Οι Γερμανοί τίμησαν τον Θ. Τερζόπουλο στην Αθήνα

Οι Γερμανοί τίμησαν τον Θ. Τερζόπουλο στην Αθήνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα γεγονός ασυνήθιστο συνέβη το περασμένο Σάββατο το βράδυ στην Αθήνα: ένα από τα παλαιότερα και εγκυρότερα θεατρικά φεστιβάλ της Γερμανίας, το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Φεστιβάλ του Ρουρ, έδωσε στην ελληνική πρωτεύουσα την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τη φετινή διοργάνωσή του. Οχι διότι η χώρα μας… προεδρεύει αυτό τον καιρό στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά γιατί είναι έθιμο για το φεστιβάλ αυτό («Ευρωπαϊκό» γαρ) να δίνει κάθε χρόνο τη συνέντευξή του στη χώρα από την οποία προέρχεται ο σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάζεται και τον οποίο τιμά. Αυτός είναι φέτος ο Θόδωρος Τερζόπουλος, δημιουργός του διεθνώς γνωστού θεάτρου «Αττις», γι’ αυτό και ήρθαν στην Αθήνα ο διευθυντής του φεστιβάλ και διακεκριμένος σκηνοθέτης Χανς Γκίντερ Χάιμε και συνεργάτες του.

Η εκδήλωση, όπως εξελίχθηκε, έγινε το Σάββατο το βράδυ στο θέατρο «Αττις» στο Μεταξουργείο, όπου μετά τη συνέντευξη τραγούδησαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Γερμανός τραγουδοποιός («ο Σαββόπουλος της Γερμανίας») Ούντο Λίντενμπεργκ και, τέλος, δόθηκε η παράσταση του έργου «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη που αυτό τον καιρό παίζει το «Αττις», την οποία παρακολούθησαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι -περισσότεροι από 30- που είχαν έρθει για τη συνέντευξη στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Φεστιβάλ θα γίνει φέτος από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου στην πόλη Ρεκλινγκνχάουζεν του Ρουρ υπό τον γενικό τίτλο «Καλύτεροι κόσμοι;». Εύγλωττο το ερωτηματικό, καθώς το φεστιβάλ αυτό διατηρεί πάντα ένα καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, γεγονός πολύ δύσκολο στους καιρούς μας, όπως επισήμανε και ο κ. Χάιμε, υπογραμμίζοντας και την αδιαφορία των σύγχρονων πολιτικών για την τέχνη.

Στο φεστιβάλ αυτό, όπως έχει προ καιρού γράψει λεπτομερώς η «K», ο Θόδωρος Τερζόπουλος με τον θίασο «Αττις» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από χαμένες τραγωδίες του Αισχύλου, ενώ ο Χάιμε θα κάνει το ίδιο με ανάλογα φραγκμέντα του Ευριπίδη. O ίδιος σκηνοθετεί και «Βασιλιά Λιρ», σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Αμπάντια της Μαδρίτης. Στο φεστιβάλ θα πάρουν επίσης μέρος ο Πέτερ Στάιν, ο Τόμας Οστερμάγιερ με τη Σαουμπίνε του Βερολίνου, ο Φ. K. Βέχτερ με το Εθνικό του Λουξεμβούργου, το Μπαλέτο της Οπερας του Καΐρου, παραστάσεις καμπαρέ και αρκετοί άλλοι σκηνοθέτες και θέατρα. Εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας δεν θα μετάσχει τελικά η Αριάν Μνούσκιν, ούτε θα ανεβάσει ο Χάιμε τον «Σαούλ» του Χέντελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή