Περιπλους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O θάνατος ενός ποιητή

Λίγοι συγγενείς και ακόμα λιγότεροι λογοτέχνες αποχαιρέτισαν την Τρίτη το πρωί στο A΄ Νεκροταφείο τον ποιητή Μάριο Μαρκίδη. Οι Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Βύρων Λεοντάρης, Ζέφη Δαράκη, Μάρκος Μέσκος, Σάββας Μιχαήλ (η παρέα των «Σημειώσεων») και Χάρης Βλαβιανός ήταν οι ομότεχνοί του που τον συνόδευσαν στην τελευταία του διαδρομή. Το περασμένο φθινόπωρο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Παρά ταύτα», ενώ την πρώτη εμφάνιση στα γράμματα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από το περιοδικό «Πανσπουδαστική». Από τις εκδόσεις «Νεφέλη», θα κυκλοφορήσουν το προσεχές διάστημα δύο εκδόσεις, η μία με τα ποιητικά του έργα και η δεύτερη με τα δοκίμιά του, έπειτα από συνεννόηση του Χάρη Βλαβιανού εκ μέρους της «Νεφέλης» με τη σύζυγο του Μάριου Μαρκίδη.

Δύο φωνές για την Κύπρο

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζουλφί Λιβανελί θα ενώσουν τις φωνές τους με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, την Παρασκευή 4 Ιουλίου στην Τάφρο της Λευκωσίας, μερικά μέτρα από την Πράσινη Γραμμή. H εκδήλωση στηρίζεται από πολλούς κοινωνικούς φορείς, εργατικά σωματεία, το πολιτιστικό τμήμα του ΑΚΕΛ, τους Γιατρούς του Κόσμου και γιατρούς από τις δύο κοινότητες. «Θέλουμε να τραγουδήσουμε γι’ αυτό το νησί, ενώνοντας τις φωνές μας με τα όνειρα και τις προσδοκίες του κόσμου του» είπαν, σε κοινή δήλωση, οι δύο καλλιτέχνες. Οι δύο διεθνείς καλλιτέχνες καθώς και οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν μοιράζονται το όραμα για την τελική επικράτηση της ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Η Βενετία θυμάται τη Χέπμπορν

Τη μνήμη της Κάθριν Χέπμπορν, που πέθανε την περασμένη Κυριακή, θα τιμήσει το ερχόμενο φεστιβάλ της Βενετίας (27 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνει η ειδική προβολή της αναπαλαιωμένης κόπιας του «Διακοπές στη Βενετία», που σκηνοθέτησε το 1955 ο Ντέιβιντ Λιν. Στην ταινία, παίζει τον ρόλο μιας μοναχικής Αμερικανίδας, που ερωτεύεται έναν Ιταλό (Ροσάνο Μπράτσι), δυσαρεστημένο με τον γάμο του. H Χέπμπορν είχε κερδίσει το βραβείο ερμηνείας της Μόστρα το 1934 για τις «Τέσσερις κόρες του δρος Μαρς» του Τζορτζ Κιούκορ.

«Ερμηνεύειν…» στ’ Ανώγεια

Αρχισαν χθες και ολοκληρώνονται την Κυριακή 6 Ιουλίου με συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη οι εκδηλώσεις στα φετινά «Υακίνθεια», εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 6 χρόνια, με συναυλίες, συνέδρια, προβολές και σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή