Περιπλους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε ο N. Ψυρρούκης

Ανθρωπος μαχητικός και πολυγραφότατος ο ιστορικός Νίκος Ψυρρούκης, πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε στην Ισμαηλία της Αιγύπτου το 1926, αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και σπούδασε Ιστορία στην Πράγα. Στα έργα του έδωσε μεγάλη έμφαση στην εξάρτηση και στον ιμπεριαλισμό και ασχολήθηκε με το εθνικό πρόβλημα. Ανάμεσα στα έργα που έγραψε -κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Επικαιρότητα» και «Αιγαίον – Κουκίδα»- περιλαμβάνονται οι ιστορικές μελέτες: «H Μικρασιατική Καταστροφή», «O Επίκουρος και η εποχή μας», «Ιστορία της αποικιοκρατίας», «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» κ.ά. Τελευταίο του έργο «Καπιταλισμός: από τη γενική κρίση στη σήψη». O Νίκος Ψυρρούκης κηδεύεται την Τετάρτη στις 11 το πρωί στο A΄ Νεκροταφείο.

Ο Ερ. Μπελιές για Δ. Παπαναγιώτου

Ο μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές είναι ο συγγραφέας της εκτενούς κριτικής παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Παπαναγιώτου «Γωνία χωρίς στροφή» (εκδ. Καστανιώτη) που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής. Εκ παραδρομής το όνομα του Ερρίκου Μπελιέ παραλείφθηκε. Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας και από τον συγγραφέα.

Η Ουνέσκο για το Αφγανιστάν

Οι καταστροφές που υπέστησαν από τους Ταλιμπάν τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα Μπαμιάν του Αφγανιστάν είχαν προκαλέσει τον παγκόσμιο αποτροπιασμό. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουνέσκο ενέταξε τα σπουδαία αυτά μνημεία τόσο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς όσο και στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς εν κινδύνω. Με την κίνηση αυτή, η Ουνέσκο εκφράζει την ελπίδα της διεθνούς κοινότητας να περιοριστούν οι ακραίες εκδηλώσεις βίας κατά των μνημείων.

Εμφαση στους Ελληνες

Ιδιαίτερα θα προβληθεί η ελληνική δημιουργία και οι Ελληνες δημιουργοί στο Φεστιβάλ Αθηνών του 2004, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας K. Στεφανόπουλο ο πρόεδρος του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Π. Κούκος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Στεφανόπουλο. O κ. Κούκος ενημέρωσε τον πρόεδρο για την πορεία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και για το πρόγραμμα των παραστάσεων του επόμενου, ολυμπιακού, έτους, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «όλοι οι σημαντικοί Ελληνες δημιουργοί θα έχουν θέση στο πρόγραμμα αυτό, έτσι ώστε να προβληθεί ακόμα περισσότερο ο ελληνικός πολιτισμός» στα εκατομμύρια επισκεπτών, επισήμων και μη, που θα έρθουν του χρόνου στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή