Γαληνέα – Μουτούση μαζί στο Κόβεντ Γκάρντεν

Γαληνέα – Μουτούση μαζί στο Κόβεντ Γκάρντεν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις το εγχείρημα της Νόνικας Γαληνέα και της Αμαλίας Μουτούση να παρουσιάσουν στις 25 Ιουνίου, στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, σε ενιαία παράσταση δύο μονόπρακτα διαφορετικών συγγραφέων: του Αυγούστου Στρίντμπεργκ («H πιο δυνατή») και του Τένεσι Ουίλιαμς («Αυτό που δεν ειπώθηκε»). Πρώτον, ανεβαίνει στο εξωτερικό και στα αγγλικά. Δεύτερον, είναι μία από τις σπάνιες θεατρικές συναντήσεις μητέρας και κόρης επί σκηνής. Τρίτον, σκηνοθετεί ο Γιάννης Κόκκος. Τέταρτον, όλα τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα».

Ο Γιάννης Κόκκος δήλωσε ευτυχής να είναι «το εξωτερικό βλέμμα αυτής της παράστασης». Με την Αμαλία Μουτούση διατηρεί βαθιά σχέση από την «έντονη συνάντηση» στην «Ορέστεια». «H Αμαλία είναι μια ηθοποιός που δίνει τη σημερινή διάσταση σε μορφές που μας έχουν συνοδεύσει από παλιά», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Τη Νόνικα τη θαυμάζω από παλιά. Είναι σπουδαίο να συναντώ δύο μεγάλες ηθοποιούς και να μιλάμε για θέματα όπως αυτό της ψυχολογικής πάλης που σιγά σιγά απογυμνώνεται, για να φτάσει στην πιο απλή, τραγική της σχέση». O Γ. Κόκκος μίλησε για τα δύο μονόπρακτα: «Στον Στρίνμπεργκ έχουμε δύο γυναικεία πρόσωπα που βρίσκονται σε μία φοβερή σύγκρουση, μία σχέση που φτάνει να έχει μεταφυσικό χαρακτήρα. Στον Ουίλιαμς πάλι έχουμε δύο γυναίκες αλλά εδώ ξεχωρίζει μία παρουσία πολύ μυθολογική και τρομερή, μία ώριμη γυναίκα που καταρρέει μπροστά στα μάτια της και μπροστά στα μάτια μιας άλλης γυναίκας που ίσως είναι η γραμματέας της».

Η Νόνικα Γαληνέα μίλησε για «πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία». Για «μια θεατρική στιγμή που αντιμετωπίζω με την αγωνία και τη συγκίνηση της μαθήτριας αλλά και το αίσθημα της δικαίωσης για τη δουλειά 40 χρόνων, όσα συμπληρώνω φέτος στο θέατρο».

Οταν η Αμαλία Μουτούση άκουσε την πρόταση, ανταποκρίθηκε αμέσως, όπως εξομολογήθηκε χθες. «Βρήκα την ιδέα ενδιαφέρουσα, αλλά αγωνιούσα για τον τρόπο εμπλοκής μου στις δύο ηρωίδες. Είναι δύο διαφορετικά έργα σε μία ενιαία παράσταση, επομένως μέσα από την ερμηνεία θα πρέπει να αναδυθεί αυτό που τα ενώνει, μέσα από μία απόλυτη ερμηνευτική διαφοροποίηση». Για τη συνάντησή τους επί σκηνής, η Νόνικα Γαληνέα εκτιμά ότι βοηθάει η προσωπική σχέση. H ίδια η Αμαλία Μουτούση πιστεύει ότι όταν «κάνεις τέχνη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πάντα, αρκεί να ξέρεις το πώς και για ποιο σκοπό. H σχέση, όμως, των ηθοποιών πάνω στη σκηνή θα πρέπει να ξεκινά από το μηδέν». H παράσταση του Λονδίνου θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα του χρόνου, στα ελληνικά: στο Μέγαρο Μουσικής σε νέες μεταφράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή