Το πρώτο στην Ευρώπη!

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδικό στην Ευρώπη και συγκρίσιμο μόνο με το Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Αυτό θα είναι το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της νέας του πτέρυγας, σημαντικό μέρος της οποίας παρέδωσε ήδη χτες στην πολιτεία ο πρόεδρος του Οργανισμού MMA Χρήστος Λαμπράκης.

Η νέα πτέρυγα είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη σε όγκο και 7(!) φορές μεγαλύτερη σε επιφάνεια χώρων από το ήδη υπάρχον Μέγαρο. Δηλαδή πρόκειται για ένα κτίσμα που μπροστά του θα ωχριούσε το υπάρχον Μέγαρο, αν ήταν υπέργειο και όχι… υπόγειο.

Οχι εντελώς υπόγειο όμως. Και όχι κλειστοφοβικό. Διότι η μεγάλη έκπληξη κατά τη χτεσινή πρώτη επαφή μας με τη νέα πτέρυγα, και ιδίως με τη νέα τεράστια αίθουσα του Μεγάρου (1.750 θέσεων σε πλατεία και δύο εξώστες), ήταν το πόσο ολόφωτα από το φυσικό φως του ήλιου ήταν όλα ολόγυρα!

Στο Μέγαρο δημιουργήθηκαν δύο νέες είσοδοι, μία από τη Βασιλίσσης Σοφίας και μία από την οδό Κόκκαλη, ενώ και το φουαγιέ του ισογείου στο υπάρχον κτίριο άνοιξε στο πίσω μέρος και ενώθηκε με το τεράστιο Κεντρικό Φουαγιέ Κυκλοφορίας Κοινού του νέου κτιρίου. Ολοι αυτοί οι χώροι, μαζί με τα φουαγέ της νέας αίθουσας, επικοινωνούν άμεσα και φωτίζονται από ένα μεγάλο, καλαίσθητο αίθριο, το οποίο αποτελεί πλέον την καρδιά του συνολικού Μεγάρου: Μπροστά του, από τη μεριά της Βασ. Σοφίας, έχει την (τριώροφη εις βάθος) Μουσική Βιβλιοθήκη, αριστερά το υπάρχον Μέγαρο, πίσω τη νέα μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που ονομάστηκε «Αλεξάνδρα Τριάντη», και, στο από κάτω επίπεδο, τη νέα Μικρή Αίθουσα (400) θέσεων, κ.λπ. Το αίθριο αυτό επικοινωνεί απευθείας με τον παρακείμενο σταθμό του μετρό.

«Παραδίδοντας» ο κ. Λαμπράκης το νέο Μέγαρο στο κράτος και «παραλαμβάνοντάς» το ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, φρόντισαν και οι δύο να τονίσουν ότι το απόκτημα αυτό «ανήκει στο δημόσιο» – το οποίο άλλωστε χρηματοδότησε τη δημιουργία της νέας πτέρυγας με το συνολικό ποσό των 60 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ο κ. Λαμπράκης είπε ότι το όλο έργο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και ότι θα παραδοθεί σταδιακά. Τώρα η αίθουσα Τριάντη, τα φουαγιέ και το αίθριο, τον Οκτώβριο η επόμενη φάση και την άνοιξη του 2004 τα υπόλοιπα – μαζί και «το μεγάλο πάρκο των 32 στρεμμάτων».

Χαρακτήρισε επίτευγμα και άθλο τη δημιουργία του, που οφείλεται κυρίως σε Ελληνες επιστήμονες, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους, και βεβαίωσε ότι αν το Μέγαρο χαρακτηρίστηκε προ δεκαετίας «πολιτιστικός ατομικός αντιδραστήρας» στη νέα του μορφή «θα έχει πολλαπλάσια απόδοση και ακτινοβολία» σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Υπογράμμισε ότι η χρήση της αίθουσας «Τριάντη» είναι ποικίλη και πολλαπλή («αίθουσα φυσαρμόνικα» τη χαρακτήρισε), κατάλληλη για συνέδρια, διαλέξεις, προβολές και πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και για να πάρουν οι παριστάμενοι μια ιδέα της ακουστικής της κάλεσε επί σκηνής τον βιολοντσελίστα Ρενάτο Ρίπο και τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη που ακούστηκαν υπέροχα.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του OMMA, ο μηχανικός Νίκος Δεσύλλας αναφέρθηκε σε βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου κτιρίου, το οποίο: έχει όγκο 700 χιλιάδων κυβικών μέτρων, έναντι 200 χιλ. του υπάρχοντος (σύνολο 900 χιλ. κ.μ.). Οι στεγασμένοι χώροι του έχουν εμβαδόν 125 χιλιάδες τ.μ., έναντι 18 μόλις χιλ. τ.μ. του υπάρχοντος (σύνολο 143 χιλ. τ.μ.). Φτάνει σε βάθος 48 μέτρων.

Ο κ. Δεσύλλας ανέφερε ότι συνολικά το Μέγαρο θα διαθέτει για καλλιτεχνικούς και συνεδριακούς σκοπούς δύο μεγάλες αίθουσες (2.000 και 1.750 θέσεων), δύο μικρότερες (600 και 400 θέσεων), πολλές άλλες μικρότερες 25-150 ατόμων (για συνεδριάσεις επιτροπών κ.λπ.), ειδικό χώρο δεξιώσεων για 1.000 άτομα, που θα έχει και σκηνικές δυνατότητες, τους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης, γκαράζ 750 θέσεων, φουαγιέ, αίθουσες δοκιμών, τεράστιο εκθεσιακό χώρο, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα κ.λπ. O μεγάλος αγώνας και η αγωνία, τόνισε, ήταν να εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας το κτίριο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην πολλαπλή χρήση των χώρων του και να εξασφαλίζει ασφάλεια και άνεση σε όσους βρίσκονται εντός του, που μπορεί να φτάσουν, σε στιγμή πλήρους λειτουργίας, τα 10.000 άτομα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε κατόπιν, με εύλογη ικανοποίηση, για «μεγάλο πολιτιστικό αλλά και πολιτικό γεγονός» και αναφέρθηκε στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από την πολιτεία ενός πολυσήμαντου έργου. Ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Λαμπράκη, τον (παριστάμενο) υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα, την ειδική γραμματέα του ΥΠΠΟ B. Μπελεζίνη, το Δ.Σ. του OMMA και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου, που «εκπλήσσει και γοητεύει». Μίλησε για δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, ανακοίνωσε ότι οι εκθεσιακοί χώροι θα φιλοξενήσουν τις εκθέσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ώσπου να φτιαχτεί το κτίριό του (Φιξ), ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με άλλους δημόσιους φορείς (KOA, Λυρική κ.ά.), ότι για τη Λυρική ειδικά θα έχουμε νέα την ερχόμενη εβδομάδα (κτιριολογικό πρόγραμμα ΥΠΠΟ) και κάλεσε όλους, «ξεπερνώντας μικροψυχίες», να εκτιμήσουμε τις διαστάσεις του έργου, να το τιμήσουμε και να το αγαπήσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή