Το Παναθηναϊκό Στάδιο ανά τους αιώνες

Το Παναθηναϊκό Στάδιο ανά τους αιώνες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέπεσε η έναρξη των έργων αποκατάστασης στο Καλλιμάρμαρο με την κυκλοφορία της πρώτης τεκμηριωμένης έκδοσης για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύουσας που έχει ταυτιστεί με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το Παναθηναϊκόν Στάδιο. H ιστορία του μέσα στους αιώνες» της Αριστέας Παπανικολάου Κρίστενσεν παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Χαράλαμπο Μπούρα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η αρχαιολόγος Αριστέα Παπανικολάου Κρίστενσεν, μία από τις πιο έμπειρες ερευνήτριες της Αθήνας του 19ου αιώνα, παρέδωσε στο κοινό έναν αισθητικά άρτιο τόμο 160 σελίδων, που ανατρέχει σε όλη την ιστορική διαδρομή του Παναθηναϊκού Σταδίου, έχοντας φροντίσει, ταυτόχρονα, και για την εικονογράφηση της έκδοσης με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Το έργο της συγγραφής ανέθεσαν στην κ. Παπανικολάου Κρίστενσεν οι ιθύνοντες της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος H εμπλοκή της Εταιρείας δεν είναι συμπτωματική καθώς πρόκειται για το μόνο ιστορικό και πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας που διαθέτει πρωτογενές υλικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το οποίο κατατέθηκε σε αυτήν με τη φροντίδα, κυρίως, των Δημητρίου Βικέλα και Τιμολέοντος Φιλήμονος, οι οποίοι και πρωτοστάτησαν στην επιτυχή διοργάνωση της αναβίωσης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή. H έκδοση πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο δημιουργήθηκε από τον Λυκούργο τον 4ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τέλεση των γυμνικών αγώνων στα Μεγάλα Παναθήναια (330-329 π.Χ.). Την ονομασία του το Στάδιο οφείλει στο μήκος του αγωνιστικού χώρου, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα στάδιο, μέτρο μήκους στην αρχαιότητα.

Λείψανα του Σταδίου του Λυκούργου αποκαλύφθηκαν το 1895 στη διάρκεια των εργασιών για την ανακατασκευή του, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Τα έξοδα του πολυδάπανου αυτού έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή