Οι «Θεσμοφοριάζουσες» στην πιο αλλοπρόσαλλη δίκη

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» στην πιο αλλοπρόσαλλη δίκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H καλπάζουσα φαντασία του Αριστοφάνη θα επιφυλάξει απρόσμενες και απίστευτες εξελίξεις. Θα μας χαρίσει την πιο αλλοπρόσαλλη και ταραχώδη δίκη. Σωστό πανηγύρι…». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις «Θεσμοφοριάζουσες», «την πιο αστεία κωμωδία που έγραψε ο Αριστοφάνης», ο Κώστας Τσιάνος, σκηνοθέτης της νέας παραγωγής, που ανεβάζει φέτος η ομάδα «Θεατρική Διαδρομή». H πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε ήδη στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή και το Σάββατο (11, 12/7), η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

«Μια υπερπαραγωγή με πολλή μουσική και χορό, εντυπωσιακά κοστούμια κι ένα τεράστιο σκηνικό σε απλές λιτές γραμμές, που δεν προσβάλλει το τοπίο της Επιδαύρου». Στις «Θεσμοφοριάζουσες», ο Αριστοφάνης για άλλη μια φορά δεν χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει τον Ευριπίδη. Στην προκειμένη περίπτωση οι γυναίκες της Αθήνας, αγανακτισμένες με τον τραγικό ποιητή, συγκεντρώνονται στη μεγάλη, μυστική γιορτή των «Θεσμοφορίων», με σκοπό να δικάσουν τον συκοφάντη τους. O Ευριπίδης, μαθαίνοντας τα σχέδιά τους, προσπαθεί να αποτρέψει την καταδικαστική απόφαση. Ετσι, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα μπαίνει στο ναό των Θεσμοφόρων… «Το έργο μάς δίνει την ελευθερία να προσθέσουμε στοιχεία για να κατανοηθεί περισσότερο η κωμωδία. Με ενδιαφέρει ο απληροφόρητος θεατής. H παράσταση είναι απλή, καθαρή. Θέλω οι θεατές να φεύγουν γεμάτοι», πρόσθεσε ο Κώστας Τσιάνος. Το δεύτερο μέρος της κωμωδίας περιέχει «τα μοναδικά αυθεντικά επεισόδια παρωδίας, στοιχείο που κεντρίζει έναν σκηνοθέτη να ανεβάσει το έργο».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μεντζικώφ, υπεύθυνος για τα κοστούμια της παράστασης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ξημερώματα σε μια άλλη εποχή… Οι γυναίκες με τα λούσα τους, έχουν κατέβει στο ποτάμι για να γιορτάσουν. Ηθελα να δώσω την υφή μιας εκκωφαντικής γιορτής, μιας γιορτής που περιμέναμε καιρό. Ενα λαμπερό ποτάμι από χρώμα. Αυτή η συνεργασία ήταν για μένα μια νέα πόρτα έρευνας. Δεν ανήκω στους σκηνογράφους που έχουν έρθει στο θέατρο για να δουλέψουν απλώς».

Στον ρόλο του Μνησίλοχου εμφανίζεται ο Πέτρος Φιλιππίδης, ενώ τον Ευριπίδη ερμηνεύει ο Γιάννης Βούρος. Τα σκηνικά υπογράφει ο Αντώνης Χαλκιάς, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Σαμψιάρης, Κώστας Φλωκατούλας, Κυριάκος Μελισάρης, Μάκης Αρβανιτάκης και Γιώργος Μελισάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή