο ενός μεγάλου ζωγράφου. Μάρτυρας των ομηρικών καβγάδων στην οικογένεια είναι ο μεγαλύτερός του γιος, αυτός που διηγείται την ιστορία του στο βιβλίο, το οποίο απέσπασε το σημαντικό ιταλικό βραβείο Premio Strega 2001 ως το καλύτερο ιταλικό μυθιστόρημα της χρονιάς.

StepheΚing – Peter Straub

Το μαύρο σπίτι

μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Βell

σελ. 800 – 8,80 ευρώ

Πριν από πάρα πολύ καιρό, ένα δωδεκάχρονο αγόρι ταξίδεψε σε έναν ξένο εφιαλτικό κόσμο μαγείας για να βρει το φυλαχτό που θα έσωζε τη ζωή της μητέρας του. Είκοσι χρόνια μετά, ο Τζακ Σόγιερ δεν θυμάται τίποτα. Εχει παραιτηθεί από την αστυνομία του Λος Αντζελες όπου υπηρετούσε ως ντετέκτιβ και μένει σε μια μικρή πόλη του Ουινσκόνσιν. H ζωή του είναι ήσυχη και ασφαλής μέχρι που αρχίζουν να συμβαίνουν αποτρόπαιοι φόνοι μικρών παιδιών.

ΜΕΛΕΤΗ

Χριστόφορος Μηλιώνης

Το διήγημα

εκδ. «Σαββάλας»

σελ. 149

Το βιβλίο αποτελεί ένα είδος εγχειριδίου, συνοπτικής δηλαδή ιστορίας, του ελληνικού διηγήματος για πρακτική χρήση, και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους αναγνώστες που θα ήθελαν να έχουν μια συνολική εικόνα της καταγωγής και της εξέλιξης του είδους. Δεν αποτελεί πρωτογενή φιλολογική εργασία αλλά προσπαθεί να δώσει έγκυρες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα θέματα που εξετάζει. Αρκετός βέβαια χώρος διατίθεται για το ευρωπαϊκό διήγημα από την Αναγέννηση έως τα τέλη του 19ου αιώνα, εφόσον το νεοελληνικό διήγημα προήλθε από αυτό (και πιο συγκεκριμένα από το γαλλικό).

ΛΕΥΚΩΜΑ

Αστέριος Τόπης

Αλεξάνδρεια

εκδ. «Κέδρος»

σελ. 222 – 48 ευρώ

Οι φωτογραφίες καλύπτουν τα χρόνια 1900-1960 της νεότερης ιστορίας της Αλεξάνδρειας, ανασυνθέτοντας την ατμόσφαιρα της εποχής. Και συγχρόνως αποτελούν τεκμήρια για την εξελικτική πορεία της φωτογραφικής τέχνης στο σταυροδρόμι αυτό της Μεσογείου. Τα τοπία της πόλης και οι τόποι της λογοτεχνίας και της ιστορίας προσκαλούν τον αναγνώστη σε ένα εικαστικό ταξίδι, ενώ οι φωτογραφίες από τις κοινωνικές δραστηριότητες προσδίδουν στο βιβλίο στοιχεία κοινωνικής ιστορίας.

Ρόπτρα

φωτ. Πλάτων Τσούλος

κειμ. Μιράντα

Τερζοπούλου

εκδ. «Ολκός»

σελ. 176 – 44 ευρώ

Ο Πλάτων Τσούλος συγκέντρωσε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του στην επταετία 1995-2002 από την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Επτάνησα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο και την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μια διαδρομή στον χρόνο των παραδοσιακών ρόπτρων, ενός στοιχείου της αρχιτεκτονικής παράδοσης που έχει σχεδόν εκλείψει από τις προσόψεις των σύγχρονων κτιρίων.

ΠΟΙΗΣΗ

Ι. N. Γρυπάρης

Σκαραβαίοι και τερρακόττες

εισ. Ηλίας Λάγιος

εκδ. «Ινδικτος»

σε. 216 – 15 ευρώ

Ο I. N. Γρυπάρης ετοίμαζε τη μοναδική ποιητική του συλλογή επί μιαν εικοσιπενταετία. Την τύπωσε το 1919 και την ανατύπωσε το 1928. Στο Επίμετρο, ο Ηλίας Λάγιος συγκεντρώνει όσα ποιήματα ο Γρυπάρης δεν περιέλαβε στην έκδοση του 1928, τις μεταφράσεις του σε ποίηση των Heredia, Coppe και Γκαίτε, καθώς και ένα γλωσσάρι της γρυπαρικής γλώσσας.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Κai Νielsen

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

της θρησκείας

μετ. Βασίλης Αδραχτάς

εκδ. «Ψυχογιός»

σελ. 360 – 16,80 ευρώ

Υπάρχει ή όχι Θεός; Πόση αλήθεια και πόσο ψεύδος κρύβει η γλώσσα της θρησκείας; Και είναι σωστό να αντιπαραθέτουμε την πίστη προς τη λογική; Για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, ο καθηγητής Σύγχρονης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια ασχολείται με την ουσία του θρησκεύεσθαι, τη γνωσιολογική ποιότητα, την υφή του θεολογικού λόγου, τη σημασία και τον ρόλο της πίστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή