Περιπλους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο Global Νovel

Οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα των συγγραφέων που θα συμμετάσχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα της συγγραφής ενός ενιαίου κοινού μυθιστορήματος παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον. Είναι η πρωτοβουλία των εκδόσεων Καστανιώτη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας πάνω σε μία ιδέα του Γιώργου Σκούρτη, όπως έχει ήδη γράψει αναλυτικά η «K». Θα λάβουν μέρος 11 διάσημοι ξένοι συγγραφείς και τρεις Ελληνες: Νικολό Αμανίτι, Αρτουρ Γιάπεν, Αβραάμ B. Γεοσούα, Ινγκο Σούλτσε, Αρης Φιορέτος, Γκαμάλ Γκιτανί, Πάβελ Κόχουτ, Αντόνιο Σκαρμέτα, Φεριντέ Τσιτσέκογλου, Μισέλ Φέιμπερ, Γιασμίνα Χάντρα και Αλέξανδρος Ασωνίτης, Λένα Διβάνη, Γιώργος Σκούρτης. Οι ξένοι συγγραφείς αναμένονται στην Αθήνα στις 13 Απριλίου για την πρώτη τους συνάντηση. Την πρωτοβουλία θα παρουσιάσει ο υπουργός Πολιτισμού στις 15 Απριλίου.

Τα σπίτια της Μπερνάρντα Αλμπα

Με αφορμή την παράσταση του έργου «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα, που παίζεται στο θέατρο «Στοά», το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες και η Στοά οργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα στο ίδιο θέατρο (8.00 μ.μ.) συμπόσιο με θέμα «Τα σπίτια της Μπερνάρντα Αλμπα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της παράστασης Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Ισπανός σκηνοθέτης, που έχει ανεβάσει το έργο στη Μαδρίτη, Χοσέ Πλάζα Κάρλος, η μεταφράστρια του έργου Κατερίνα Χαλκίδου, και οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χαρά Μπακονικόλα και Λέανδρος Πολενάκης. Θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση στα ισπανικά.

Η αναχώρηση του Θωμά Γκόρπα

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1935 ο ποιητής Θωμάς Γκόρπας. Εμφανίστηκε στα γράμματα τη δεκαετία του ’50 και δημοσιογράφησε την ίδια δεκαετία. H πρώτη του συλλογή κυκλοφόρησε το 1957 («Σπασμένος καιρός») και ακολούθησαν άλλα οκτώ βιβλία. Εντάσσεται, γραμματολογικά, στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά και θεωρείται από τους πολιτικότερους και καυστικότερους ποιητές της. O Θωμάς Γκόρπας πέθανε προχθές σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο και κηδεύεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Σύγχρονος χορός στο «Δανδουλάκη»

Η νέα παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού «Πρόσκαιρη Σύνθεση», με τίτλο «Ρυθμών χορείας ύπαγε», παρουσιάζεται από αύριο και μέχρι την Κυριακή, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη». H παράσταση αποτελείται από τρεις χορογραφίες, με κοινό άξονα την ζωντανή μουσική και τον χορό. Χορεύουν οι Δώρα Δημοπούλου, Ολγα Γεωργοπούλου, Νατάσσα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης κ.ά. Τις χορογραφίες υπογράφει η Ντορίνα Καλεθριανού. Ωρα έναρξης 9.30 μ. μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή