Εικαστικη Ατζεντα

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράσσοντας πορεία. Στην Υδρα το ιστορικό της αρχείο μεταφέρεται από το Σάββατο 5 Ιουλίου, η έκθεση «Ελληνες χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», που είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός που διοργανώνουν από κοινού το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και η Alpha Bank σκιαγραφεί τη σημασία της χαρακτικής για την τέχνη του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει 141 έργα από 116 Ελληνες καλλιτέχνες, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές του MIET και της Alpha Bank. Πρόκειται για συλλογές που θεωρούνται μουσειακού επιπέδου από τους ειδικούς και αποτελούν σημείο αναφοράς σε ό,τι σχετίζεται με την ελληνική χαρακτική με σημαντικά έργα των: Κογεβίνα, Γαλάνη, Βεντούρα, Κεφαλληνού, Τάσσου, Μοντεσάντου, Κατράκη κ.ά. Μέσα από τα πολύτιμα αυτά εκθέματα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα χαρακτικής από καλλιτέχνες που διακρίθηκαν και έγιναν περισσότερο γνωστοί από τη ζωγραφική, όπως ο Γιάννης Μόραλης ή ο Σπύρος Βασιλείου. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Τέχνη που ορεγόμαστε. Στη σειρά εκδηλώσεων «Food & Art» εντάσσεται η έκθεση «Spiritual & Land» στο Island (Λιμανάκια Βουλιαγμένης). Συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες, ο Μιχάλης Λαγκουβάρδος και η Λίνα Θεοδώρου, σε συνεργασία με τον Στέλιο Παρλιάρο, ειδήμονα στη ζαχαροπλαστική. H Θεοδώρου κάνει έργα σε νεοπόπ αποχρώσεις, ο Λαγκουβάρδος πειραματίζεται με τα αγαπημένα του μπαχαρικά και δημιουργεί μαζί με τον Παρλιάρο γλυπτικές φόρμες που τρώγονται.

Διαλογική σχέση. H Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου & Πανός 19) παρουσιάζει μέχρι και την Κυριακή δύο εγκαταστάσεις από τον Ηλία Τολιάδη και τη Νάντια Καλάρα. H δουλειά τού πρώτου περιλαμβάνει κατασκευές και μια περφόρμανς που γίνεται στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, μέσα από τον τίτλο «Στάθμευση». Στόχος του είναι να σχολιάσει την έννοια της μόνιμης και της νομαδικής κατοίκησης. H Καλάρα επιλέγει τον τίτλο «Ξενάγηση» και παίζει με την έννοια της Ακρόπολης και της πόλης ως ιδέα και ως τοποθεσία, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, αντικείμενα και κείμενο.

Βecoming. Δεκατέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους από το Σάββατο 5 Ιουλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Υδρας. Βασικός άξονας της έκθεσης και τίτλος της η λέξη «Becoming» με τη διττή της σημασία, ως «εξέλιξη» (ουσιαστικό) αλλά και ως το αισθητικά «ταιριαστό» (επίθετο). Συμμετέχουν οι SteveAalders, Δημήτρης Αντωνίτσης, Candida Hofer, Νίκος Καναρέλης, Rachel Lachowicz, Inez vaLamsweerde, Vinoodh, Χρήστος Παπούλιας, Leonid Sokov, Daisy de Villeneuve, William Wood, Peter Zimmermann. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.

Απολλώνιο φως. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στους Δελφούς με κεντρικό θέμα τον Απόλλωνα, ο επιμελητής Τάκης Μαυρωτάς παρουσιάζει την εικαστική έκθεση με τίτλο «H κληρονομιά του Απόλλωνα», η οποία εγκαινιάζεται μεθαύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα Ντε Κίρικο, Νταλί, Αρμάν, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Chryssa, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Εγγονόπουλου, αλλά και νέες δημιουργίες ειδικά για την εικαστική αυτή εκδήλωση από τους: Taki, Μυταρά, Φασιανό, Καραβούζη και Ψυχοπαίδη. Πρόκειται για 50 έργα, ανάμεσα στα οποία πίνακες, γλυπτά, σχέδια, κατασκευές, εγκαταστάσεις. H απολλώνια κληρονομιά διατρέχει κάθε εποχή και τα καινούργια έργα έρχονται να συμπληρώσουν αυτά που έγιναν παλαιότερα από καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το ίδιο θέμα.

Τελευταία ευκαιρία. Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα διαρκέσει η έκθεση με αιγυπτιακά εκθέματα στο Μέγαρο Μουσικής. Εξαιρετικής ομορφιάς φαγιούμ και μικρά γλυπτά παρουσιάζονται σε μια καλοστημένη έκθεση στο φουαγιέ της πλατείας του Μεγάρου. Ολα τα αντικείμενα προέρχονται από το αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου και είναι μία από τις σπάνιες φορές που βγαίνουν από τη χώρα και θα παρουσιάζονται μέχρι και τις 15 Ιουλίου. H είσοδος είναι 6 ευρώ (3 ευρώ το φοιτητικό). Το ωράριο είναι καθημερινό από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ. H έκθεση συνοδεύεται από δύο καταλόγους στα Ελληνικά.

Ατέρμονη ροή. H ζωγράφος Ηβη Κουκούλη παρουσιάζει στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας από το Σάββατο την καινούργια ενότητα έργων της. Πρόκειται για λάδια που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο καθώς και κάποια γλυπτά, χρηστικού χαρακτήρα που φιλοτέχνησε δίνοντας πνοή σε παλιά αντικείμενα από ξύλο. Γοητευμένη από την ατέρμονη ροή του χρόνου, η καλλιτέχνις θεωρεί ότι τίποτα δεν χάνεται απλώς αλλάζει μορφή. Τα έργα της είναι κυρίως σε γήινα χρώματα και ο εικαστικός της κόσμος περιστρέφεται γύρω από το παρελθόν με εικόνες που φτάνουν μέχρι το μέλλον. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Ιουλίου.

Θερινοί ανταγωνισμοί. Μια ζωγραφική συνομιλία δύο τελάρων μικτής τεχνικής παρουσιάζει ο ζωγράφος Χρύσανθος Σωτηρόπουλος, στον χώρο τέχνης «Ηώς» (Χέυδεν 38α, Πλατεία Βικτωρίας). Σε αυτό το δίπτυχο που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από μεθαύριο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον μικρόκοσμο των εντόμων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επέλεξε τον τίτλο «Επικοινωνιακός ανταγωνισμός», στο έργο όπου μια πλειάδα φτερωτών και ερπόντων πλασμάτων μάχονται σκληρά.

Εκθεση σπουδαστικών έργων. Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζονται οι εργασίες των σπουδαστών της Σχολής Βακαλό (Λ. Κατσώνη 26, Λυκαβηττός). Οπως κάθε χρόνο το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις δουλειές των νέων που φοιτούν στο τελευταίο έτος στους δύο βασικούς τομείς: τις γραφιστικές εφαρμογές και την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, όπως επίσης του digital design, της μικρογλυπτικής, του κοσμήματος, της πλαστικής αρχιτεκτονικής μακέτας, της σκηνογραφίας και της φωτογραφίας.

Παίζοντας με τα βότσαλα. O Σπύρος Ακτύπης παρουσιάζει μέχρι αύριο την πρώτη του ατομική έκθεση στην αίθουσα «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Ως κύριο υλικό δημιουργίας έχει τα βότσαλα με τα οποία κάνει 38 ευφάνταστα κοσμήματα. Ετσι, αυτές οι απλές πέτρες παίρνουν τη λάμψη και τη χρήση πολύτιμων λίθων.

Στη Θεσσαλονίκη

Τhe Greek File. Οψεις της σύγχρονης Ελλάδος με το βλέμμα του Αμερικανού φωτογράφου William Abranowicz παρουσιάζει η έκθεση «The Greek File» που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη A΄ του λιμανιού. O Αμερικανός καλλιτέχνης που επί σειράν ετών επισκέπτεται την Ελλάδα, καταγράφει εικόνες της καθημερινής πραγματικότητας. Τοπία της γης και της θάλασσας, αρχιτεκτονικά στοιχεία, άνθρωποι και χώροι, λεπτομέρειες και αντικείμενα αποτυπώνονται «με μια αίσθηση αιθέριου μεσογειακού φωτός που μαρτυρεί βιωματικότητα και τείνει να αποτελέσει μέρος μιας συλλογικής και όχι μόνο προσωπικής μνήμης». H έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει ώς τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παράταση. Παρατείνεται ώς τις 15 Αυγούστου η έκθεση «Μανουήλ Πανσέληνος εκ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου» που διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής Ολυμπιάδος 2001-2004. H έκθεση φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η παγκοσμιοποίηση καρέ-καρέ

Σκόπελος και φωτογραφία βαδίζουν χέρι – χέρι κάθε καλοκαίρι. Το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου σε μια ώριμη φάση, παρουσιάζει το τρίτο μέρος μιας τριλογίας. Μετά το πνεύμα της θρησκείας και της οικογένειας, φέτος οι φωτογράφοι χαρτογραφούν με τις λήψεις τους, το χάος της παγκοσμιοποίησης. Την ορίζουν μέσα από τα ταξίδια, τη μετανάστευση, την καθημερινή ζωή, τις πόλεις, την επικοινωνία. Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά γεγονότα του έτους με γνωστούς καλλιτέχνες οι: Sebastiao Salgado (Βραζιλία), MartiParr (Βρετανία), Ad VaDenderen, Kadir VaLohuize(Ολλανδία). Την Ελλάδα εκπροσωπεί με τη δουλειά της η φωτογράφος Ανδρονίκη Χριστοδούλου ενώ συμμετέχει και ο Βρετανοκύπριος George Georgiou. Εpιμελητής της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου, B. Ιωακειμίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή