Το Αμέρικαν Μπάλε στα βήματα της Αρτέμιδος

Το Αμέρικαν Μπάλε στα βήματα της Αρτέμιδος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα. Οι εβδομήντα χορευτές του Αμέρικαν Μπάλε Θίατερ, ενός από τα σημαντικότερα χορευτικά συγκροτήματα στον κόσμο, ετοιμάζονται για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις. Αστέρια του χορού όπως οι: Εϊντζελ Κορέλια, Τζούλι Κεντ, Μαρσέλο Γκομές, Μαξίμ Μπελοτσερκόφσκι, Παλόμα Χερέρα, Γκίλιαν Μέρφι, Εθαν Στίφελ, Χοσέ Μανουέλ Καρένιο και Ιρίνα Ντβοροβένκο θα εμφανιστούν αύριο και τη Δευτέρα στο Ηρώδειο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (10,11/7) στο Θέατρο Γης Θεσσαλονίκης.

Οι παραστάσεις τους, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, περιλαμβάνουν χορογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως των: Ζορζ Μπαλανσίν και Ντέιβιντ Πάρσονς σε μουσική των Τσαϊκόφσκι, Μπαχ, Χάρισον και Θεοφανίδη.

Στις βραδιές του Αμέρικαν Μπάλε Θίατερ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο «Αρτεμις», ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, στις 20 Μαΐου (στο πλαίσιο της παράστασης «Ολα είναι φως» του Κώστα Γαβρά). H μουσική του μπαλέτου, το οποίο βασίζεται στον μύθο της Αρτέμιδος και του κυνηγού Ακταίονα, είναι του Κρις Θεοφανίδη, ενώ η χορογραφία του Λαρ Λούμποβιτς. Οσο για την υπόθεση: O Ακταίων δεν μπορεί να τραβήξει τα μάτια του από τη θεά Αρτέμιδα που λούζεται στα νερά του ποταμού. H θεά, αν και ξέρει ότι, σύμφωνα με την εντολή του πατέρα της Δία, ο θνητός πρέπει να πεθάνει αφού την είδε, μαγεύεται από τη μορφή του και αποφασίζει να τον μεταμορφώσει σε ελάφι για να του σώσει τη ζωή.

Στη συνέχεια της βραδιάς θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το «Pas de deux», από την τρίτη πράξη της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, μία από τις διασημότερες χορογραφίες του συγκροτήματος. Φέρει την υπογραφή του Ζορζ Μπαλανσίν και συνδυάζει την κλασική, λυρική γραμμή του πρώτου χορογράφου του έργου Μάριους Πετιπά, με τη σύγχρονη ματιά του Μπαλανσίν. Εκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1960.

Ακολουθεί το «Clear», σε χορογραφίες του Στάντον Γουέλτς, το οποίο βασίζεται σε δύο κοντσέρτα του Μπαχ («Κοντσέρτο για βιολί και όμποε σε ντο μινόρε», «Κοντσέρτο για τσέμπαλο σε φα μινόρε») και το έργο «Withiyou Without you», αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Τζορτζ Χάρισον, με τραγούδια όπως «Something», «My sweet lord», «I dig love». Οι χορογραφίες είναι των Ντ. Πάρσονς, Αν Ρέινκινγκ, Νάταλι Γουέιρ και Στάντον Γουέλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή