Κρουστοσυρροή… στην Πετρούπολη

Κρουστοσυρροή… στην Πετρούπολη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην κατέχουμε όλοι κάποιο μουσικό όργανο, οι περισσότεροι όμως από εμάς έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο κρουστό και μάλιστα πολύ πριν αρχίσουμε να μιλάμε ή να περπατάμε! Αλλωστε κρουστά δεν είναι μόνο τα όργανα που γνωρίζουμε, αλλά οτιδήποτε μπορεί να παράξει ρυθμό. Από τα χέρια μας μέχρι τα πιο απίθανα καθημερινά αντικείμενα. H μεγαλύτερη οικογένεια μουσικών οργάνων με χιλιάδες είδη που υπάρχουν σε όλες τις μουσικές του κόσμου και σε όλα τα είδη της μουσικής. Και αν αμφιβάλλετε δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, όπου από την Τρίτη 8 Ιουλίου και μέχρι τις 18 Ιουλίου, τα κρουστά, για πρώτη φορά, θα έχουν το δικό τους φεστιβάλ: το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Croussis» του Δήμου Πετρούπολης. Μια γιορτή πάσης φύσεως κρουστών με παραστάσεις γνωστών συγκροτημάτων από το εξωτερικό -Stomp, Les Tambours du Bronx κ.ά.- και την Ελλάδα, εκθέσεις οργάνων, βιβλίων και cd, σεμινάρια, εργαστήρια, παιδότοπους, συναυλίες, δρώμενα που θα απλωθούν σε όλη την πόλη.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και με τόσες πολλές μετακλήσεις», λέει στην «K» ο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και γνωστός περκασιονίστας Νίκος Τουλιάτος. «Κάτι που στο εξωτερικό γίνεται συχνά και σε μεγάλη κλίμακα. Δεν πρόκειται για παραστάσεις που απευθύνονται σ’ ένα ειδικό κοινό. Μη νομίζει ο κόσμος ότι για δέκα ημέρες θα ακούει μόνο τύμπανα. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κρουστών θα προβάλλουμε τη μουσική παράδοση διαφόρων χωρών, από ινδικά και αφροκουβανέζικα, μέχρι βραζιλιάνικα και αφρικανικά, τζαζ, κλασική και σύγχρονη μουσική, σε συνδυασμό με συναυλίες τραγουδιού και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και συναυλίες όπου τα κρουστά θα «συνομιλούν» με άλλα όργανα».

Συγκροτήματα από όλο τον κόσμο

Είκοσι πέντε συγκροτήματα και εκατόν εβδομήντα μουσικοί από πολλές χώρες θα εμφανιστούν στις δέκα ημέρες του φεστιβάλ. Από ελληνικής πλευράς θα είναι οι: «HumaTouch», Χρήστος Ραφαηλίδης, Τζίμης Μαχλής, Βασίλης Βασιλάτος, «Οι Ελληνες κι ο κόσμος», Λευτέρης Χριστοφής, «Τα δάχτυλα της Εκάτης», Παναγιώτης Στέφος και «ΛυρΑυλός», Βασίλης Ρακόπουλος, Νίκος Τουλιάτος και «Ηχόδραση», «Παραλογή», Νίκος Καπηλίδης, Κώστας Μόσχος, «Muzica Dudum». Από το εξωτερικό συμμετέχουν, το συγκρότημα «Les Tambours du Bronx» (τα ταμπούρλα του Μπρονξ) είκοσι άτομα με δοκάρια, ξύλα και εργαλεία που χτυπούν τεράστια βαρέλια πετρελαίου σ’ ένα ημικύκλιο πάνω στη σκηνή, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός ντράμερ Πολ Βέρτικο και ο Τούρκος Οκέι Τεμίζ, οι «Tam Tam d’ Afrigua» ένα συγκρότημα από τη Σενεγάλη που παίζει παραδοσιακά όργανα της Αφρικής με επικεφαλής τον Cheikh M’ Boup δεξιοτέχνη του sabar, του πιο γνωστού κρουστού οργάνου της Σενεγάλης, οι «Batuga» ένα συγκρότημα με Ελληνες και ξένους μουσικούς, οι «Tierra Brava» ένα γκρουπ που δίνει έμφαση τόσο σε λάτιν ρυθμούς όσο και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, ο GleVelez, μαέστρος των frame drums, των ντραμς δηλαδή που παίζονται με τα δάκτυλα και φυσικά οι «Stomp». Επίσης, σε κάποιες από τις συναυλίες θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Νένα Βενετσάνου, Κώστας Θωμαΐδης και Καλλιόπη Βέττα. Κάθε μέρα το φεστιβάλ θα αρχίζει στις 6 το και θα περιλαμβάνει τρεις συναυλίες παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Η ρυθμική τελετουργία των Stomp

«Μπορείς να κάνεις κάτι απ’ το τίποτα». Κάπως έτσι μεταφράζεται η τέχνη των Stomp, των πρωταγωνιστών του φεστιβάλ. Ευρηματικοί και πολυτάλαντοι, παρουσιάζουν πολυθεάματα όπου τα καθημερινά αντικείμενα μετατρέπονται σε πολύτιμα κρουστά. Το παράδειγμα των Βρετανών Λουκ Κρέσγουελ και Στιβ ΜακΝίκολας, που ίδρυσαν την ομάδα το 1991 στο Μπράιτον, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, καλλιτεχνών, οι οποίοι με ευτελή σύνεργα παράγουν υψηλή τέχνη. Θα συμφωνήσουν όσοι τούς είχαν παρακολουθήσει πριν από τρία χρόνια στο Ηρώδειο. Τα μέλη των Stomp είναι ταυτόχρονα χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί. Επιστρατεύουν τενεκέδες, κουβάδες, σκούπες, κομμάτια παλιών αυτοκινήτων, νεροχύτες κουζίνας, σκούπες, κουτάλια, εφημερίδες, σπίρτα και τα μεταμορφώνουν σε πηγή ενός εκρηκτικού, συναρπαστικού ρυθμού σε συνδυασμό με εντυπωσιακή κίνηση και έξυπνο χιούμορ. «Τέτοιου είδους πειραματισμοί έχουν αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Και ενώ στην αρχή ήταν πολύ εξειδικευμένοι τώρα πια αφορούν ένα ευρύ κοινό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες» εξηγεί ο Νίκος Τουλιάτος. «Κάτι παρόμοιο με τους Stomp κάνουν και οι Les Tambours du Bronx που παίζουν αποκλειστικά και μόνο με βαρέλια. Επίσης, υπάρχει συγκρότημα που παίζει μόνο με σωλήνες. Ο,τι υπάρχει γύρω μας, μπορεί να βγάλει ρυθμό». Οι Stomp θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Croussis στις 15, 16, 17 και 18 Ιουλίου.

Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ : Ticket Hellas τηλ. 210-61.89.300. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-50.12.407.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή