Προσγείωση στον Πολιτισμό, απογείωση στην Ιστορία

Προσγείωση στον Πολιτισμό, απογείωση στην Ιστορία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό ταξίδι με τη μορφή ιστορικής αναδρομής στο μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα μας μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Σε ένα «πατάρι» που βρίσκεται ακριβώς ένα επίπεδο πάνω από τις αναχωρήσεις εγκαινιάστηκε χθες από τους υπουργούς Πολιτισμού και Μεταφορών, η μόνιμη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του αεροδρομίου. O χαρακτηρισμός «έκθεση» και όχι «μουσείο» είναι ορθότερος καθώς πρόκειται για μια αίθουσα 210 τ.μ., η οποία φιλοξενεί στις προθήκες της 170 εκθέματα. Ενας χώρος προσεγμένος, ευπρόσωπος, αισθητικά λιτός, με σωστό φωτισμό και κατατοπιστικές επιγραφές

Μια μικρή ξενάγηση

Τον επισκέπτη υποδέχεται ένα μεγάλο αποθηκευτικό πιθάρι, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την είσοδο. Με το που περνά κανείς το κατώφλι, συναντά στο αριστερό του χέρι έναν μεγάλο χάρτη με επεξηγηματικές πληροφορίες για τις ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του αερολιμένα. H εισαγωγή αυτή βάζει τον επισκέπτη της έκθεσης στο πνεύμα του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας. Οπως εξήγησε όμως στους εκπροσώπους του Τύπου ο Γ. Σταϊνχάουερ, προϊστάμενος της B΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είχε την ευθύνη των ερευνών: «O σκοπός δεν είναι να λειτουργήσει η μόνιμη έκθεση ως πρόγευση των θησαυρών που υπάρχουν σε όλα τα μουσεία της χώρας αλλά να αναδειχθεί το ιστορικό τοπίο της αγροτικής περιοχής πριν από την εγκατάσταση του αεροδρομίου».

Αυτό τον αγροτικό χαρακτήρα που είχε πάντοτε η περιοχή της Μεσογαίας, σκιαγραφείται από τα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι τη μεταβυζαντινή. Τα αντικείμενα που ήρθαν στο φως από τους αρχαιολόγους βρέθηκαν στους γειτνιάζοντες λόφους που φέρουν την ονομασία Ζάγανι, σε ιερά, σπίτια, εργαστήρια, αγροικίες, νεκροταφεία. Πρόκειται για αγγεία, κεραμικά, επιγραφές, ακροκέραμα, χρηστικά αντικείμενα, γλυπτά, εργαλεία. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι μια μακέτα με το πρόπλασμα πρωτοελλαδικού οικισμού στο Ζάγανι που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της έκθεσης. Επίσης μεγάλη γοητεία κρύβουν κάποια κοσμήματα και εξαρτήματα ενδυμασιών καθώς και μία σφίγγα που εντοπίσθηκε στην περιοχή. Ολα αυτά τα εκθέματα θα τα δουν πολλοί από τα εκατομμύρια επισκέπτες του αεροδρομίου καθώς το μουσείο θα είναι ανοικτό πολλές ώρες καθημερινά και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Μια υπόσχεση που υλοποιήθηκε

Κατά την φάση της κατασκευής του αεροδρομίου, είχαν γίνει οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία αυτού του μικρού μουσείου. H απόφαση είχε ληφθεί από τον υπουργό Πολιτισμού E. Βενιζέλο και κατόπιν έγινε ειδική συμφωνία ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και την ανάδοχη εταιρεία του αερολιμένα. Αλλωστε από το 1996 μέχρι και την αποπεράτωση του αεροδρομίου είχαν γίνει 18 διαφορετικές ανασκαφές.

Ο υπουργός Μεταφορών, λίγο πριν εγκαινιάσει την έκθεση, υπογράμμισε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να πληθαίνουν οι χώροι πολιτισμού που συνδέονται με έργα στον τομέα της μεταφοράς, όπως το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και βέβαια το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Επίσης προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχουν αντίστοιχες «γωνιές» πολιτισμού σε όλους τους διεθνείς αερολιμένες της Ελλάδος.

Εργα – ανασκαφές

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συσχέτισε τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται σήμερα με την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας. Τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα έργα αυτά οδηγούν σε σωστικές ανασκαφές: «Σε κάθε “επέμβαση” που κάνουμε στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, αντιμετωπίζουμε ένα πιεστικό αρχαιολογικό πρόβλημα». Δεν παρέλειψε μάλιστα να συγχαρεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την αποτελεσματικότητά της, σε τόσο έντονους ρυθμούς λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του «Ελ. Βενιζέλος» είπε πως ουσιαστικά απευθύνεται στους λιγότερο βιαστικούς επισκέπτες, που μπορούν να ξοδέψουν χρόνο μέσα στο αεροδρόμιο: «αυτό το μικρό μουσείο έχει εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του σημαντικότερου ελληνικού αεροδρομίου σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, από το οποίο θα επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή