Εφυγε, πλήρης ημερών, η ηθοποιός Ταϋγέτη Μπασούρη

Εφυγε, πλήρης ημερών, η ηθοποιός Ταϋγέτη Μπασούρη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 89 ετών ετών έσβησε χθες τα ξημερώματα η Ταϋγέτη Μπασούρη. Καρατερίστα που διακρίθηκε για την ερμηνεία της σε κωμικούς ρόλους, είτε στο θέατρο είτε τον κινηματογράφο, ήταν γνωστή για την ευγένεια και το ιδιόμορφο χιούμορ της αλλά και τη ζωντάνια του χαρακτήρα της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο «Εθνικό Ωδείο» με δάσκαλο τον M. Κουνελάκη και στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. H τελευταία της παράσταση μάλιστα ήταν στο Εθνικό θέατρο στο τέλος του 1992 και μάλιστα για παιδιά, «O Ανδροκλής και το λιοντάρι» του Σο, σκηνοθετημένο από τον Αλέξη Σολομό.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τον θίασο του Γ. Λουκούλη ενώ μέχρι το 1945, όπως σημειώνει ο Θόδωρος Εξαρχος στο «Ελληνες ηθοποιοί-Αναζητώντας τις ρίζες», συμμετείχε στο «Θέατρο του Λαού», στο θέατρο «Παπαϊωάννου», αργότερα στους θιάσους: Αλκη Προβελλέγιου, (1046), «Ενωμένοι καλλιτέχνες», «Δήμου Σταρένιου, Αλέκας Παϊζη, Τίτου Βανδή» (1947), «Θυμελικός θίασος Λίνου Τερζή» (με τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη το 1948).

Αμέσως μετά συνελήφθη, ταλαιπωρήθηκε και εξορίσθηκε εξ αιτίας των αριστερών της φρονημάτων. H Ταϋγέτη Μπασούρη ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις των ηθοποιών που καθιερώθηκαν στο κοινό με το μικρό τους όνομα, ενώ είχε την τύχη να δοκιμαστεί σχεδόν σε όλα τα είδη του θεάτρου, από Ευριπίδη μέχρι επιθεώρηση, δίπλα σε πολλούς αναγνωρισμένους ηθοποιούς. Αριστοφάνης, Ντε Φίλιππο, Ανούιγ, Δ. Κορομηλάς, Νότης Περγιάλης, Αγγ. Σικελιανός, M. Θεοδωράκης, Μποστ («Ομορφη πόλη»), Γιαλαμάς, Πρετεντέρης, ήταν ορισμένοι συγγραφείς των οποίων έπαιξε έργα τους.

Τελευταία εμφάνιση

Τη δεκαετία του ’80 συμμετείχε στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Χάσαμε τη θεία, στοπ» ενώ το 1984 και με πολλά προβλήματα υγείας προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο, στο οποίο εργάστηκε ώς το 1992. Εκεί έπαιξε στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ, τη «Σονάτα των φαντασμάτων», τη «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη κ.α. H κινηματογραφική της δράση ξεχωρίζει από το 1955 με την «Κάλπικη λύρα» και το «Ζηλιαρόγατο» του Γ. Τζαβέλλα. Επαιξε ακόμη στο «Γραφείο συνοικεσίων» του Φρ. Ηλιάδη, στο «Θησαυρό του μακαρίτη» του N. Τσιφόρου, στην ταινία «O Τζίτζικας και ο μέρμηγκας» του Φιλ. Φυλακτού, «Οσο υπάρχουν γυναίκες» του Γ. Παπακώστα Είχε εμφανιστεί επίσης στον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε χαρακτηριστικό ρόλο, ενώ το 1992 έπαιξε και σε μια ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Γιατζουζάκης, τη «Φανουρόπιτα».

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή