Διάκριση στον σερ Τζον Μπόρνταμ

Διάκριση στον σερ Τζον Μπόρνταμ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα 97 χρόνια της ζωής του ο Σερ Στίβεν Ράνσιμαν αφιέρωσε τα περισσότερα στην Ελλάδα, πότε ως καθηγητής της Βυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας, πότε ως διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα, πότε ως πρόεδρος του Ελληνοαγγλικού Συνδέσμου και πότε δίνοντας διαλέξεις. H Ελλάδα τον τίμησε αναλόγως: το 1976 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μυστρά, το 1991 τιμήθηκε με το παράσημο του Φοίνικα και το 1997 με το βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος A. Σ. Ωνάσης.

Από το 1986 ο Αγγλοελληνικός σύνδεσμος θεσμοθέτησε ένα βραβείο προς τιμήν του Σερ Στίβεν Ράνσιμαν: κάθε χρόνο βραβεύεται ένα βιβλίο που εκδίδεται την προηγούμενη χρονιά στην Αγγλία, γραμμένο στα αγγλικά, από εκδότη που έχει έδρα της δραστηριότητάς του και το Λονδίνο και περιεχόμενο την Ελλάδα χωρίς χρονικούς ή θεματολογικούς περιορισμούς. Χορηγός του βραβείου ήταν για πολλά χρόνια το Ιδρυμα Ωναση και από το 1999 τη χορηγία του βραβείου (5 χιλιάδες λίρες) ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα.

Τα τρία μέλη της Επιτροπής (φέτος η Ντόροθι Τόμσον, ο Μάικλ Τζέφρις και ο Ρόμπιν Μπάρμπερ) και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας (σ’ αυτή τη φάση είναι ο διευθυντής του MIET Διονύσης Καψάλης) διαβάζουν τα υποψήφια βιβλία, καταλήγουν σε short list και στις αρχές Ιουνίου κάθε χρόνου ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας απονέμει το βραβείο. Στο διάστημα του θεσμού έχουν διακριθεί πολλά βιβλία και σημαντικοί επιστήμονες. Ανάμεσά τους, ο Ρόντρικ Μπίτον, ο Μαρκ Μαζάουερ, κ.ά. Το φετινό βραβευμένο βιβλίο είναι του σερ Τζον Μπόρντμαν (JohBoardman) με τίτλο «The Archaeology of Nostalgia» (H αρχαιολογία της νοσταλγίας). Στα βραβευμένα βιβλία «παρότι έχουμε να κάνουμε με περίοδο παρακμής των κλασικών σπουδών, υπερτερούν εκδόσεις που κινούνται σε τομείς αρχαιογνωστικούς και κλασικής αρχαιολογίας», λέει ο Διον. Καψάλης. Ακολουθούν βιβλία ιστορίας, λιγότερα για το Βυζάντιο και ακόμη λιγότερα για τη νεότερη Ελλάδα, συνήθως ιστορικά.

Φέτος ο Σερ Στίβεν Ράνσιμαν θα συμπλήρωνε τα 100 του χρόνια. H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αφιερώνει το 5ο τεύχος της περιοδικού New Griffoστον μεγάλο ιστορικό και βυζαντινολόγο. Ενα τεύχος (διανέμεται από τις εκδόσεις «Ποταμός») που περιλαμβάνει ένα ανέκδοτο κείμενο του ιστορικού με τίτλο «H Ελλάδα και η Δ΄ Σταυροφορία» και κείμενα ανθρώπων που τον γνώρισαν και γοητεύτηκαν από την προσωπικότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή