Επτά πανεπιστημιακοί για τον πόλεμο

Επτά πανεπιστημιακοί για τον πόλεμο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ ε περιπτώσεις κρίσεων ακούμε πάντα τη λαϊκιστική επωδό: Και οι διανοούμενοι πού είναι; Στη σημερινή μείζονα κρίση, που δεν μοιάζει με καμία απ’ όσες ζήσαμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόμοια αιτίαση δεν ακούστηκε ούτε από τον πιο κακόπιστο. Διότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος στον πλανήτη σήμερα απορεί, θλίβεται, οργίζεται, αναρωτιέται. Και οπωσδήποτε μιλάει. Οι εφημερίδες, η ραδιοτηλεόραση, το Διαδίκτυο, ξεχειλίζουν από αναλύσεις και απόψεις, που όχι μόνο διερωτώνται για τη φύση της επιχείρησης «Σοκ και Δέος» στο Ιράκ, αλλά επιχειρούν να προσεγγίσουν πλέον την ταραγμένη επαύριον του πολέμου σε πλανητική κλίμακα.

Το σοβαρότερο θύμα του διεξαγόμενου πολέμου είναι οι βεβαιότητες με τις οποίες έζησε ο κόσμος στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Απειλείται η ευημερία, απειλείται η κανονικότητα, η προσδοκία, υπονομεύεται το διεθνές δίκαιο και το γνωστό πλαίσιο συνύπαρξης. Αισθανόμαστε ότι παρακολουθούμε μια ιστορική ρήξη, με χαρακτηριστικά καινοφανή, τέτοια που ο μέσος πολίτης αδυνατεί να ερμηνεύσει ούτε καν να προσλάβει. Μαζί με τον κλονισμό και τον φόβο, όμως, αχνοχαράζει το πρώτο παράπλευρο όφελος: ο παγκοσμιοποιημένος πλανήτης σκέφτεται, αντιδρά, αναδιατάσσεται. Η αναδιάταξη δεν αφορά μόνο τη γεωπολιτική σκακιέρα, αφορά και τις συνειδήσεις, αφορά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Η αναδιάταξη θα είναι αργή, επώδυνη, απρόοπτη. Κι έχει ήδη αρχίσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση ψάχνοντας, ζητήσαμε από επτά διακεκριμένους ιστορικούς και διεθνολόγους να μας δώσουν το βλέμμα τους πάνω στον ρευστό, ταραγμένο κόσμο. Ζητήσαμε να μας πουν αν διακρίνουν ιστορικές αναλογίες, τι μας οδήγησε στην επινόηση του νέου Κακού, αν το Κακό είναι νέο, ποιο ντόμινο απειλείται με κατάρρευση. Ανταποκρίθηκαν όλοι ακαριαία, προσφέροντας μια εξαιρετικά πλούσια βεντάλια απόψεων και προσεγγίσεων, με κοινό παρονομαστή το αναμενόμενο: την καταδίκη αυτού του πολέμου. Στη αναδυόμενη αταξία, την τόσο ανησυχητική, η σκέψη είναι το τροχιοδεικτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή