Ενας κολοσσιαίος Ασκληπιός

Ενας κολοσσιαίος Ασκληπιός

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο πλούσιες σε αρχαιολογικούς θησαυρούς περιοχές η Κάλυμνος, μπορεί να μας ξαφνιάζει αρκετά συχνά με τις εκπλήξεις που κρύβει η γη και η θάλασσά της, να όμως που το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που απέκτησε δεν έχει ακόμη… ρεύμα! Δεν έγινε η ηλεκτροδότησή του ακόμη ούτε η διοικητική παραλαβή από το υπουργείο Πολιτισμού παρότι το κτίριο είναι έτοιμο, πώς λοιπόν οι αρχαιολόγοι και οι υπεύθυνοι της εφορείας να προχωρήσουν σε συντηρήσεις και συγκολλήσεις που απαιτείται να γίνουν στα ευρήματα, τα οποία προορίζονται για τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Με αυτά και με εκείνα έγινε προχθές το βράδυ η συζήτηση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη. H πρώτη εγκρίθηκε, η δεύτερη όμως θα ξαναπάει στο Συμβούλιο σε λίγο καιρό αφού γίνει συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Πολλή συζήτηση, άλλη τόση γκρίνια όμως το μουσείο της Καλύμνου που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα της Πόθιας, δίπλα στο Αρχοντικό Βουβάλη, και έχει έκταση 386 τ. μ. με μεγάλο υπόγειο, θα στεγάσει τον θησαυρό των γλυπτών που ανακαλύφθηκε σε αποθέτη πριν από δυο χρόνια αλλά και την περίφημη κόρη της Καλύμνου που ανασύρθηκε από τη θάλασσα. Αρχαιότητες από τα προϊστορικά μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια, οι οποίες θα εκτεθούν για πρώτη φορά όπως όλα εκείνα τα ευρήματα από τα ερείπια του ναού του Δαλίου Απόλλωνα.

Η πρώτη ενότητα του ισογείου καλύπτει προϊστορικές αρχαιότητες από τρία σπήλαια, ενώ σε περίοπτη θέση θα παρουσιάζεται κυκλαδικό ειδώλιο που σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. H δεύτερη ενότητα είναι η ιστορική περίοδος με ευρήματα από το ιερό του Δαλίου Απόλλωνα, το αποθετήριο των αγαλμάτων, όπου οι χριστιανοί τα φύλασσαν για άλλες χρήσεις λ.χ. παρασκευή ασβέστη.

Ασκληπιός

Στην κτιριολογική μελέτη του Μουσείου «λόγω της ύπαρξης στη συλλογή κορμού κολοσσικού αγάλματος Ασκληπιού, προβλέφθηκε εξαρχής για την αρτιότερη έκθεση του γλυπτού ένας χώρος του ισογείου, του οποίου η στέγη φθάνει μέχρι την οροφή του κτιρίου με την αντίστοιχη μείωση του ορόφου στο τμήμα αυτό» σημειώνει η εφορεία.

Ο επισκέπτης θα θαυμάζει το άγαλμα (ο κορμός του οποίου βρέθηκε τη δεκατία του ’60 και το κεφάλι του πριν από δυο χρόνια), συναρμολογημένο πια, έχοντας δίπλα του εκείνο της Υγείας. Στον απέναντι τοίχο θα τοποθετηθεί η περίφημη χάλκινη κόρη της Καλύμνου για την οποία δόθηκαν τα υψηλότερα εύρετρα στην ιστορία της υπόδειξης αρχαιοτήτων, το δελφίνι με το κεφάλι ηγεμόνα που συντηρείται ακόμη κ.ά.

Θα υπάρχει επίσης επιγραφικό υλικό από το ναό του Δαλίου Απόλλωνα, ευρήματα από παραδόσεις και ανασκαφές (όπως τα νομίσματα) κ.ά.

Επιφυλάξεις

Στο Συμβούλιο εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις για τον τρόπο παρουσίασης των αγαλμάτων των αθλητών, των θεοτήτων, των παιδικών μορφών και κάποιων εξαιρετικών πορτρέτων της ρωμαϊκής περιόδου. Οι υπεύθυνοι της εφορείας εξήγησαν ότι ο χώρος του νέου μουσείου είναι μικρός και τα ευρήματα πολλά. Αλήθειες που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα πλούσιο και δυναμικό νησί σε αρχαιότητες με τη γνωστή κατάρα των ελληνικών μουσείων να το ακολουθεί κι αυτό. Πρώτα γίνονται -όπως επισήμανε και ο κ. Κριτζάς -και μετά κρίνονται ανεπαρκή να στεγάσουν τα λαμπρά ευρήματα.

Στον όροφο σύμφωνα με τα σχέδια θα εκτεθούν διάφορα αγγεία από ναυάγια, κτερίσματα τάφων, κάποιες αρχαιότητες από τις ανασκαφές στο κάστρο, ενώ θα υπάρχει και μια προθήκη μικροτεχνίας.

Μουσείο Ηλιδας

Εν τω μεταξύ τον Σεπτέμβριο παραδίδεται το Μουσείο της Αρχαίας Ηλιδας που θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2004. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου αποτελούνται από τρεις αίθουσες συνολικού εμβαδού 209 τ.μ. Σε αυτούς όμως αν προσθέσουμε και άλλα 116 τ. μ. του διαδρόμου-στοά σε σχήμα Γ που περιβάλει την εσωτερική αυλή του κτιρίου, μπορούμε να αυξήσουμε τους εκθεσιακούς χώρους ώστε να χρησιμοποιηθούν για αντικείμενα ελάσσονος σημασίας ενώ τα 75 τ.μ. που προορίζονταν για τα γραφεία και το αρχείο, θα στεγάζουν μάλλον περιοδικές εκθέσεις.

Η κύρια έκθεση όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας -μηχανικός κ. Αντώνης Μανιουδάκης, επιλέχθηκε με τη λογική να μην είναι η αυστηρά χρονολογική παράθεση των εκθεμάτων αλλά αυτά να παρουσιασθούν οργανωμένα σε ενότητες οι οποίες συγκροτούνται με βάση θεματική. Σκοπός είναι να αποκομίζει το κοινό μια γενικότερη συνολική αντίληψη για την πόλη της Ηλιδας και παράλληλα να προβάλλεται η ιδιαιτερότητά της, ως πόλης διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την Αρχαιολογική Συλλογή της Ηλιδας ενώ υπάρχουν λίγα ελληνιστικά από την Ολυμπία. Χίλια έργα τέχνης συνολικά μαζί με εκείνα από τις αποθήκες του Μουσείου Ολυμπίας και Ηλιδας από τις οποίες θα βγουν για πρώτη φορά. Ολα μαζί πάντως καλύπτουν χρονολογικά ένα φάσμα από τα προϊστορικά χρόνια έως την υστερορωμαϊκή εποχή.

Από τα πιο δημοφιλή είναι το μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, επτά χάλκινες τεφροδόχοι καθώς και επιγραφές που αφορούν τη διοργάνωση των αγώνων και τη διοίκηση της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή