Πέθανε στα 58 ο συγγραφέας Μήτσος Ευθυμιάδης

Πέθανε στα 58 ο συγγραφέας Μήτσος Ευθυμιάδης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε ξαφνικά το Σάββατο το πρωί (στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες) και κηδεύθηκε χθες το απόγευμα στο A΄ Νεκροταφείο ο θεατρικός συγγραφέας Μήτσος Ευθυμιάδης, σε ηλικία μόλις 58 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ταυτίστηκε με την επιτυχία. Ηταν το 1975, όταν ο Κάρολος Κουν ανέβασε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τους «Προστάτες», ένα σπονδυλωτό θέαμα με θέμα την ξενοκρατία και τις ρίζες της στην ελληνική ιστορία, ντυμένο με τη μουσική και τα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή. Εποχή μεταπολίτευσης, εποχή που όλα δοκιμάζονταν, όλα εκφράζονταν, όλοι πειραματίζονταν, όλοι συνδύαζαν μορφές και είδη λόγου και τέχνης, σχήματα και τρόπους έκφρασης. O Μήτσος Ευθυμιάδης έγραψε τους «Προστάτες» με γνώμονα και έγνοια το πλατύ κοινό του θεάτρου και με συνταγή τους κώδικες των λαϊκών θεαμάτων.

Μετά τους «Προστάτες» ακολούθησαν «O Φώντας» (1977-1978) που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Στοά» από τον Θανάση Παπαγεωργίου και «O Φονιάς» (1981-83), έργο που ανέβασε ο Αντώνης Αντωνίου στη «Θεατρική Σκηνή». Εκτοτε ο Μήτσος Ευθυμιάδης σιώπησε για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια.

Η επόμενη θεατρική του εμφάνιση έγινε το 1997, με το έργο «Πέρα από τη νύχτα» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλατζόπουλος στο θέατρο «Πολύτεχνο». Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Μήτσος Ευθυμιάδης καταπιάστηκε με πολλά και διαφορετικά: με τη σκηνοθεσία στο θέατρο «Πολυθέαμα» Ιωαννίνων και με το έργο «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ και «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ? με τη μετάφραση, υπογράφοντας τη μεταφορά στα νέα ελληνικά του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και των «Ιππέων» του Αριστοφάνη? το μυθιστόρημα ήταν ένα άλλο στοίχημα με το οποίο καταπιάστηκε. Από τις εκδόσεις «Λιβάνης» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Μοιραία σχέση».

Πιστός στο λαϊκό θέατρο, συμμετείχε και σε κείμενα επιθεώρησης, για την παράσταση του 1997 στο «Δελφινάριο» με τίτλο «Ελλην εξασθενής» και συνεργάτες του στη γραφή των κειμένων τους Γιώργο Σκούρτη και Λάκη Μιχαηλίδη.

Τα έργα του Μήτσου Ευθυμιάδη χαρακτηρίζονται από ποιητικό ρεαλισμό με έμφαση στα ελληνικά θέματα. H πραγματικότητα με την ιστορία είναι οι βασικοί και μόνιμοι «πρωταγωνιστές» του. Οι ήρωές του ήταν πλάσματα ημιτελή και ανασφαλή και την ίδια στιγμή έτοιμοι για την πιο σπουδαία κίνηση. H Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της για την απώλεια του Μήτσου Ευθυμιάδη και ευχαριστεί τον υπουργό Πολιτισμού για την ηθική και υλική ενίσχυση καθώς και τους γιατρούς του «Σισμανόγλειου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή