H «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι στο «Ολύμπια»

H «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι στο «Ολύμπια»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες, η «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι, νέα παραγωγή της Λυρικής Σκηνής και τελευταία της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου, ανεβαίνει την Κυριακή (6/4), στο θέατρο «Ολύμπια». H παράσταση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Τράπανι, θα επαναληφθεί για επτά ακόμη βραδιές (9, 11, 12, 13, 16, 18, 20/4).

«Οταν ένας σκηνοθέτης καλείται να αναλάβει μια όπερα, έρχεται αντιμέτωπος με την παρτιτούρα κι ένα μαύρο κουτί, τη σκηνή. Πρέπει να γεννήσει εικόνες για να ζωντανέψει τα νεκρά γράμματα ενός κειμένου», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Κοράντι, σκηνοθέτης της παράστασης. «Δεν θα δείτε τη «Σταχτοπούτα» του Ντίσνεϊ, αλλά τη «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι. Οι αδερφές της δεν είναι άσχημες, αλλά όμορφες, πλούσιες και στρίγγλες. H ιδέα του θεάματος είναι ένα τεράστιο βιβλίο, μέσα από το οποίο ξεπετιούνται οι ήρωες του έργου. Καλώ μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τη «Σταχτοπούτα». Οταν χαίρονται τα παιδιά, σημαίνει ότι η παράσταση έχει πετύχει!», πρόσθεσε ο M. Κοράντι, ο οποίος για πέμπτη φορά συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή.

Παιγνιώδες δράμα

Εργο κωμικό, «παιγνιώδες δράμα», όπως το χαρακτήρισε ο συνθέτης του, η «Σταχτοπούτα» η «O θρίαμβος της καλοσύνης» (οπως αλλιώς ονομάζεται η όπερα), βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό και εκφράζει με θαυμαστή ισορροπία, τη σοβαρή και ελαφρά πλευρά της ζωής. Θέμα της είναι η ιστορία της Αντζελίνας, θετής κόρης του Ντον Μανίφικο, την οποία η οικογένειά της φωνάζει Σταχτοπούτα. Παραμελημένη και κατατρεγμένη από τον θετό της πατέρα και τις κόρες του, ερωτεύεται τον πρίγκιπα Ντον Ραμίρο, ο οποίος αλλάζει ρόλο με τον υπηρέτη του, Νταντίνι και εμφανίζεται σ’ αυτήν σαν υπηρέτης. O Ντον Ραμίρο αναγνωρίζει στο πρόσωπό της την καλοσύνη και έπειτα από πολλές περιπέτειες, την παντρεύεται.

Τη Σταχτοπούτα ερμηνεύει (εναλλάξ με τη Μαρίνα Φιδέλη) η Ειρήνη Καράγιαννη: «Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι σε αυτόν τον ρόλο. Ενα ντεμπούτο είναι πάντα πολύ δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μουσική διεύθυνση είναι των Αλντο Σιζίλο και Κωνσταντίνου Καρύδη εναλλάξ, τα σκηνικά και κοστούμια του Αλφρέντο Τρόιζι, η διεύθυνση χορωδίας του Νίκου Βασιλείου και οι φωτισμοί του Γιάννη Θεοδωρίδη. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Στεφάνου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Ανδρέας Κουλουμπής, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή