Τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Φιξ

Τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Φιξ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, μια μικρή δόση θάρρους και αγάπη για την τέχνη. Αυτά προαπαιτούνται για να επισκεφθείτε τις τρεις εκθέσεις που εγκαινιάζονται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. H είσοδος του Φιξ έχει δύσκολη πρόσβαση με έργα για το γκαράζ σε εξέλιξη, το κρύο στο εσωτερικό του παραμένει διαπεραστικό και η εξωτερική εικόνα του δεν είναι ακριβώς δελεαστική. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και συνθηκών το ΕΜΣΤ προσπαθεί να ανταμείψει τους τολμηρούς επισκέπτες του με μια έκθεση φωτογραφίας, με έργα του Μανόλη Μπαμπούση, την επίσημη παρουσίαση του εργου «Τρεις Καμπάνες» του Ζάφου Ξαγοράρη και των νέων αποκτημάτων του Μουσείου. Πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα, για ένα μουσείο που είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσει στις αρχές Γενάρη για να γίνει η ανάπλασή του. Οι παρούσες εκθέσεις θα κρατήσουν μέχρι και τις 30 Απριλίου. Με το που διαβαίνει κανείς το κατώφλι, έρχεται αντιμέτωπος με λήψεις μεγάλου μεγέθους, που αντικατοπτρίζουν τα 30 χρόνια της δημιουργικής πορείας του φωτογράφου Μανόλη Μπαμπούση. Στην ανθολογία των εικόνων του, ο καλλιτέχνης επιμένει να εστιάζει σε χώρους: κτίρια, εσωτερικά σπιτιών, νοσοκομείων, κλειστά κιβώτια τραπεζικών θυρίδων κ.ά. H ανθρώπινη απουσία και το μπλε φως που αναδεικνύει καλύτερα το πνεύμα των έργων του, δημιουργουν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Σε παράπλευρη αίθουσα βρίσκεται η ηχητική εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη. O καλλιτέχνης έχει τοποθετήσει μια καμπάνα μέσα σε ένα τετράγωνο κτίσμα, περιορίζοντας την εμβέλεια του ήχου της. Αλλες δύο καμπάνες είναι τοποθετημένες στο Αστεροσκοπείο του Θησείου και την προβλήτα του Αγίου Κοσμά. Μαζί με το έργο του Ξαγοράρη είναι και τα νέα αποκτήματα του Μουσείου. Κυριαρχεί η βίντεο εγκατάσταση του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Μήδεια», που δεν είναι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό. O καλλιτέχνης έδειξε δυσφορία για το γεγονός ότι το όνομά του -και των υπολοίπων δημιουργών των νέων αποκτημάτων- δεν αναφερόταν στην πρόσκληση των εγκαινίων και δήλωσε ότι νιώθει «παρείσακτος», τονίζοντας εντούτοις ότι η χθεσινή παρουσίαση ήταν αφιερωμένη στους δύο προαναφερθέντες καλλιτέχνες. Επίσης είπε ότι θα ήθελε να αναφερθεί περισσότερο στη «Μήδεια» αν βρισκόταν μπροστά σε μεγαλύτερο κοινό και όχι τους δημοσιογράφους.

Στο Ψυχικό

Η Οδύσσεια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φαίνεται πάντως ότι συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια Αννα Καφέτση ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος όπου θα στεγαστεί το μουσείο τα επόμενα δύο χρόνια βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό. Πρόκειται για ένα ημιτελές κτίριο συνολικού εμβαδού 1.400 τ. μ. κοντά στο Αρσάκειο, εγκαταλελειμμένο σε αυτήν την κατάσταση για αρκετά χρόνια, το οποίο ανήκει στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Την αποπεράτωσή του θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. H ανακοίνωση αυτή σημαίνει το τέλος της έρευνας για εξεύρεση χώρου κοντά στο υπάρχον μουσείο, μια κατεύθυνση που είχε υιοθετήσει εδώ και καιρό η Αννα Καφέτση. Στην περίπτωση της μετακόμισης, η εκθεσιακή λειτουργία του ΕΜΣΤ θα ανασταλεί στα τέλη Απριλίου.

Περίπου 15 γραφεία συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ανάπλαση του κελύφους του Φιξ, από το οποίο πρόσφατα αποκαθηλώθηκαν οι διαφημιστικές πινακίδες, αποκαλύπτοντας τη θλιβερή κατάσταση του κτιρίου του Ζενέτου. Από τις προτεινόμενες μελέτες θα επιλεγούν οι καλύτερες στο προσεχές μέλλον, ενώ η ανακοίνωση της τελικής πρότασης θα γίνει μέσα στον Ιούνιο. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποκλείεται σχεδόν το ενδεχόμενο να είναι έτοιμο το Φιξ το καλοκαίρι του 2004 και έτσι η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Διαπολιτισμοί», που έχει ανακοινωθεί, θα παρουσιαστεί στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ. M. Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή