H Ιστορία της Αχαΐας στο νέο Μουσείο Πάτρας

H Ιστορία της Αχαΐας στο νέο Μουσείο Πάτρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολη η Ιστορία της Αχαΐας θα συγκεντρωθεί στο Νέο Μουσείο της Πάτρας, ένα εντυπωσιακό κτίριο 7.500 τ.μ., που σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το 2006, τότε που η πόλη θα έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μεγάλο σύγχρονο μουσείο, που δεν θα έχει καμία σχέση με το παλιό τριώροφο νεοκλασικό που λειτουργούσε στην Πάτρα από το 1938.

Το καινούργιο μουσείο θα είναι προσπελάσιμο σε όσους κατεθύνονται προς την Ολυμπία ή τους Δελφούς, θα έχει χώρο εκδηλώσεων αλλά και δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης. Εχει καθαρούς γεωμετρικούς όγκους, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, αίθουσες ύψους ακόμη και εννέα μέτρων για τα μεγάλα αρχιτεκτονικά σύνολα, ενώ οι εκθεσιακοί του χώροι θα καλύπτουν έκταση 3.500 τ.μ. Ενα διαμάντι για την Πάτρα, όπου θα εκτεθούν όχι μόνο τα αντικείμενα που παλιού μουσείου, αλλά και πολλά άλλα, που μέχρι τώρα έμεναν κλεισμένα στις αποθήκες – εργαστήρια.

Τρεις ενότητες

Κυρίως όμως θα παρουσιαστούν τα πανέμορφα ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου για τα οποία φημίζεται η περιοχή. Εντυπωσιακά εκθέματα που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες και απεικονίζουν σκηνές μυθολογικές, γεωμετρικά σχήματα κ.ά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Πάτρα, αποτελούσε μετακομιστικό στάθμο της Δύσης προς την Ανατολή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με την προμελέτη του Νέου Μουσείου Πατρών που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ, το ισόγειο θα έχει τρεις αίθουσες εκθέσεων και μία για περιοδικές, επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ στον όροφο θα στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης.

Αγνωστοι θησαυροί

Τα εκθέματα που θα στεγάσει το Νέο Μουσείο Πατρών θα είναι από παλαιολιθικά μέχρι και υστερορωμαϊκά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά θα δει το κοινό και αρχαιολογικούς θησαυρούς που δεν είχαν βγει στο φως μέχρι σήμερα. O προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 5-6 δισ. δρχ. Υπενθυμίζουμε ότι μια παλαιότερη πρόταση του σημερινού γεν. διευθυντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ κ. Κολώνα, προέβλεπε το νέο Μουσείο να είναι 16.000 τ.μ., ακόμη δηλαδή μεγαλύτερο με κόστος περίπου 27 δισ., κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό για το υπουργείο. Εγινε λοιπόν μια νέα μελέτη, πιο προσιτή και κυρίως εφικτή. Οι ενότητες πάντως παραμένουν: ο Δημόσιος Βίος, ο Ιδιωτικός Βίος και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στα αρχαία νεκροταφεία.

Από το γραφείο του κ. Θεοφάνη Μπομπότη που ανέλαβε τη μελέτη, ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Ζαχαριάς περιγράφει στην «K» τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου μουσείου. Ποια είναι αυτά; Καταρχήν έχει λιτή όψη.

Τιτάνιο και νερό

«Οι εκθεσιακοί του χώροι βρίσκονται κάτω από κελύφη πρισματικών όγκων. Αλλο χαρακτηριστικό του είναι το ελλειψοειδές που στεγάζει το αμφιθέατρο». Ενας όγκος, «αυγό» όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι, που θα κρύβει το αμφιθέατρο. «Στο στέγαστρο της εισόδου, συνεχίζει ο κ. Ζαχαριάς, έχει γίνει μια ανάρτηση από ένα μεταλλικό πυλώνα. Είναι σημαντικό επίσης ότι θα είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που αν όλα πάνε καλά, θα χρησιμοποιεί για υλικό κάλυψης του ελλειψοειδούς όγκου το τιτάνιο. Στο εξωτερικό, ο Φρανκ Γκέρι έχει χρησιμοποιήσει κάτι ανάλογο στο Μπιλμπάο». O θόλος, το ελλειψοειδές δηλαδή, πατάει πάνω σε νερό. Είναι σαν μια «πισίνα» με ελάχιστο νερό. Μέρος λοιπόν του θόλου θα κατοπτρίζεται μέσα στο νερό.

«Οι εκθεσιακοί χώροι, οι δύο μεγάλοι πρισματικοί όγκοι έχουν ανάμεσά τους ένα απλό διάδρομο. Υπάρχει όμως και ένας υπέργειος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τα περίφημα ψηφιδωτά από ψηλά. Αυτός βρίσκεται στη στάθμη των τεσσάρων μέτρων». Θα είναι δηλαδή μια εναλλακτική λύση για τους βιαστικούς επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή