Νάσος Δετζώρτζης, ο άρχοντας των γραμμάτων

Νάσος Δετζώρτζης, ο άρχοντας των γραμμάτων

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 92 του χρόνια πέθανε χθες ο «άρχοντας των γραμμάτων», ο λογοτέχνης, λόγιος, μεταφραστής και από τους πρυτάνεις των επιμελητών εκδόσεων Νάσος Δετζώρτζης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1911? από το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς να παρακολουθήσει τις πτυχιακές εξετάσεις. Εργάστηκε στη σύνταξη της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» και το 1942 διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, απ’ όπου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 1969, λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τη χούντα. Στη δεκαετία του ’50 ταξίδεψε στο Παρίσι όπου ενημερώθηκε για τις τέχνες και την τεχνική του βιβλίου. Ως επιμελητής εκδόσεων συνεργάστηκε με τις εκδόσεις «Οι φίλοι του Βιβλίου» και επιμελήθηκε εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, κ.ά.

Ηταν επικεφαλής της ομάδας διορθωτών – ανασυντακτών, που αμέσως μετά τη μεταπολίτευση είχε την ευθύνη για τη σύνταξη των ειδήσεων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη Δημοτική. Μέλη της ομάδας ήταν οι Π. Ευθυμίου, Τζ. Μαστοράκη, Γ. Χάρης, P. Μίσσιου, κ.ά. H κηδεία του Νάσου Δετζώρτζη θα γίνει την Τετάρτη στις 11 το πρωί στο A΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή